Κίνημα Αλλαγής: Τα social media βγάζουν νέο πρόεδρο

by MANIFESTO

Οδεύοντας αργά αλλά σταθερά στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την απόδοση των πιθανών διεκδικητών της ηγεσίας του σε Facebook και Twitter. 

Η ανάλυση έχει γίνει με βάση το τελευταίο εξάμηνο, αλλά και τις τελευταίες 30 ημέρες.

Ξεκινώντας από το Twitter παρατηρείται η υπεροχή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος είναι πρώτος σε likes με 24.000, σε engagement με 0.49%, σε followers με 64.000 και σε likes ανά tweet με 180. Στον αντίποδα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, “τουιτάρει” με μεγαλύτερη συχνότητα και είναι πρώτη σε retweets. Αξίζει να σημειωθεί οτι ο Παύλος Γερουλάνος συγκεντρώνει 949 likes, δηλαδή 95 likes ανά tweet, σε μόλις 10 tweets, πράγμα που σημαίνει πως αν ήταν πιο “ενεργός” στο Twitter τα νούμερα του θα ήταν διαφορετικά.

Μικρές αλλαγές παρατηρούνται στο γράφημα των τελευταίων 30 ημερών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έρχεται πρώτος σε engagement με 0.57%, καθώς επιβεβαιώνεται και η παρατήρηση στο άνωθεν γράφημα, ότι ο Παύλος Γερουλάνος θα είχε διαφορετικά νούμερα αν ήταν πιο ενεργός. Στο συγκεκριμένο γράφημα έχει 747 likes, δηλαδή 187 likes ανά tweet, περισσότερα από όλους.

 

Τα top 4 tweets μόνο με κείμενο, αλλά και τα top 4 tweets με φωτογραφία των τελευταίων 6 μηνών είναι υπόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς κυριαρχεί σε όλα. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι στην πρώτη θέση και στις δύο κατηγορίες είναι tweets επιθετικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που θέλει και η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.

 

Ωστόσο στο Facebook η εικόνα τους τελευταίους έξι μήνες είναι διαφορετική. Η Φώφη Γεννηματά είναι πρώτη σε fans με 35.000, σε engagement με 2.2%, σε αριθμό posts με 151 και σε likes συνολικά με 43.000. Το ίδιο μοτίβο με το Twitter και εδώ για τον Παύλο Γερουλάνο, καθώς και για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος έχει 22.000 likes σε 38 posts, δηλαδη 581 likes ανα post.

Και εδώ παρατηρούμε μικρές αλλαγές στο γράφημα των τελευταίων 30 ημερών. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ανεβάσει αισθητά το engagement του στο 2.4%, υπερέχοντας από την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που παραμένει σταθερά στο 2.2%.

Τα top 4 posts μόνο με κείμενο των τελευταίων έξι μηνών είναι μοιρασμένα μεταξύ Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη, με τον πρώτο να έχει και το πρώτο στη λίστα.

Διαφορετική εικόνα στα posts με φωτογραφία, καθώς 3 από τα 4 ανήκουν στην Φώφη Γεννηματά, μεταξύ αυτών και το κορυφαίο.

Και εδώ διαφορετικό σκηνικό στα posts με video, καθώς 3 από τα 4 είναι του Νίκου Ανδρουλάκη μεταξύ αυτών και το κορυφαίο.


Με τα δεδομένα και αυτής της ανάλυσης είναι δύσκολο να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών, καθώς και οι φερόμενοι ως διεκδικητές της ηγεσίας, πλην Ανδρέα Λοβέρδου και Φώφης Γεννηματά που έχουν εξαγγείλλει τις υποψηφιότητές τους, είναι αρκετά κοντά σε απόδοση στα κοινωνικά αυτά δίκτυα.

Λογικά το αποτέλεσμα θα κριθεί στο όραμα και στο αφήγημα που θα «καταθέσει» ο κάθε υποψήφιος ξεχωριστά, καθώς ο κόσμος του ΚΙΝΑΛ έχει ήδη εκφράσει τις επιθυμίες του.

Παύλος Παυλίδης

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα