Η πρόταση μομφής και η τριήμερη συζήτηση, ο πτωχευτικός κώδικας και η πρώτη κατοικία, ο προϋπολογισμός και η ανάπτυξη, τα νέα μνημόνια και το σχέδιο Πισσαρίδη, οι δημοσκοπήσεις και τα ΜΜΕ, αποτελούν, μεταξύ άλλων, το «μενού» της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο libre, μιας συνέντευξης που εμπεριέχει και άλλα στοιχεία που εκφεύγουν της επικαιρότητας, υπό τη στενή έννοια, όπως για παράδειγμα το παραγωγικό μοντέλο, το αίτημα της αναδιανομής, ο ρόλος ενός αριστερού κόμματος.

«Η συμβατική ιστοριογραφία, όπως και η main stream δημοσιογραφία, ερμηνεύουν τις καμπές, τις νίκες και τις ήττες, στη βάση των ιδιοτήτων και των ικανοτήτων των προσώπων που ηγούνται.

Η σύγχρονη τάση είναι να ερμηνεύονται οι εξελίξεις εξετάζοντας τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που στρέφουν την κατεύθυνση προς τη μία ή την άλλη πλευρά. Εξετάζουν επίσης και την κυρίαρχη ιδεολογία, τις ιδέες που κινητοποιούν την κοινωνία και επηρεάζουν το πολιτικό σύστημα, το συσχετισμό δύναμης των ιδεών και των πεποιθήσεων.

Χωρίς τις προηγούμενες προϋποθέσεις γίνονται δυσεξήγητα τα φαινόμενα της ανόδου και της πτώσης των «υπερηρώων» της πολιτικής ιστορίας: του Ντε Γκωλ, του Τσόρτσιλ, της Μέρκελ… για παράδειγμα.

Δεν υποτιμώ τη συμβολή της ηγετικής ομάδας και ιδιαίτερα του επικεφαλής, στο πρόσωπο του οποίου εγγράφονται η διαδρομή, οι ιδέες και η φυσιογνωμία του κόμματος.

Θα επιμείνω ταυτόχρονα ότι χωρίς τη συλλογικότητα, χωρίς μια ικανή και οξυδερκή ηγετική ομάδα ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος» είπε ο πρώην υπουργός και το μήνυμα εστάλη.

Συνέχισε μάλιστα εξηγώντας πώς θα αντικατασταθεί ο Αλέξης Τσίπρας από το ίδιο του το κόμμα: «με την παραδοχή ότι τον Αλέξη θα τον διαδεχθεί, κάποια στιγμή, κάποιος άλλος ή κάποια άλλη από τη νεότερη γενιά αναιρεί την έννοια του αρχηγικού κόμματος, αφού οι διαδοχές γίνονται στην επικράτεια του κόμματος, τα μέλη επιλέγουν την ηγεσία, οι ψηφοφόροι, σε τελευταία ανάλυση, εγκρίνουν ή αποδοκιμάζουν τις επιλογές στην εκλογική διαδικασία».