Κένυα: 14χρονη αυτοκτόνησε από ντροπή επειδή δεν είχε σερβιέτα

29

Ένα στα 10 κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική δεν πηγαίνει σχολείο, όταν έχει περίοδο, ανέφερε το 2014, σχετική έκθεση του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, κάποια κορίτσια χάνουν το 20% των σχολικών μαθημάτων εξαιτίας αυτού του λόγου, κάτι που τα καθιστά πιο επιρρεπή στο να εγκαταλείψουν τελικά το σχολείο.

Στην Κένυα, όπως και σε άλλες χώρες, πολλά κορίτσια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν σερβιέτες και ταμπόν. Το 2017, το Ναϊρόμπι είχε ψηφίσει νόμο για την δωρεάν παροχή συσκευασιών με σερβιέτες στις μαθήτριες. Ωστόσο, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ερευνά τώρα γιατί το πρόγραμμα αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη σε όλα τα σχολεία.

Πριν λίγες μέρες, μια μαθήτρια αυτοκτόνησε γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσέβαλαν μέσα στην τάξη, επειδή είχε λερωθεί η σχολική στολή της με αίμα περιόδου, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC. Η μητέρα της 14χρονης είπε ότι το παιδί απαγχονίστηκε, μετά την προσβολή που δέχτηκε από έναν καθηγητή της, μετέδωσαν τα κενυάτικα μέσα ενημέρωσης. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει τους περίπου 200 γονείς που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν έξω από το σχολείο, προσθέτουν τα δημοσιεύματα.

Η μητέρα του κοριτσιού είπε ότι ένας καθηγητής την αποκάλεσε “βρώμικη”, επειδή είχε λερώσει την σχολική της στολή και την κάλεσε να βγει έξω από την τάξη, στο σχολείο του Καμπιανγκέκ, δυτικά της πρωτεύουσας Ναϊρόμπι. Το περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

“Δεν είχε τίποτα για να χρησιμοποιήσει ως σερβιέτα. Όταν λερώθηκαν τα ρούχα της με αίμα, της είπαν να βγει από την τάξη και να μείνει έξω”, είπε η μητέρα της. Το κορίτσι επέστρεψε σπίτι, αφηγήθηκε τι είχε συμβεί και λίγο αργότερα απαγχονίστηκε. Οι γονείς κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία, η οποία δεν έλαβε κανένα μέτρο, έγραψε η Daily Nation.

Την περασμένη Τρίτη, εξοργισμένοι πια, διαδήλωσαν μαζί με άλλους γονείς έξω από το σχολείο. Η αστυνομία παρενέβη και συνέλαβε πέντε ανθρώπους, όταν οι γονείς απέκλεισαν έναν δρόμο και γκρέμισαν την πόρτα του σχολείου, προσθέτουν τα δημοσιεύματα. Έκτοτε το σχολείο παραμένει κλειστό.