Η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα προωθώντας πρωτοβουλίες σχεδόν ξεχασμένες

Ειδικός συνεργάτης

Στην προτελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τον περασμένο Δεκέμβριο η ατζέντα είχε ως βασικά θέματα συζήτησης τα ελληνοτουρκικά και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ελληνοτουρκικά και Brexit ήταν τα κυρίαρχα θέματα και στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση, του περασμένου Φεβρουαρίου, στον απόηχο της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία.

Στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του οργάνου πριν από τις κάλπες της 26ης Μαϊου, θα συζητηθεί το σχέδιο για την συγκρότηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) που είχαν ζητήσει τόσο η ΝΔ όσο και το Ποτάμι πριν από μήνες – η συζήτηση αυτή άνοιξε τον Μάρτιο του 2018-, όταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Νίκος Κοτζιάς και η κυβέρνηση είχε μπροστά της ορίζοντα.

Η ξαφνική επαναφορά της συγκρότησης του ΣΕΑ σχεδόν ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές ως βασικό θέμα στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ δίνει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει και να γεμίσει την ατζέντα προωθώντας πρωτοβουλίες σχεδόν ξεχασμένες κι ότι προσπαθεί να συζητήσει ο,τιδήποτε άλλο εκτός απ΄αυτά που την «καίνε», όπως ακριβώς συνέβη στη Βουλή με το ψήφισμα στην Ολομέλεια για τις γερμανικές οφειλές.

Αυτό την ώρα που η τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο οργιάζει, υπάρχουν εξελίξεις στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ σοβαρά ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκονται στον αέρα. Το τελευταίο συνδέεται και με τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (στις 28 Απριλίου), καθώς φαίνεται ότι η κυβέρνηση δίνει «αέρα» στον Ζόραν Ζάεφ, ώστε να μη γίνει επικοινωνιακή εκμετάλλευση από τους αντιπάλους του κάποιας εξέλιξης στο μέτωπο των εμπορικών σημάτων ή των σχολικών βιβλίων – η σχετική Επιτροπή συνεδρίασε για δεύτερη φορά, στην Αθήνα το περασμένο Σάββατο, αλλά δεν βγήκε προς τα έξω καμία πληροφορία για το πού βρίσκονται οι συζητήσεις.

Οι Πρέσπες, τα ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας, οι σχέσεις με την Αλβανία – θέματα της ευρωπαϊκής τους πορείας θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου- δεν βοηθούν την εσωτερική ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα. Στη σημερινή ατζέντα του ΕΣΕΠ υπάρχει και μια γενική διατύπωση περί συζήτησης για τα τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς να είναι σαφές τί ακριβώς θα συζητηθεί στον εναπομείναντα χρόνο.

Το ΣΕΑ

Να σημειωθεί ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι το ΣΕΑ να έχει μόνιμο μηχανισμό, να ασχολείται με όλα τα θέματα κρίσεων και να έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών. Δεν θα υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών αλλά απευθείας στον πρωθυπουργό. Σχετική συζήτηση μάλιστα είχε γίνει πριν από ακριβώς ένα χρόνο σε τηλεφωνική επικοινωνία του Σταύρου Θεοδωράκη με τον πρωθυπουργό, όταν η κυβέρνηση έκανε “μασάζ” στο Ποτάμι με όχημα την πρόταση για το ΣΕΑ.

Η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ που είχε συγκληθεί για το θέμα από τον Νίκο Κοτζιά τον περασμένο Σεπτέμβριο– ύστερ΄από 16 μήνες ακινησίας του οργάνου – είχε σημαδευτεί από την αποχώρηση της ΝΔ με διαμαρτυρίες του Γιώργου Κουμουτσάκου και του Γιώργου Σαββαϊδη που είχαν ζητήσει διεύρυνση της ατζέντας και ενημέρωση για τα μεγάλα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Ο Κοτζιάς αρνήθηκε και ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης οι εκπρόσωποι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας ότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών αρνείτο την ενημέρωση. Το ΚΙΝΑΛ είχε εκφράσει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Σε εκείνο το ΕΣΕΠ ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε δηλώσει ότι το ΚΙΝΑλ διαφωνεί γιατί θεωρεί το ΣΕΑ αχρείαστο. Τις αρμοδιότητες που σχεδιάζεται να εκχωρηθούν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μπορεί να τις ασκεί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, σύμφωνα με τον Λοβέρδο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν αρνήθηκε ποτέ την ενημέρωση. Σήμερα θα φανεί αν τα κόμματα που μετέχουν στο ΕΣΕΠ θα συζητήσουν για το ΣΕΑ, ή θα απαιτήσουν να τεθούν επί τάπητος και τα υπόλοιπα θέματα.