Οι Ηνωμένες Πολιτείες «θα πρέπει να είναι πιο ενεργές και να επιλύουν όλα τα σχετικά θέματα» με την αναβίωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την Τεχεράνη. Αυτό δήλωσε σήμερα (25/9) ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον ΟΗΕ -στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη- ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα (με φόντο τις Ηνωμένες Πολιτείες) οι διαπραγματεύσεις στη Βιένη μεταξύ Ιράν, Ρωσίας, Κίνας, Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας, να επαναληφθούν «το συντομότερο δυνατόν». Επιθυμία που έχει εκφράσει και η Τεχεράνη.

«Το Ιράν δεν θα κάνει τίποτα που απαγορεύεται», δήλωσε επίσης ο Λαβρόφ. Επικρίνοντας τις μονομερείς κυρώσεις που ελήφθησαν σε βάρος του Ιράν. Μετά την αποχώρηση (το 2018) των ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ /JCPOA). Όπως ονομάζεται η συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ενέτειναν τις επαφές για το ιρανικό θέμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εξέφρασαν την απογοήτευσή τους και τη δυσφορία τους απέναντι στο Ιράν, το οποίο δεν έδωσε καμιά «σαφή ένδειξη», όπως είπαν, για τις προθέσεις του. Σε σχέση με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της συμφωνίας του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Οι συνομιλίες στη Βιένη για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015, με στόχο να επαναφέρουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία και παράλληλα να αποσπάσουν μια άρση των αμερικανικών κυρώσεων, έχουν διακοπεί. Μετά την εκλογή, τον Ιούνιο, νέου Ιρανού προέδρου.