fbpx

Καμένο χαρτί για το ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Τσίπρας

by pavlos

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ήδη, από κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ως το «πρόσωπο της ήττας» των επόμενων εκλογών, καθώς, όπως σημειώνουν, έπειτα από τη διπλή αναμέτρηση, θα έχει ήδη χάσει τέσσερις φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Σε διάταξη μάχης για τους τελευταίους μήνες εν όψει των εθνικών εκλογών θέλει να θέσει το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο πλαίσιο αυτό επανεξετάζονται οι πολιτικές προτεραιότητες, γίνεται προσπάθεια να κλείσουν τα οργανωτικά κενά της Χαριλάου Τρικούπη έτσι ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο κομματικός μηχανισμός, ενώ προγραμματίζονται εξορμήσεις κλιμακίων σε όλη τη χώρα με στόχο την ανάδειξη των προγραμματικών θέσεων του κόμματος.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα τη μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας της κυρίως στα θέματα της καθημερινότητας. Θα επιδιώξει επίσης να περάσει στην κοινή γνώμη ότι το πρόσωπο που μπορεί να δώσει ξανά προοπτική διακυβέρνησης στην προοδευτική παράταξη είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και όχι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ήδη, από κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ως το «πρόσωπο της ήττας» των επόμενων εκλογών. Οπως λέγεται, μετά την επερχόμενη διπλή εκλογική αναμέτρηση, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ήδη χάσει τέσσερις φορές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο που δείχνει ότι η πίεση που ασκούν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας στο μέτωπο των μετεκλογικών συγκλίσεων δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν στρέφουν το βλέμμα τους στα στοιχεία των μετακινήσεων από τα αριστερά, καθώς οι εισροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα – στη ζώνη του 14,5%. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι εισροές αυτές θα συνεχιστούν, καθώς ένα μεγάλο μέρος του κεντροαριστερού κοινού εμφανίζεται απογοητευμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το μήνυμα που θα επιδιώξει να περάσει στο εκλογικό σώμα η Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορούν να ξαναδώσουν προοπτική εξουσίας στην προοδευτική παράταξη.

 

«Βροχή» βιογραφικών

Από τον 5ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το γραφείο του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου, περνά σε εβδομαδιαία βάση πολύς κόσμος. Από το ΠΑΣΟΚ λένε ότι στην πρόσκληση για συμμετοχή στους τομείς του κόμματος ανταποκρίθηκαν πάνω από 4.200 άνθρωποι με αξιοσημείωτα βιογραφικά. Πάνω από 400 έχουν μεταπτυχιακές και πάνω από 200 διδακτορικές σπουδές.

Η προσπάθεια του κ. Σπυρόπουλου είναι η σύνθεση των νέων τομέων του κόμματος να αποπνέει τον αέρα της ανανέωσης, της συνέχειας και της εμπειρίας, αλλά πρωτίστως να μεταδίδει την αίσθηση της αποτελεσματικότητας στην παραγωγή πολιτικών θέσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, ειδικά οι αναπληρωτές γραμματείς των τομέων θα είναι πρόσωπα με κατάρτιση και εμπειρία. Στόχος του κ. Σπυρόπουλου είναι, στο μέτρο του εφικτού, οι επικεφαλής των τομέων να μην είναι και υποψήφιοι βουλευτές.

Το επόμενο βήμα είναι τα ψηφοδέλτια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δώσει εντολή να αναθερμανθεί η διαδικασία που είχε «παγώσει» μετά την απομάκρυνση του εκλογικού ορίζοντα. Ηδη, η επιτροπή που εργάζεται υπό την καθοδήγηση του Βαγγέλη Αργύρη αναμένεται να παρουσιάσει μέσα στον Νοέμβριο μια πρώτη μεγάλη εικόνα των ψηφοδελτίων, έτσι ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν στο εκλογικό παιχνίδι και οι υποψήφιοι.

Για να καταλάβει κάποιος το κλίμα που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να μιλήσει με ένα χαμηλόβαθμο στέλεχος στις επικοινωνίες του κόμματος. Εκεί θα ακούσει από πρώτο χέρι ότι τα περισσότερα μηνύματα και τηλεφωνήματα από τους φίλους του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρα κατά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Σε ιστορική μάλιστα εφημερίδα του χώρου η εβδομαδιαία επικοινωνία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, μέσω τηλεφωνητή, ξενίζει με την επιθετικότητα κατά των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο και αν, για λόγους εντυπώσεων, το πολιτικό μήνυμα, λόγω των υποκλοπών, θόλωσε τον τελευταίο καιρό, αφού έδειξε μάλλον ταύτιση –περιστασιακά– σε κάποιες θέσεις, τα μηνύματα της απλής βάσης του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα κατά της όποιας κοινής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας tomanifesto

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα