Προχωρούν οι έρευνες τα οικονομικά στοιχέια της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και προσωπικά του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας, με τους λογαριασμούς των τελευταίων να έχουν δεσμευτεί, χθες Δευτέρα. Στοιχεία κάνουν λόγο για μετρητά που πρέπει να αποδειχθεί πώς αποκτήθηκαν. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταθέσεις για τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε δομές της Κιβωτού, ενώ το Ίδρυμα Νιάρχος, το οποίο έχει προβεί σε δωρεές 2,5 εκατ. ευρώ στην Κιβωτό δηλώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλο προβληματισμό τις εξελίξεις. Παράλληλα ανακαλούνται δωρεές προς τις δομές, ενώ υποψήφιοι δωρητές αλλάζουν τους όρους της διαθήκης τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλαίσιο της οικονομικής έρευνας, έχουν δοθεί στοιχεία από δύο τράπεζες που κάνουν λόγο για 200.000 – 250.000 μετρητά σε καταθέσεις που θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί ο τρόπος που αποκτήθηκαν. Χθες (28/11) με εντολή του προϊσταμένου της Οικονομικής Αστυνομίας είχαμε έφοδο σε χώρους που χρησιμοποιούνται τόσο από την ΜΚΟ στην Αθήνα όσο και από τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα. Ενδεικτικά το σπίτι στην περιοχή της Ραφήνας που φέρονται να διαμένουν και να ανήκει στη δομή.

Σύμφωνα με νομικούς, εφόσον προκύψουν στοιχεία από τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργείται στην Κιβωτό,δεν αποκλείεται η εισαγγελική έρευνα να εστιάσει και σε άλλα αδικήματα όπως αυτά που αφορούν ενδεχόμενη διάπραξη απιστίας, υπεξαίρεσης ή απάτης.Για την διεύρυνση της έρευνας, ώστε να αξιολογηθεί ποινικά η πιθανότητα διάπραξης των συγκεκριμένων αδικημάτων, θα πρέπει να υποβάλλει έγκληση το νέο ΔΣ της Κιβωτού εντός τριμήνου από τον εντοπισμό πιθανής τέλεσης συγκεκριμένων πράξεων σε βάρος του ΜΚΟ.

Ίδρυμα Νιάρχος: Προβληματισμός

Δωρεές συνολικού ύψους 2,425 εκατομμυρίων ευρώ έκανε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) στην Κιβωτό του Κόσμου, όπως προκύπτει από την απάντησή του σε ερώτηση του iefimerida.gr.

Η ερώτηση ετέθη στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας για τον τρόπο απόκτησης των εντυπωσιακών περιουσιακών στοιχείων της Κιβωτού, και κατά την πάγια τακτική του το ΙΣΝ απάντησε γραπτώς, για τις δύο δωρεές που έκανε στην Κιβωτό του Κόσμου, το 2008 και το 2012, οι οποίες αφορούσαν σε κεντρικό κτίριο της δομής στον Κολωνό.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»:

Παρακολουθώντας τις πρόσφατες καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου», όλοι μας, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη αλλά και την έντονη ανησυχία μας πρωτίστως για την ενδεχόμενη κακοποιητική συμπεριφορά, οποιασδήποτε μορφής, σε βάρος παιδιών, καθώς και για την αμαύρωση της έννοιας της φιλανθρωπίας από μεμονωμένα άτομα.

Το ΙΣΝ, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του, αξιολογεί και εγκρίνει δωρεές με γνώμονα τον αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά και τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής, εξετάζοντας ενδελεχώς τον τρόπο λειτουργίας κάθε αιτούντος οργανισμού, αλλά και τη δυνατότητά του να υποστηρίξει το έργο που υπόσχεται. Υπό αυτό το πρίσμα αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν δύο δωρεές συνόλου 2,425 εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου». Η πρώτη δωρεά το 2008, ύψους 425.000 ευρώ, για την αγορά ενός επιπλέον ορόφου σε κτήριο που ανήκε στον Οργανισμό και η δεύτερη το 2012, ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, για την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό ενός κτηρίου που θα λειτουργούσε ως χώρος φιλοξενίας αστέγων, κακοποιημένων γυναικών, παιδιών και βρεφών, καθώς και ως πολυχώρος παροχής κοινωνικών, ψυχολογικών και επαγγελματικών υπηρεσιών σε μόνες μητέρες και οικογένειες στην Ελλάδα με χαμηλό εισόδημα και μεταναστευτικό παρελθόν.

Θα θέλαμε να επισημάνουμε πως κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του συγκεκριμένου Οργανισμού ελέγξαμε όλα τα οικονομικά αλλά και εργασιακά στοιχεία και δεν προέκυψε κάτι μεμπτό ή ασυνήθιστο. Επίσης διασφαλίσαμε, όπως πράττουμε πάντα με όλους μας τους δωρεοδόχους, πως όλα τα χρηματικά ποσά δόθηκαν με πλήρη διαφάνεια καλύπτοντας ακριβείς και εγκεκριμένες δαπάνες για συγκεκριμένους λόγους με τα αντίστοιχα παραστατικά. Θεωρήσαμε τότε τη συνεισφορά μας απαραίτητη, όπως και πλήθος άλλοι Οργανισμοί και φορείς που στήριξαν την «Κιβωτό του Κόσμου», προκειμένου να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση: τη μέριμνα και την προστασία της μητέρας και του παιδιού.

Με εγκράτεια αλλά και μεγάλο προβληματισμό θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, πιστεύοντας πως η Δικαιοσύνη θα τιμωρήσει κάθε, πιθανή, αξιόποινη πράξη. Ευχόμαστε πως οι δομές του Οργανισμού θα συνεχίσουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ανθρώπους που τις έχουν πραγματικά ανάγκη.

Μιχαηλίδου: Το 2019 το κράτος δεν ήξερε πόσα παιδιά φιλοξενούνται στις δομές

«Το μόνο που γνώριζε η κυβέρνησηγια την “Κιβωτό του Κόσμου” ήταν η έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη», η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στα Παραπολιτικά.

Ανέφερε πως έως την αποϊδρυματοποίηση οι δομές αυτές πρέπει να είναι καλύτερες και ελεγχόμενες, ενώ είπε πως ό,τι ποσά ή ακίνητα έχουν δοθεί από ιδιώτες θα πρέπει να πηγαίνουν στα παιδιά. Σημείωσε πως όσες δομές λαμβάνουν επιχορηγήσεις από το κράτος θα πρέπει να έχουν ορκωτό λογιστή, ο οποίος δεν υπήρχε, τονίζοντας πως η αγωνία της είναι να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα βρίσκουν το συντομότερο δυνατόν μια οικογένεια. Η υφυπουργός ανέφερε πως το 2019 το κράτος δεν ήξερε πόσα παιδιά φιλοξενούνται στις δομές, υπογραμμίζοντας πως κανείς στην παιδική προστασία δεν ήθελε έλεγχο.

Στη συνέχεια είπε πως τα μισά παιδιά βγήκαν από δομές και πήγαν σε κατάλληλες οικογένειες, ενώ για τα υπόλοιπα πρέπει να υπάρχουν κανόνες στις συγκεκριμένες δομές.

Ανακαλούνται δωρεές

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις της συμβολαιογράφου, Χριστίνας Μάνδρου στον ΑΝΤ1, οι ευρισκόμενοι εν ζωή υποψήφιοι δωρητές, οι οποίοι είχαν περιλάβει στην διαθήκη τους ως κληρονόμο την «Κιβωτό του Κόσμου», σπεύδουν στο γραφείο της και αλλάζουν τους όρους της διαθήκης τους, ώστε να μην αφήσουν μετά θάνατον ακίνητα, μετρητά ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους στην ΜΚΟ.

Όπως είπε η συμβολαιογράφος, που μοιάζει καταπληκτικά με την αδελφή της, δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου, «Πολλοί απέσυραν την πρόθεση τους για δωρεά, αλλάζοντας τους όρους στις διαθήκες τους, μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος με την “Κιβωτό του Κόσμου”».

Ακόμη, η συμβολαιογράφος είπε ότι είναι δυνατόν να γίνει και ακύρωση της δωρεάς πχ. ενός ακινήτου. Εξήγησε πως μέσω δικαστηρίου μπορεί να γίνει η ανάκληση της δωρεάς ενός ακινήτου, με επίκληση του δωρητή επιχειρημάτων πχ. ότι δεν υπήρξε καλή χρήση της δωρεάς, δεν τηρήθηκαν οι όροι της και υπήρξαν συμπεριφορές με κοινωνική απαξία.