Κέρκυρα: Βραδιές θερινού σινεμά στον κήπο του Μουσείου Καποδίστρια

6
Κέρκυρα: Βραδιές θερινού σινεμά στον κήπο του Μουσείου Καποδίστρια tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

«Μαγικές» κινηματογραφικές βραδιές, κάτω από τον έναστρο ουρανό παρουσιάζει κάθε Πέμπτη το Μουσείο Καποδίστρια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του, προσελκύοντας ευρύ κοινό.

Οι βραδιές Κινηματογράφου λαμβάνουν χώρα στον κήπο του Μουσείου Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα. Ένα μουσείο που «φωλιάζουν» μέσα του οι προσωπικές στιγμές του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, όταν περνούσε ξένοιαστα τις θερινές του διακοπές στο νησί που είχε γεννηθεί το 1776 και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, για να επιστρέψει η σορός του, όπως ο ίδιος επιθυμούσε και να ταφεί δίπλα από τον τάφο του πατέρα του, Αντωνίου Μαρία Καποδίστρια, (Antonio Maria di Capo d΄ Istria) στην μονή Πλατυτέρας.

Ο «θερινός κινηματογράφος» μία από τις πολύ ιδιαίτερες δράσεις του Μουσείου, εξελίσσεται στην καρδιά του δεντρόφυτου καταπράσινου κήπου που έχει συνολική έκταση περίπου δεκατριών στρεμμάτων. Σε αυτό τον κήπο, με τα λιθόστρωτα μονοπάτια, με τα αιωνόβια δέντρα του που κρύβουν τα δικά τους μυστικά, τα πέτρινα «στρογγυλά» τραπέζια μίας άλλης εποχής και το πελώριο αιωνόβιο πεύκο, κουκουναριά (pinus pinea), που εκτιμάται ότι ζει περισσότερο από 400 χρόνια και αποτελεί σημείο παρακαταθήκης και απαράμιλλης ομορφιάς της αγροικίας του Καποδίστρια.

Οι προβολές άρχισαν τον Ιούλιο, αποκτώντας, θαμώνες, κινηματογραφόφιλους που βρίσκονται εκεί κάθε Πέμπτη προκειμένου κάτω από το φως του φεγγαριού να παρακολουθήσουν αγαπημένες πολυβραβευμένες ταινίες.

Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του μουσείου, Ντάρια Κοσκόρου, «πρόκειται για μία δράση που ξεκίνησε σε συνεργασία με το ‘Τhe Moonlight Cinema Caravan’».

Οι ταινίες προβάλλονται στις 9.30 το βράδυ και η είσοδος είναι μόνο 4 ευρώ.

«Με κάθε νέα πρωτοβουλία στο Μουσείο, ‘ανοίγουμε τη βεντάλια’ της επισκεψιμότητας του Μουσείου Καποδίστρια, προσελκύοντας επισκέπτες όλων των ηλικιών, κυρίως των νέων, που έρχονται στο Μουσείο για να δουν μεν από κοντά τα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Καποδίστρια, που αποκαλύπτουν κομμάτια της ζωής του και την αγάπη του για την πατρίδα αλλά παράλληλα μπορούν να απολαύσουν το καφέ τους θαυμάζοντας την υπέροχη θέα που ξεδιπλώνεται μπροστά από το κήπο του Μουσείου Καποδίστρια και χάνεται στο βαθύ γαλάζιο του Ιονίου, αλλά και να παρακολουθήσουν μοναδικές βραδιές κινηματογράφου που» επεξηγεί η Κοσκόρου.

Η Κουκουρίτσα όπου στεγάζεται η πρώην αγροικία του Ιωάννη Καποδίστρια, το σημερινό μουσείο του Έλληνα κυβερνήτη, κηρύχθηκε το 1995 από το υπουργείο Πολιτισμού, ιστορικό, διατηρητέο μνημείο, καθώς συνθέτει την επτανησιακή αρχοντική κουτούλα με το υπαίθριο περιβάλλον ως ένα σύνολο απόλυτης αρμονίας φυσικού και ανθρωπογενούς κάλλους.

«Με τις βραδινές κινηματογραφικές προβολές ζωντανεύει και το βράδυ η Κουκουρίτσα και γίνεται σημείο συνάντησης των Κερκυραίων που θέλουν να απολαύσουν μία ιδιαίτερη βραδιά κινηματογραφικής τέχνης, η οποία συνάδει απόλυτα με το περιβάλλον και το ιστορικό Μουσείο» τονίζει η Ντάρια Κοσκόρου.

Το Μουσείο Καποδίστρια μετά την ανακαίνισή του και την επαναλειτουργία του πριν από δύο χρόνια προχώρησε σε σημαντικές εργασίες για την ανάπτυξη του ερευνητικού και εκπαιδευτικού του χαρακτήρα, καθώς και σε ενέργειες δικτύωσης με άλλα μουσεία και πολιτιστικούς και πνευματικούς φορείς-αρχεία, που αφορούν το έργο και τη ζωή του Ι. Α. Καποδίστρια, ενώ σήμερα φιλοξενεί μαθητές και επισκέπτες από όλη την ελληνική επικράτεια και την Ευρώπη.

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)