Η Άγκυρα ανοίγει όλο το οπλοστάσιο χαρτών που αποτυπώνουν τις τουρκικές διεκδικήσεις, παρουσιάζοντάς τες στις ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες ως νόμιμες

Ειδικός συνεργάτης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα σε Λευκωσία και Άγκυρα για το τουρκικό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε μαραθώνιο δηλώσεων, ενεργειών και διαβουλεύσεων. Η μεν πρώτη για να πείσει για το παράνομο της τουρκικής ενέργειας, η δε δεύτερη για το «δίκαιο» των θέσεών της, επιμένοντας να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διαμηνύει – στο όνομα των Τουρκοκυπρίων – ότι δεν θα δεχτεί «μονομερείς» ενέργειες από τη Λευκωσία.

Η Λευκωσία κινείται κυρίως στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ προετοιμάζει συστηματικά μέτρα κατά της Τουρκίας (και των εταιρειών που συνδράμουν την τουρκική γεώτρηση). Και ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία αναζητεί στηρίγματα στην Ευρώπη, η Βρετανία έδειξε ήδη να «κατανοεί» τις τουρκικές θέσεις, καθώς ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης Άλαν Ντάνκαν «γκριζάρισε» εμμέσως πλην σαφώς την κυπριακή ΑΟΖ σημειώνοντας ότι «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση». Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει προκαλέσει διαβήματα της Λευκωσίας στο Λονδίνο, αλλά και επιστολή του Νίκου Αναστασιάδη στην Τερέζα Μέι.
Οι χάρτες είναι γνωστοί και έχουν παρουσιαστεί ήδη από το 2012 από τον αρμόδιο στο τουρκικό ΥΠΕΞ διπλωμάτη Τσαγατάι Ερτζίγιες αποτυπώνοντας τις διεκδικήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και τη σχετική νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σε περιπτώσεις θαλασσίων ζωνών, όπου υπάρχουν και νησιά. Αυτό προκειμένου να ενισχύσουν στα μάτια του διεθνούς παράγοντας την επιχειρηματολογία τους. Στο πακέτο της τουρκικής επικοινωνιακής αντεπίθεσης συμπεριλαμβάνεται και το επιχείρημα ότι οριστική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί να υπάρξει στην ανατολική Μεσόγειο αν δεν προηγηθεί λύση του Κυπριακού (ώστε οι ενεργειακοί πόροι να μοιραστούν στις δύο κοινότητες), αλλά και αμφισβήτηση υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο και το Καστελόριζο.

Και η λύση; «Αντί να γίνονται δηλώσεις εναντίον της Τουρκίας για την ανατολική Μεσόγειο, το πρόβλημα πρέπει να λυθεί από τη ρίζα του», δήλωσε χθες ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παραπέμποντας σε διοχέτευση του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας, ενώ αναφερόμενος στην ενημέρωση των ξένων διπλωματών, σημείωσε ότι «όλοι είδαν τις πραγματικότητες». Απέδωσε μάλιστα ευθύνες στη Λευκωσία ότι παρά τις προειδοποιήσεις διεξάγει «μονομερείς εργασίες γεώτρησης χωρίς να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων». Όλ΄αυτά, συμπέρανε, πρέπει να λυθούν από τη ρίζα, παραπέμποντας ενδεχομένως σε διαπραγμάτευση.

H χθεσινή δήλωση του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος παρέπεμψε στη σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες – και κυρίως δήλωσε την πλήρη στήριξή του στην αναζωογόνηση του διαλόγου με την Τουρκία δεν είναι τυχαία. Μπορεί να παραπέμπει στο τέρμα του δρόμου των τουρκικών προκλήσεων. Το τέλος του δρόμου δεν αποκλείεται να είναι να καθήσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι, κάτι που είναι πολύ πιθανόν να συμβεί υπό τις συστάσεις τρίτων μερών στο όνομα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Και μπορεί να είναι αυτή η στόχευση της Άγκυρας που όλο το τελευταίο διάστημα είτε υποσκάπτει εκ των προτέρων τον διάλογο με προκλητικές ενέργειες, είτε αρνείται να προσέλθει: να το κάνει αφού θα έχει επιβάλει τετελεσμένα.