Οι Βρετανοί που φθάνουν στην Ολλανδία από τις αρχές του έτους ανακάλυψαν ότι η αποχώρησή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως τους κόστισε περισσότερα απ’ όσα πίστευαν –συμπεριλαμβανομένου και του γεύματός τους.

Τα σάντουιτς με ζαμπόν και οι κονσέρβες με σαρδέλες, που είχαν μαζί τους επιβάτες πλοίων που προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές στα ολλανδικά λιμάνια, λόγω των αυστηρών κανόνων για την εισαγωγή κρέατος, φρούτων, λαχανικών και ψαριών από χώρες εκτός της ΕΕ.

«Έχετε κάτι σε κρέας σε όλο αυτό το ψωμί;», ρωτά τελωνειακός υπάλληλος έναν άνδρα που μόλις έφθασε στο λιμάνι του Hook of Holland στη Ολλανδία, καθώς κρατά στο χέρι του ένα τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο σάντουιτς.

«Ναι; Οκ, τότε κατάσχονται όλα, λυπάμαι. Καλώς ήρθατε στο Brexit, κύριε».
Τα ταξίδια από τη Βρετανία προς την Ολλανδία είναι περιορισμένα κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του 2021 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά οι υπάλληλοι των ολλανδικών τελωνείων αναμένουν ότι θα υπάρξουν περισσότερες προστριβές όσο αυξάνονται οι αριθμοί των ταξιδιωτών.

«Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα για την COVID, σίγουρα θα δούμε να αυξάνεται ο αριθμός των επιβατών και αυτό μπορεί άνετα να οδηγήσει σε μεγαλύτερο εκνευρισμό», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των τελωνειακών υπαλλήλων Ρίεν ντε Ράουτερ. 
Η πρόσβαση στην Ολλανδία απαγορεύθηκε και σε Βρετανούς πολίτες –και όχι μόνο στα σάντουιτς που είχαν μαζί τους.
Λόγω της πανδημίας, η οδηγία που δίδεται προς όλους τους ξένους είναι να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την Ολλανδία εκτός κι να είναι απολύτως απαραίτητο, αλλά οι αρχές μπορούν να αρνηθούν την είσοδο στη χώρα σε όσους προέρχονται από κράτη εκτός της ΕΕ, εάν δεν ταξιδεύουν για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Από την 1η Ιανουαρίου, σε πάνω από 80 Βρετανούς απαγορεύθηκε η είσοδος στην Ολλανδία γι’ αυτό τον λόγο, κυρίως στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της ολλανδικής στρατιωτικής αστυνομίας Μάικ Χόφμαν. 
«Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα», δήλωσε ο Χόφμαν. «Δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει όλοι τι πραγματικά σημαίνει το Brexit. Ελπίζουμε ότι θα το εμπεδώσουν».