Με επιτυχία διεξάγεται το 18ο Ελληνο-Γερμανικό Ουρολογικό Συμπόσιο, στην Κέρκυρα.

Στο ιατρικό Ουρολογικό Συμπόσιο, που θα ολοκληρωθεί αύριο, συμμετέχουν ομιλητές και συντονιστές από πέντε χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ελλάδα και Κύπρο).

Θέμα του 18ου Ελληνο-Γερμανικού Ουρολογικού Συμποσίου είναι “Urologie Praxisnah» δηλαδή «Ουρολογία στην καθημερινή πράξη», ενώ παράλληλα συζητούνται θέματα που έχουν να κάνουν με όλο τα φάσμα της ουρολογίας και τις νέες ιατρικές εξελίξεις.

«Πρόκειται για το 18ο Συμπόσιο του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Ουρολόγων που ιδρύσαμε το 1993, με κινητήριο τότε δύναμη τότε τον καθηγητή ιατρό, Σταύρο Λυμπερόπουλο. Ο Σύλλογος έγινε για να προωθηθούν οι σχέσεις Ελλήνων και Γερμανών ιατρών ουρολόγων. Σήμερα συζητείται η εξέλιξη της εξωσωματικής λιθοτριψίας μία μέθοδο, μη επεμβατική, με την οποία μπορεί να σπάει κανείς πέτρες στα νεφρά, ή στην ουροδόχο κύστη, με κρουστικά κύματα. Τη μέθοδο αυτή την είχαμε εφεύρει στο Μόναχο και είναι πολύ σημαντική καθώς απάλλαξε τους ασθενείς από μία επίπονη διαδικασία της αφαίρεσης της πέτρας των νεφρών. Υπάρχουν πλέον, σε όλο τον κόσμο, περίπου 5.000 μηχανήματα για αυτή τη μέθοδο και κάθε χρόνο ένα εκατομμύριο ασθενείς παγκοσμίως, απαλλάσσονται από την πέτρα τους με τη συγκεκριμένη μέθοδο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρούργος ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μονάχου, Ιωάννης Θεοδωράκης.

Παράλληλα στο Συνέδριο συζητήθηκε η εξέλιξη των λέιζερ στην ιατρική, αλλά και στην ουρολογία, η λαπαροσκοπική χειρουργική και η εξέλιξη στη θεραπεία κακοηθών όγκων του νεφρού με ειδικές φαρμακευτικές αγωγές.

«Εμείς στην ουρολογία χρησιμοποιούμε ειδικά κρουστικά λέιζερ για να σπάμε πέτρες, να καταστρέφουμε κακοήθεις όγκους και να κάνουμε και άλλες επεμβάσεις. Έτσι εκεί που δε φτάνει η λιθοτριψία εμείς μπορούμε με πολύ λεπτά ευέλικτα εργαλεία, υψηλής ποιότητας κατασκευής, που είναι επίσης μια τεράστια εξέλιξη στην ουρολογία , να κάνουμε επεμβάσεις χωρίς τομές. Επίσης μεγάλη εξέλιξη έχουμε στη διαδερμική νεφρολιθοτριψία, δηλαδή μεγάλες πέτρες που ήταν μέσα στα νεφρά και δεν ήταν στο παρελθόν, προσβάσιμες ούτε για εξωσωματική ούτε για το λέιζερ, να κάνουμε με ένα τρόπο σα λαπαροσκόπηση, με μία μικρή τρυπούλα, να μπούμε μέσα στα νεφρά και να σπάσουμε τις πέτρες όσο μέγεθος και αν έχουν, χωρίς να τραυματιστεί ο νεφρός που είναι ένα πολύτιμο όργανο και χωρίς να πονά ο ασθενής» πρόσθεσε ο κος Θεοδωράκης.

Το 18ο Ελληνο-Γερμανικό Ουρολογικό Συμπόσιο, στην Κέρκυρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, ενώ προεδρεύον του συνεδρίου είναι ο Κερκυραίος, Πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Ουρολογικής Εταιρείας, (GDGU), Αντώνιος Ασπιώτης.