ΚΙΝΑΛ: Τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, ποιοι ζήτησαν διαγραφές, η απάντηση Παπανδρέου

53
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τεταμένο ήταν το κλίμα κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής μετά την διαφοροποίηση των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη την Πέμπτη στη Βουλή.

Η αυστηρή προειδοποίηση της Φώφης Γεννηματά δεν ικανοποίησε τους βουλευτές που ζήτησαν πιο δραστικά μέτρα. Η δε Νάντια Γιαννακοπούλου τάχθηκε υπέρ της διαγραφής και των δύο υποστηρίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά», δηλαδή «βουλευτές δύο ταχυτήτων».

«Πετύχαμε χθες μια πολιτική νίκη στη Βουλή και το γκρέμισαν με αυτή τη διαφοροποίηση» φέρεται να τόνισε η κυρία Γιαννακόπουλου, όταν μάλιστα ο κ. Παπανδρέου απείχε από πολλές κρίσιμες διεργασίες, σταχυολογώντας την απόσταση του πρώην πρωθυπουργού από τον κορωνοϊό, τα ελληνοτουρκικα και την οικονομική κρίση. Με αυτά τα δεδομένα, «θεώρησε ότι έπρεπε να έρθει και να τοποθετηθεί γι’ αυτό το θέμα;» φέρεται να διερωτήθηκε η κυρία Γιαννακοπούλου και συνέχισε: «Για ένα νομοσχέδιο που είπαμε ότι το ξαναγράψαμε εμείς;».

Η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε πως «δεν μπορούμε να πατάμε σε δυο βάρκες, με βουλευτές δύο ταχυτήτων» και ότι «ο καθαρός πολιτικός λόγος είναι αυτός που θα απαλείψει» αντίστοιχα φαινόμενα, την ώρα μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει επείγουσες προτεραιότητες. «Αν δεν ετεροπροσδιοριζομαστε», τότε θα αποφεύγονται τα αδιέξοδα και η χρήσιμη αντιπολίτευση θα εντείνει τη φωνή του κόμματος στην κοινωνία, εκτίμησε η βουλευτής.

«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος που κυρίως αφορά τον στενό πυρήνα της ηγεσίας του, εμείς στρέφουμε τον προβολέα της δημοσιότητας πάνω μας και μάλιστα με διχαστικό τρόπο. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο συλλογικός προσανατολισμός που θα πρέπει να συζητήσουμε ξεκάθαρα το φθινόπωρο. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, παλινωδίες που μας κρατούν βρέξει χιονίσει στο 5%» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος.

«Όσον αφορά τις “διαγραφές”, όπως διαφωνούσα με την διαγραφή του Κώστα Σημίτη, παρόλο που τότε οι συνθήκες και οι λόγοι ήταν διαφορετικοί, έχω την ίδια άποψη και τώρα. Όσοι ισχυρίζονται και επικαλούνται τις αρχές της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση είναι η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και της ΚΟ» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και προσέθεσε πως «από το 2009 δεν έχω καταψηφίσει ούτε άρθρο με βάση αυτή την άποψη. Διαφώνησα σε πάρα πολλά, όμως με δεσμεύει η πλειοψηφία έχοντας διατυπώσει την άποψή μου. Έμεινα στο 40%, στο 4%, στο 8,1% με την πεποίθηση ότι μπορούμε να έχουμε προοπτική».

«Η στάση συναδέλφων που δεν σέβονται τους παραπάνω κανόνες και τους καταστρατηγούν συστηματικά είναι πολιτικά ανέντιμη απέναντι στην υπόλοιπη Κ.Ο., αλλά και στους ψηφοφόρους μας. Πόσο μάλιστα όταν μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κ.Ο. δεν διατυπώθηκε καν αυτή η στάση» εξήγησε ο βουλευτής.

«Άν νομίζετε ότι πρέπει να με διαγράψετε, διαγράψτε με» φέρεται να είπε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γιώργος Παπανδρέου. Παράλληλα, απάντησε στα όσα του «χρέωσε» η κυρία Γεννηματά και υποστήριξε ότι, κατά τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις προοδευτικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του ο Χάρης Καστανίδης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με πληροφορίες διέψευσε πως είχε αποδεχθεί την απόφαση του συντονιστικού οργάνου του κόμματος και τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να ταυτιζόμαστε με τη ΝΔ».

Με πληροφορίες από το protothema.gr

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr