Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στους χώρους των γραφείων ασύλου στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αλλά και για τη σχεδιαζόμενη μεταφορά της κεντρικής υπηρεσίας στο κτίριο Κεράνη.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιγράφει «χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας», καθώς οι υπάλληλοι στους χώρους των περιφερειακών γραφείων ασύλου της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών «μένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς υπηρεσίες καθαρισμού». Επισημαίνει ότι «επανειλημμένα έχουμε γίνει μάρτυρες καθυστερήσεων στις συμβάσεις με τους εργολάβους καθαριότητας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των αρμόδιων» και προτείνει «να εξεταστεί η προοπτική πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα, για την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος».

Την ίδια ώρα, σημειώνει, η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου που προβλέπεται στο ψηφισθέν νομοσχέδιο περί διεθνούς προστασίας «θα προκαλέσει πρόσθετο διοικητικό βάρος στην Υπηρεσία» και η λύση, όπως παρατηρεί, «δεν είναι η πρόσληψη περισσότερων συμβασιούχων και η αξιοποίηση ένστολων στις διαδικασίες ασύλου», αλλά η στελέχωση της Υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό.

Τέλος, σχετικά με τη μεταφορά της Υπηρεσίας, ο Σύλλογος κάνει λόγο για «έλλειψη περαιτέρω ενημέρωσης από τους αρμοδίους» και ζητά άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, που καταδικάζει «τις εικόνες ντροπής για τις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στην κτιριακή δομή της Υπηρεσίας Ασύλου στην Κατεχάκη». Το Φόρουμ χαρακτηρίζει τις συνθήκες υγιεινής «ανεπίτρεπτες» και σημειώνει ότι «δεν είναι πρωτόγνωρες, καθώς ανακυκλώνονται αρκετά τα τελευταία χρόνια, τόσο για τους δημόσιους υπαλλήλους, τους διερμηνείς και τους εργαζόμενους στις οργανώσεις, όσο και για τους ίδιους τους επισκέπτες». Υπογραμμίζει δε ότι «συνηγορούμε στην αναβάθμιση της ποιότητας παροχής των υπηρεσιών στους αιτούντες διεθνούς προστασίας, ωστόσο, καμία αναβάθμιση δεν δύναται να συντελεστεί, εάν, πρωτίστως δεν εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία».