Υπό… κατάρρευση είναι το κτήριο που στεγάζεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Δωδεκανήσου!

Οι συνδικαλιστές Πυροσβέστες με επιστολή τους, ζητούν από τη φυσική και πολιτική τους ηγεσία να παρέμβουν άμεσα ώστε να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και να επιβεβαιωθεί αρχικά η ασφάλεια του κτηρίου και κατ’ επέκταση των υπαλλήλων και εν συνεχεία να επιλυθούν όλα τα προβλήματα που επισημαίνουν.

Η επιστολή έχει σταλεί προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Βασίλειο Ματθαιόπουλο, τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου Αρχιπύραρχο Σπυρίδωνα Πέτρου, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου Πύραρχο Ιωάννη Τσιτσικά, τον Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, τον δήμαρχο Ρόδου και αναφέρει τα εξής:

«Θεωρούμε για ένα νησί όπως τη Ρόδο, που είναι το οικονομικότερο κέντρο όχι μόνο στα Δωδεκάνησα αλλά και γενικότερα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ένα νησί που γεωγραφικά αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό σύνορο, οξύμωρη, εν έτει 2019, οποιασδήποτε αναφοράς για προβλήματα σε κτιριακές εγκαταστάσεις όχι αποκλειστικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά στο σύνολο των Υπηρεσιών που στεγάζονται και λειτουργούν.

Δυστυχώς όμως,  είμαστε υποχρεωμένοι ως Διοικητικό Συμβούλιο να αναφερθούμε στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου. Ένα κτήριο που λειτουργεί ως Πυροσβεστική Υπηρεσία και αποτελεί αντικείμενο χλευασμού των χιλιάδων τουριστών που την βλέπουν ή την επισκέπτονται ημερησίως, ώστε να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες. Εμείς δεν θα εμείνουμε στο κοινωνικό αντίκτυπο, άλλωστε αυτό είναι ευθύνη άλλων να το επισημάνουν και επιλύσουν.

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την τραγικότητα της κατάστασης που επικρατεί στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας και να τονίσουμε τους καθημερινούς κινδύνους που διατρέχουν οι πυροσβέστες που Υπηρετούν εκεί.

Τα περισσότερα από τα προβλήματα που θα αναφερθούμε οφείλονται κατά την άποψή μας στην παλαιότητα του κτιρίου (έτος κατασκευής 1926), αλλά και στην ανύπαρκτη τα προηγούμενα χρόνια συντήρηση του, από τους αρμόδιους φορείς.
Ένα κτήριο το οποίο, με την πάροδο των ετών, η υγρασία διάβρωσε την τοιχοποιία και το μπετό στο σύνολο του.

Απόρροια της διάβρωσης είναι το σκούριασμα του οπλισμού και κατ’ επέκταση την διόγκωση και το σπάσιμο του μπετό σε αρκετά σημεία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει αποκόλληση επιχρισμάτων και τσιμεντένιων τμημάτων, τόσο από εξωτερικούς, όσο και από εσωτερικούς τοίχους και οροφές, καθώς και τα τσιμεντένια πρεβάζια των παραθύρων. Η διάβρωση έχει εισχωρήσει σε μεγάλο βάθος προκαλώντας ανοίγματα σε τοίχους και οροφές, τα οποία με την σειρά τους έχουν προκαλέσει προβλήματα (διαρροές), στις υδραυλικές εγκαταστάσεις του κτηρίου επιβαρύνοντας την ήδη βεβαρημένη κατάσταση του.

Τα κουφώματα του κτηρίου λόγω ότι είναι όλα ξύλινα, έχουν υποστεί με την πάροδο του χρόνου μεγάλες αλλοιώσεις (φουσκώματα, σαπίσματα, αποκόλληση…), που έχουν ως αποτέλεσμα τις περιόδους των βροχοπτώσεων, να παρατηρείται εισροή υδάτων από αυτά, σε σχεδόν όλους τους εσωτερικούς χώρους του κτηρίου.

Αξιότιμοι κύριοι/ες, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι ώστε να επιβεβαιωθεί αρχικά η ασφάλεια του κτηρίου και κατ΄ επέκταση των υπαλλήλων και εν συνεχεία να επιλυθούν όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα».

(Πηγή rodiaki.gr)