«Εστειλαν ψευδή στοιχεία στον εισαγγελέα, προδήλως δόλια» κατέθεσε στον ανακριτή ο αντιπύραρχος Ι.Κ., υποστηρίζοντας πως συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον εξοντώσουν για να μην τους «κάψει» ως μάρτυρας κατηγορίας. «Μετά τις εκθέσεις άρχισαν σε βάρος μου έναν υπηρεσιακό πόλεμο άνευ προηγουμένου» δήλωσε σε συμπληρωματική κατάθεση ο Δημήτρης Λιότσιος.

Αθέατος «πόλεμος», με ακραίες εκφάνσεις και τραγικά αποτελέσματα, μαίνεται στους κόλπους της Πυροσβεστικής, με φόντο την τραγωδία στο Μάτι και τον θάνατο 102 ανθρώπων. Ο αλληλοσπαραγμός ανάμεσα σε στελέχη του Σώματος αποτυπώνεται στην ογκώδη δικογραφία της υπόθεσης, με αποκορύφωμα κατάθεση «βόμβα» που αποκαλύπτεται από το «Εθνος της Κυριακής».

Αξιωματικός της Πυροσβεστικής, ο οποίος θεωρεί ότι στήθηκε σε βάρος του επιχείρηση παγίδευσης από ανωτέρους σε βαθμό συναδέλφους του, «απασφάλισε» σε κατάθεση που έδωσε στις 12 Ιουνίου 2020 στον ανακριτή. Η άμυνα του αντιπυράρχου Ι.Κ. απέναντι στην καταγγελλόμενη προσπάθεια στοχοποίησής του, σε σχέση με τις ευθύνες για τη φονική φωτιά, ήταν να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να περιγράφει λεπτομερώς πώς κάποιοι συνάδελφοί του προσπάθησαν

-όπως υποστηρίζει ο ίδιος- να τον εξοντώσουν υπηρεσιακά για να μην τους «κάψει» ως μάρτυρας κατηγορίας. Στην ίδια κατάθεση υποστηρίζει ότι οργανώθηκε επιχείρηση απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, διαβιβάστηκαν τελικά «μαγειρεμένα» στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο αρμόδιος ανακριτής, Αθανάσιος Μαρ- νέρης, βάσισε την έρευνά του για το Μάτι σε δύο πρόσωπα, τα οποία κλήθηκαν να ξεδιπλώσουν όλα όσα συνέβησαν την αποφράδα 23η Ιουλίου 2018. Στον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο, που κατήγγειλε τις απειλές σε βάρος του από τον τέως αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, και στον αντιπύραρχο Ι.Κ., ο οποίος ήταν διοικητής του 12ου ΠΣ Αθηνών με αρμοδιότητα στην περιοχή στο Νταού Πεντέλης, απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά που έκαψε το Μάτι. Οι δυο τους έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τις καταγγελίες για ανηλεή πόλεμο σε βάρος τους με στόχο τη συγκάλυψη.

Στην κατάθεση του αντιπυράρχου Ι.Κ. γίνεται λόγος για «καλώς επιμελημένη και οργανωμένη ομάδα για πράξεις συγκάλυψης των υπευθύνων διαχειριστών της πυρκαγιάς». Ο αξιωματικός και μάρτυρας κατηγορίας καταθέτει στη Δικαιοσύνη ότι μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) παρέδωσε στον αρμόδιο εισαγγελέα ψευδή στοιχεία του engage, δηλαδή του συστήματος που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«ΠΡΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ»

«Στις 4 Αυγούστου 2θΐ8 ενημέρωσα τηλεφωνικά τον διοικητή ΕΣΚΕ και τον διοικητή του 199 ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σύστημα engage, που παρέλαβα ηλεκτρονικά από το ΕΣΚΕ, ήταν ψευδή. Ο διοικητής του ΕΣΚΕ, που φέρει την ευθύνη για τα ψευδή στοιχεία του engage, υπέγραψε και απέστειλε αυτά στον αρμόδιο εισαγγελέα πριν από την 4η Αυγούστου 2018, προφασιζόμενος σε μένα ότι έκανε λάθος, και μου υποσχέθηκε ότι θα το διορθώσει πηγαίνοντας στον εισαγγελέα. Αυτό όμως δεν το έπραξε και από τη στιγμή εκείνη πλέον η πράξη του για τη μη διόρθωση του engage ήταν προδήλως δόλια, διότι με αυτόν τον τρόπο με καθιστούσε επικεφαλής της πυρκαγιάς στο Νταού αλλά και μεταγενέστερα, αποκρύπτοντας την αλήθεια ακόμα και από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Στο εν λόγω engage εκτός των άλλων ψευδών στοιχείων είχε ετεροχρονιστεί κατά 55 λεπτά η ώρα ενημέρωσης του αξιωματικού για να μεταβεί στην πυρκαγιά, άρα και ο χρόνος αφίξεώς του εκεί. Επίσης, στο εν λόγω engage δεν αναφερόταν καθόλου ότι επιχείρησαν στην πυρκαγιά στο Νταού οι δύο πύραρχοι ανώτεροι μου, δηλαδή δηλώθηκε ψευδώς ότι δεν επιχείρησαν στο Νταού».

Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι «παγιδεύτηκε» και σε υπηρεσιακό επίπεδο, καθώς εμπόδισαν την ανέλιξή του στην Πυροσβεστική, ύστερα από τις καταθέσεις που έδωσε στη Δικαιοσύνη για τις ευθύνες των ανωτέρων του στη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς. Στις 20 Νοεμβρίου 2018 συντάχθηκαν οι εκθέσεις ικανότητας των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο αξιωματικός που τον έκρινε τον βαθμολόγησε με οκτώ στα διοικητικά προσόντα

«Γνώριζε ότι αυτή η βαθμολογία θα προ- καλέσει τροχοπέδη στη μετέπειτα προσφυγή μου προς το ανώτατο συμβούλιο του ΠΣ αλλά και προς το Διοικητικό Εφετείο, λόγω παράλειψής μου στις τακτικές κρίσεις του 2019- Η πράξη αυτή έγινε με δόλο, διότι ήμασταν και οι δυο μας εμπλεκόμενοι στην ίδια ποινική υπόθεση της πυρκαγιάς στο Νταού – Μάτι. Ο διοικητής είχε ήδη την ιδιότητα του υπόπτου για την εν λόγω πυρκαγιά και η έκθεση ικανότητας που συνέταξε για εμένα έγινε τουλάχιστον έναν μήνα μετά. Συνεπώς είχε ήδη παραλάβει τη δικογραφία για να δώσει εξηγήσεις και γνώριζε I τα όσα είχα καταθέσει σε βάρος του ως μάρτυρας κατηγορίας» καταθέτει. Ο αντιπύραρ- χος Ι.Κ υποστηρίζει ότι ο αξιωματικός που τον έκρινε έπρεπε να ζητήσει την εξαίρεσή του από τη σύνταξη της έκθεσης ικανότητάς του, διότι λόγω της εμπλοκής του στην υπόθεση με αντίθετη ιδιότητα από εκείνον δεν μπορούσε να τον κρίνει αμερόληπτα Ετσι, του αποδίδει δόλο με στόχο να τον βλάψει και τον κατηγορεί για διάπραξη του αδικήματος της αποσιώπησης, λόγω της μη εξαίρεσής του από τη διαδικασία.

«ΕΝΗΜΕΡΟΙ»

«Χρειαζόμαστε άμεσα ενισχύσεις και εναέρια. Η φωτιά είναι μέσα σε σπίτια και κα- τευθύνεται μετά το μοναστήρι και πάει πάνω στο βουνό. Εχουμε πρόβλημα». Με τα παραπάνω λόγια ο αντιπύραρχος Ι.Κ. ενημέρωσε στις 16.59 της 23ης Ιουλίου 2018 το ΕΣΚΕ για την κατάσταση που επικρατούσε στο Νταού Πεντέλης. Σε σχετική ερώτηση που του έκανε ο ανακριτής ανέφερε ότι «ο διοικητής του 199 γνώριζε ήδη αυτήν την κατάσταση αφού μιλήσαμε τηλεφωνικά νωρίτερα και συνεπώς υπήρχε πληροφόρηση στους παρευρισκόμενους επικεφαλής του ΕΣΚΕ που βρίσκονταν στον θάλαμο επιχειρήσεων και ήταν εξ όσων γνωρίζω: Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο αρχηγός, ο υπαρχηγός, ο διοικητής του ΕΣΚΕ. ο διοικητής του 199. ο διευθυντής ΚΕΠΠ. Αρα όλοι οι ανωτέρω ήταν ενήμεροι ή όφειλαν να είναι ενήμεροι».

Ο αξιωματικός του ΠΣ και μάρτυρας κατηγορίας υποστήριξε ότι από τον χρόνο άφιξής του στο Νταού στις 16.55 και τουλάχιστον μέχρι τις ιδ.οο είδε μόνο ένα ελικόπτερο που έριξε το φορτίο του, επτά τόνους νερό, σε τρία σημεία του βουνού και στη συνέχεια δεν έκανε άλλη ρίψη. «Μείναμε μόνοι μας τα επίγεια να παλεύουμε την πυρκαγιά» ήταν η χαρακτηριστική φράση του στον ανακριτή. Κατά τη γνώμη του η πυρκαγιά θα μπορούσε να έχει τελείως διαφορετική έκβαση, ενδεχομένως και να είχε τεθεί υπό έλεγχο πριν φτάσει στο Μάτι, «εάν από τις 16.45 που ενημερώθηκε το Κέντρο για την πυρκαγιά έως τις 17-30 υπήρχαν τρία με τέσσερα εναέρια μέσα και από τις ΐ7-3° έως τις ι8.οο υπήρχαν ακόμα τρία».

Στις ερωτήσεις του ανακριτή για τις ευθύνες σε σχέση με τη μη εκκένωση των περιοχών που κάηκαν, απάντησε ότι «η ηγεσία βρισκόταν στο ΕΣΚΕ και μπορούσε να προτείνει εκκένωση στον Βουτζά και στο Μάτι. Η ηγεσία του ΕΣΚΕ μπορούσε να ενημερώσει τους πολίτες από τη στιγμή που είχαν ενημέρωση για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς από τις 16.45 περίπου…».

Στη δική του κατάθεση ο διοικητής του ΕΣΚΕ υποστήριξε ότι ενημέρωνε αμέσως την ηγεσία: «Αναφορικά με τον υπαρχηγό επιχειρήσεων επισημαίνω ότι είχε την ίδια επακριβώς ενημέρωση με εμένα, καθώς στο γραφείο μου, όπου βρισκόταν, άκουγε και αυτός την ασύρματη επικοινωνία, αλλά επιπλέον λόγω της παράλληλης επικοινωνίας μέσω κινητού τηλεφώνου με τους εμπλεκόμενους στο πεδίο η ενημέρωσή του ήταν πληρέστερη σε σχέση με τη δική μου και μάλιστα την ενημέρωση άμεσα μετέφερε και στον αρχηγό και στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και στον αναπληρωτή υπουργό, οι οποίοι βρίσκονταν στο γραφείο του αρχηγού που είναι δίπλα στο δικό μου».

Στο στόχαστρο βάζει τον διοικητή του ΕΣΚΕ, όπως και τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης. Αναφε- ρόμενος στα υπομνήματα που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη αναφέρει ότι ελέγχονται ως αναληθείς οι ισχυρισμοί του Ματθαιό- πουλου ότι του είχε δώσει εντολή να τον ενημερώνει για τα σοβαρά συμβάντα για να «αναλαμβάνει τον συντονισμό τους» αλλά και οι ισχυρισμοί του διοικητή του ΕΣΚΕ περί «κεντρικού προστάγματος» από τον ίδιο. «Εάν μόνη η παρουσία της φυσικής ηγεσίας στο ΕΣΚΕ κατέλυε τη λειτουργία του και τις ευθύνες των μελών του, θα έπρεπε πρωτίστως για λόγους ασφάλειας δικαίου να υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη…» κατέθεσε ο κ. Τερζούδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ