Καραβίας: Το 2020 θα έχουμε πετύχει τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση της τελευταίας 10ετίας

16

Τη μεγαλύτερη πιστωτική επέκταση της τελευταίας 10ετίας θα πετύχουν οι τράπεζες έως τα τέλη του 2020, με το χρηματοπιστωτικό σύστημα να αποτελεί πλέον μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο του CEO Initiative, με θέμα «A new Growth Strategy for Greece», εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες που έλαβαν οι τράπεζες τους τελευταίους 10 μήνες, για να στηρίξουν τους πελάτες τους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

Moratorium άνω των 20 δισ. ευρώ. Ειδικά για τον τουριστικό κλάδο ο κ. Καραβίας ανέφερε πως η Eurobank ανέστειλε τις πληρωμές κεφαλαίων όχι μόνο για εφέτος, αλλά και για ολόκληρο το 2021.
Χρηματοδότηση μέσω των κρατικών προγραμμάτων. «Παρά την όποια κριτική υποστηρίχθηκαν υγιείς επιχειρήσεις με προοπτική, με συνολικό κύκλο εργασιών που ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ της χώρας και που θα είναι εδώ αύριο, προσφέροντας θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Πλέον η χρηματοδότηση των επενδύσεων δεν είναι το βασικό. Μάλλον το αντίστροφο: Να εντοπίσουμε, δηλαδή, ποια είναι τα συγκεκριμένα έργα που θα μπορέσουν να απορροφήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια και που τελικά θα δώσουν το μέγιστο αποτέλεσμα για την οικονομία».
Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η Eurobank είναι μία από τις δύο τράπεζες που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει πλήρως το έργο του Ελληνικού, ενώ θα υποστηρίξει και τα σχέδια για τη δημιουργία data center της Microsoft, με την οποία, άλλωστε, η τράπεζα διατηρεί μακρά συνεργασία.

Όσον αφορά, πάντως, στους τομείς, οι οποίοι έχουν πλεονεκτήματα ο επικεφαλής της Eurobank ανέφερε τα εξής: «Σίγουρα η ενέργεια είναι ένας τομέας που ήδη συγκεντρώνει σημαντικό ενδιαφέρον από εγχώρια και ξένα κεφάλαια, γεγονός που ‘δένει’ και με τον πυλώνα πράσινης ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρά την πανδημία το ενδιαφέρον για τον τουρισμό παραμένει αμείωτο, στις εμπορευματικές μεταφορές η χώρα έχει ήδη σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να γίνει ακόμη πιο έντονο με την ανάπτυξη υποδομών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Κινητικότητα διαπιστώνουμε και στη βιομηχανία, αλλά και στον τομέα των ακινήτων. Αλλά οι πρόσφατες ανακοινώσεις για επενδύσεις σε data centers ή σε μπαταρίες αποδεικνύουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν ώστε η χώρα να αποκτήσει σημαντικό πλεονέκτημα».

Στο 20% με 25% τα νέα «κόκκινα»

Την ανάγκη να περιοριστεί η δημιουργία μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, εκτιμώντας μεταξύ 20% με 25% το ποσοστό των δανείων σε αναστολή που θα καταστεί μη εξυπηρετούμενο. «Θέλω να διατυπώσω την αισιόδοξη πρόβλεψη. Είναι ένα ύψος διαχειρίσιμο και σίγουρα τα κρατικά προγράμματα, όπως το ‘Γέφυρα’, βοηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως η Eurobank έχει ολοκληρώσει πρώτη την εξυγίανση του ισολογισμού της, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων. «Είμαι ευτυχής γιατί δράσαμε ως καταλύτης για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, καθώς σήμερα όλες οι τράπεζες εφαρμόζουν προγράμματα εμπροσθοβαρούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων», κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr