Στη Βουλή Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός του 2020,ο οποίος περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και άλλα θετικά μέτρα συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Το τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα έχει σημαντικές διαφορές σε σχέση με το προσχέδιο και δεν θα περιλαμβάνει τις τελικές αποφάσεις για την αξιοποίηση του φετινού υπερπλεονάσματος με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος, καθώς η κυβέρνηση θέλει να έχει όσο το δυνατόν πιο πρόσφατα και αναλυτικά στοιχεία για να καταλήξει στο ύψος και στον τρόπο διάθεσης του πρόσθετου αυτού δημοσιονομικού χώρου.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα κινηθεί προς το 3,8% του ΑΕΠ (0,3% του ΑΕΠ ή περίπου 400 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο), δηλαδή όσο αναφέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της και στη χθεσινή αποτίμησή της για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τη χθεσινή 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας, στη δημοσιονομική επίδοση του 2019 συνέβαλαν τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα, κυρίως από τον ΦΠΑ(0,2% του ΑΕΠ επιπλέον σε σχέση με τις προβλέψεις) και τους ληξιπρόθεσμους φόρους ακινήτων (0,1% του ΑΕΠ επιπλέον), ενώ η απώλεια εσόδων λόγω επιστροφών φόρου ήταν 0,1% του ΑΕΠ μικρότερη απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί.

Η κυβέρνηση επιμένει στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2% φέτος και 2,8% το επόμενο έτος, παρότι η Κομισιόν βάζει χαμηλότερα τον πήχη, στο 1,8% για το 2019 και στο 2,3% για το 2020. Η διαφορά μισής ποσοστιαίας μονάδας μεταξύ των προβλέψεων του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά οφείλεται στην πιο αισιόδοξη εκτίμηση της ελληνικής πλευράς για τη θετική επίδραση των φοροελαφρύνσεων του 2020.

Το 2020 είναι το «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση 0,5% στο ΑΕΠ, εξ’ ου και η πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 2,8%.

Στο «πακέτο» αυτό, που πήρε έγκριση από την Κομισιόν, συμπεριλαμβάνονται:

Η εισαγωγή χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ, κάτι που φέρνει μειώσεις στις κρατήσεις φόρου από την Πρωτοχρονιά για μισθωτούς και συνταξιούχους. Κερδισμένοι από το νέο συντελεστή είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι στην εκκαθάριση του 2021 θα δουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία μείωση του φόρου τους κατά 1.300 ευρώ
Η προσαύξηση του αφορολογήτου για παιδιά κατά 1.000 ευρώ. Οι αδικημένοι της παρέμβασης είναι οι φορολογούμενοι με 1 παιδί, καθώς η προσαύξηση στην περίπτωση τους περιορίζεται σε 364 ευρώ. Σημειωτέον ότι λόγω του υψηλότερου αφορολογήτου, οι κρατήσεις φόρου θα είναι ακόμα μικρότερες άρα μεγαλύτερες οι μισθολογικές αυξήσεις
Η μείωση του ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και κράνη
Η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, καθώς και η μείωση του συντελεστή στα μερίσματα από 10% σε 5%
Η ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των παροχών σε είδος στους εργαζόμενους
Η ενίσχυση με 2.000 ευρώ όλων των παιδιών που θα γεννηθούν τη νέα χρονιά, με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1 ποσοστιαία μονάδα από το καλοκαίρι και μετά.