Αν κάτι πρέπει να κρατήσει κανείς από την πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είναι ότι για πρώτη φορά δεν ακούστηκε παραφρασμένη ή όπως είναι η φράση «καμμένη γη». Κι αυτό όχι τυχαία, μια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορθώς επίλεξε το ξεκίνημα του να μην παραπέμπει στο παρελθόν. Άλλωστε η ζωή έχει διδάξει ότι όσοι επικαλέστηκαν την «καμμένη γη» κατέληξαν να «καούν» μαζί με τις υποσχέσεις τους. 

Του Χάρη Παυλίδη

Κάτι άλλο που πρέπει να κρατήσει κανείς από τον ομιλία του Πρωθυπουργού είναι η δημόσια κατάθεση μιας πτυχής του χαρακτήρα του, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία της κυβέρνησης του, αλλά είναι καθοριστική για την πορεία της χώρας. «Καλύτερα να συζητάς, παρά να ζητάς» είπε δείχνοντας ότι είναι απολύτως προσηλωμένος στο στόχο του. Κυρίως, όμως, όμως ότι έχει συναίσθηση του μέτρου και αυτογνωσία ώστε να γνωρίζει ότι οι αποφάσεις του αφορούν τις ζωές όλων μας.

Και το τελευταίο, στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε, είναι ότι έβαλε δύσκολα στον ίδιο και στους συνεργάτες του αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες χρονικές δεσμεύσεις. Δεν φοβήθηκε, δηλαδή, να βάλει δύσκολα στον εαυτό του και στην κυβέρνηση του, κάτι που δείχνει υψηλό δείκτη αυτοπεποίθησης και κυρίως έναν Πρωθυπουργό που δεν επιζητά άλλοθι όταν έρθει η ώρα να κριθεί. Πέραν όλων αυτών των διαπιστώσεων, οι οποίες σαφώς προσδιορίζουν και τους στόχους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε και πάλι τη μεσαία τάξη στο παιχνίδι και της έδωσε ρόλο στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Άλλωστε η αναφορά του στον Ελευθέριο Βενιζέλο, εκτός από το ιδεολογικό στίγμα που ήθελε να δώσει στο διακύβευμα της ανάπτυξης, αποτελεί και οδικό χάρτη για την ολική επαναφορά στην Ελλάδα των αξιών.

Ο Πρωθυπουργός, επί της ουσίας, πήρε την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, την αριστερή και εσχάτως προοδευτική ταυτότητα του Αλέξη Τσίπρα, και της έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κεντρώο πραγματισμό που τον διακρίνει, πήρε τα «λόγια και τα χρόνια τα χαμένα» της προηγούμενης κυβέρνησης και εντάσσοντάς τα σ’ ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο τους έδωσε χαρακτήρα υποχρέωσης της πολιτείας προς τους πολίτες. Θέλησε μ’ αυτό το τρόπο να γυρίσει το κλίμα και αλλάζοντας τη ψυχολογία να δώσει ένα όραμα στη κοινωνία με το σύνθημα «Ανάπτυξη για Όλους». Αυτό που πέτυχε ο Πρωθυπουργός, χωρίς εξαγγελίες- πυροτεχνήματα, ήταν να περάσει στο κόσμο την πίστη και την ελπίδα ότι η χώρα μπορεί να γίνει «αγνώριστη».

Παίρνοντας όμως την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν την έβαλε στη τσέπη προκειμένου στην πρώτη ευκαιρία να πλαστογραφήσει τα στοιχεία της. Αντιθέτως πήρε την ταυτότητα μιας δήθεν προοδευτικότητας κι ενός δήθεν κοινωνικού πλεονεκτήματος, ώστε όταν οι δεσμεύσεις του υλοποιηθούν να έχουν πλέον όλα τα δεδομένα οι πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν. Να κρίνουν ποιος έλεγε την αλήθεια όταν έλεγε ότι ο Μητσοτάκης «τρώει από τα έτοιμα» και ποιος πήρε από τη μεσαία τάξη τα «έτοιμα» για να τα εμφανίσει ως πρωτογενή πλεονάσματα. Και να συγκρίνουν μια κυβέρνηση που μόλις σε δύο μήνες έχει καταφέρει να υλοποιήσει μια σειρά μέτρων που ξαναδίνουν στη μεσαία τάξη τα κίνητρα να δημιουργήσει πραγματικά πλεονάσματα που δεν θα προέρχονται από φόρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ανέφερε στην ομιλία του τυχαία τον Ελ. Βενιζέλο, ούτε γιατί θεώρησε ότι μ’ αυτή την αναφορά θα πάρει ένα κομμάτι ιστορίας για να παίξει με τις εντυπώσεις. Το έκανε γιατί αναφερόμενος στον θεμελιωτή του ελληνικού φιλελευθερισμού έδειξε προς ποια κατεύθυνση θα αναληφθούν οι πρωτοβουλίες ενός ευρέως μεταρρυθμιστικού προγράμματος προκειμένου να αλλάξει η χώρα. Και επιπλέον ώστε να καταδείξει την καθοριστική συμβολή που θα έχει στην ανασυγκρότηση της χώρας η μεσαία τάξη.

Επιπροσθέτως η αναφορά στον Ελ. Βενιζέλο είχε και ιδεολογικοπολιτική στόχευση. Ο Πρωθυπουργός έχει κατασταλαγμένες απόψεις για την οικονομία και την ανάπτυξη, αλλά έχει και ξεκάθαρες θέσεις για το τι χρειάζεται το πολιτικό σύστημα ώστε να συντριβεί ο λαϊκισμός και οι παραχαραγμένες ταυτότητες που χρησιμοποιούνται προκειμένου η έννοια της «προοδευτικότητας» να αποτελεί προνόμιο της Αριστεράς. Γι αυτό και στη ΔΕΘ συνέδεσε την «Ανάπτυξη για Όλους» με τις εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις του Ελ. Βενιζέλου που άλλαξαν τη χώρα. Γι αυτό και το επιθετικό άνοιγμα στον κεντρώο χώρο δεν είναι ευκαιριακό. Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει τις βάσεις ώστε η Νέα Δημοκρατία να ξαναγίνει η μεγάλη παράταξη που ξεκινούσε από τις παρυφές της Αριστεράς, ενσωμάτωνε όλο το Κέντρο και έφθανε να εκφράζει το σύνολο της δημοκρατικής Δεξιάς. Όλα αυτά όμως δεν θα είχαν καμία σημασία εφόσον δεν γίνει η σύνδεση της ανάπτυξης και της ευημερίας με την εξέλιξη και την ποιοτική αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών. Κι αυτό είναι το σημαντικό που άφησε η πρώτη ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.