Δεδομένη είναι η δέσμευση Μητσοτάκη για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από 1.1.2023 και η πρόθεση για αύξηση του εισοδήματος και μείωση της φορολογίας με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

 

Γράφει ο Νίκος Αρμένης

 

Το βλέμμα στη ΔΕΘ, τα εγκαίνια της οποίας θα κάνει ο Κυριακός Μητσοτάκης σε δύο εβδομάδες, στρέφει η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες που ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου σχολίαζαν ότι οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν το παγιωμένο πολιτικό σκηνικό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια με σαφή υπεροχή της ΝΔ και του πρωθυπουργού.

«Παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας μιλούν για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και άλλα ηχηρά παρόμοια, οι πρώτες μετρήσεις κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο τους διαψεύδουν», τονίζουν και σημειώνουν ότι στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται μικρή φθορά για την κυβέρνηση και μάλιστα μικρότερη σε σχέση με την εικόνα που είχαν αποτυπώσει οι δημοσκοπήσεις πέρυσι μετά τις πυρκαγιές, καθώς το κλίμα ήταν πολύ χειρότερο. Παράλληλα, τα κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ οριακά.

 

Ξεκάθαρη υπεροχή

«Η υπεροχή της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί να είναι καθαρή και μεγάλη, παρότι βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης ενώ ο πρωθυπουργός υπερέχει σημαντικά έναντι των αντιπάλων του», συμπληρώνουν υπογραμμίζοντας πως τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών είναι αυτά που αφορούν την ενέργεια και τις αυξήσεις. Επ’ αυτού υπογραμμίζουν τη ρητή διαβεβαίωση του πρωθυπουργού και του υπουργού οικονομικών ότι θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο ευρώ και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει την εισαγόμενη ακρίβεια και τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το φαινόμενο θα έχει διάρκεια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την περασμένη εβδομάδα εκτίμησε ανοιχτά ότι ακόμα και στο καλύτερο σενάριο θα χρειαστεί να περάσουν μήνες για να εξομαλυνθεί η αγορά. Ολοι μιλούν για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή τόνισε πως δεν πρόκειται να φυγομαχήσει και θα δώσει τη μάχη μαζί με την κοινωνία μέχρι την άνοιξη όταν θα έρθει η ώρα των εκλογών.

Η σταθερή στάση του πρωθυπουργού για την εξάντληση της τετραετίας εκτροχιάζει κάθε σχεδιασμό της Κουμουνδούρου, λένε κυβερνητικά στελέχη ενώ από την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή έγινε σαφές πως στον πυρήνα της στρατηγικής τους είναι η απευθείας σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα. Γνωρίζουν ότι στις εθνικές εκλογές ο κόσμος θα κληθεί να επιλέξει τον πρωθυπουργό που επιθυμεί και εμπιστεύεται να κυβερνήσει. Κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης είπε στον κ. Τσίπρα τη φράση «ο δικός σας λόγος απέναντι στον δικό μου». Δεν το έκανε τυχαία, όπως επίσης εσκεμμένα τον προκάλεσε ευθέως να κάνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Του πέταξε το γάντι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έτοιμος να το σηκώσει.

Την ώρα που για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο «ιθύνων νους» στην υπόθεση των επισυνδέσεων –αυτό είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί– προκαλεί απορία, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε πρόταση μομφής και μάλιστα σε μια συζήτηση κατά την οποία αποπειράθηκε να απευθυνθεί στους βουλευτές της ΝΔ.

 

Σεβασμός στους θεσμούς

Ενώ αναμένονται οι επόμενες εξελίξεις στο θέμα των επισυνδέσεων της ΕΥΠ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο τονίζουν πως όποιος παρακολούθησε τη συζήτηση στη Βουλή την Παρασκευή έβγαλε σαφέστατα συμπεράσματα και για το τι ακριβώς έγινε αλλά και για το μέλλον. Ο πρωθυπουργός –τονίζουν– τοποθετήθηκε υπεύθυνα και θεσμικά, επανέλαβε ρητά ότι οι κρατικές αρχές δεν έχουν σχέση με τα παράνομα λογισμικά και είπε τι πρέπει να γίνει στο εξής ώστε να μη συμβούν πάλι αντίστοιχα περιστατικά. Αντίθετα, από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης –λένε– είδαμε μια από τα ίδια: ανευθυνότητα, τοξικότητα, υποκρισία, λαϊκισμό.

Εν όψει της νέας συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και της συγκρότησης της Εξεταστικής, από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι θα πρέπει να κληθούν και πρώην διοικητές της ΕΥΠ και να καταθέσουν τις δικές τους απαντήσεις για τη λειτουργία της υπηρεσίας ώστε να αντιμετωπιστούν διαχρονικές παθογένειες.

 

Στο πλευρό της κοινωνίας

Ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα είναι πολύ συγκεκριμένος για όσα μπορούν να περιμένουν οι πολίτες τους επόμενους μήνες. Μόνο για τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση στήριξε με 1,9 δισ. ευρώ τις επιδοτήσεις για να ξεφουσκώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Καθεμιά και καθένας καταλαβαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να εξακολουθήσει να διαθέτει σχεδόν 2 δισ. τον μήνα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η εξαιρετική πορεία του τουρισμού φέτος, η αύξηση των φορολογικών εσόδων χωρίς να παρατηρείται μείωση των καταθέσεων και η πορεία των μεταρρυθμίσεων και των ξένων επενδύσεων δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο προς αξιοποίηση.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου υπάρχει μια σειρά από μέτρα και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες. Δεδομένη πάντως είναι η δέσμευση του πρωθυπουργού για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους από 1.1.2023 και η πρόθεσή του για αύξηση του εισοδήματος και μείωση της φορολογίας με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.