Καταραμένη φτώχεια…

152
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ο πρωθυπουργός ψεύδεται. Όχι, βέβαια, ότι οι πρωθυπουργοί δεν λένε ψέμματα, άνθρωποι είναι κι αυτοί, αλλά ο συγκεκριμένος πρωθυπουργός δεν λέει ποτέ ψέμματα.

Του Χάρη Παυλίδη

Καμιά φορά, λόγω συνθηκών, αποκρύπτει την αλήθεια, αλλά ψέμματα δεν λέει ποτέ. Στην προκειμένη περίπτωση των διακοπών με το σκάφος της οικογένειας Παναγόπουλου, εκ των υστέρων λέει τη μισή αλήθεια. Την άλλη μισή την άφησε στην κυρία Παναγοπούλου, η οποία όλως περιέργως, άλλα λέει στη δήλωσή της στο ΑΠΕ και άλλα στη συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα». Και μια και το επίμαχο είναι γιατί είπε ψέμματα ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει και μια λεπτομέρεια που διέλαθε της προσοχής όλων μας. Κι αυτή είναι ότι δεν ερωτήθη ο πρωθυπουργός που έκανε διακοπές μετά την τραγωδία στο Μάτι. Κάτι είχε γράψει ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ, τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά αυτό δεν συνιστά ερώτηση. Οπότε, εικάζω ότι σκέφθηκε, «αφού δεν με ρώτησαν αν επέβαινα σε σκάφος, γιατί να τους πω;».

Συνεπώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν λέει ψέμματα. Απλώς, καμιά φορά, δηλαδή κάθε φορά, ψεύδεται για χάρη του κοινωνικού συνόλου. Όπως άλλοι αμαρτάνουν για τα παιδιά τους, αυτός αμάρτησε για τον λαό του. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η φτώχεια είναι καταραμένη. Δεν αντέχεται, ειδικά από έναν πολιτικό όπως ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτός είναι ο λόγος που συναναστρέφεται με τις ελίτ. Γιατί μόνο όταν έρθεις κοντά σ’ αυτούς, ζήσεις όπως ζουν αυτοί, κάνεις διακοπές όπως κάνουν αυτοί, αποκτήσεις τις συνήθειές τους, μόνο τότε μπορείς και να τους αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά και κυρίως να χτυπήσεις τα διαπλεκόμανα συμφέροντα. Προφανώς λόγω όλων αυτών βρέθηκε ο πρωθυπουργός στο σκάφος να κάνει κρουαζιέρα, όχι μόνο γιατί ο αείμνηστος Παναγόπουλος τον είδε κουρασμένο, κατά δήλωση της συζύγου του. Εδώ, κατά την ταπεινή μου γνώμη ισχύει το λεχθέν του Φραγκλίνου: «Μόνο οι γυναίκες και οι γιατροί ξέρουν πόσο αναγκαίο και ευεργετικό είναι το ψέμα στους ανθρώπους».

Εν τοιαύτη περιπτώσει, και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και ο σύντροφος πρωθυπουργός ως γνωστόν δεν αντέχει τη φτώχεια, δικαιούται στο όνομα της πρώτης φορά Αριστεράς, με τον δικό του διακριτικό και σεμνό τρόπο, να λέει: «Βοήθα με φτωχέ να μη γίνω σαν κι εσένα». Και έχει δίκιο, αφού η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, πέραν των 120 δόσεων και των παροχών που εξαγγέλλει, σχεδιάζει να αναβαθμίσει τον κοινωνικό τουρισμό εντάσσοντας στο πρόγραμμα και διακοπές με θαλαμηγό, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι. Από τα «μπάνια του λαού» στα «σκάφη του λαού». Και στο βάθος διακοπές διαρκείας για τον Αλέξη Τσίπρα.