Κινητοποίηση κάθε κυβερνητικού και κομματικού μηχανισμού με συντονισμένα αντανακλαστικά για απαντήσεις τόσο στα «μεγάλα και μικρότερα» θέματα που απασχολούν τους πολίτες όσο και απέναντι στη ρητορική και τις κινήσεις των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων περιμένει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος αναμένεται να απευθύνει σχετικές οδηγίες συνολικά στο γαλάζιο στρατόπεδο (προτάσσοντας σχεδιασμούς, οράματα, στόχους, δεσμεύσεις, προκλήσεις) εντός της νέας εβδομάδας.

Με ορατό σε κάθε περίπτωση τον εκλογικό ορίζοντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σταθερά στραμμένο το βλέμμα προς τα… μέσα, ταυτόχρονα σε κυβέρνηση και κόμμα. Και ειδικά οι επικείμενες παρεμβάσεις του με διαφορά δύο 24ώρων είναι εκείνες που θα συνθέσουν τελικά έναν πλήρη οδικό χάρτη (πολιτικό, ιδεολογικό, πρακτικό) για την επόμενη περίοδο.

Αυτές αναμένονται αρχικά στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Νοεμβρίου στο Μαξίμου. Εν αναμονή των μηνυμάτων που θα εκπέμπονται τους προσεχείς μήνες από τα επιτελεία της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ (με ορίζοντα και το δικό του συνέδριο τον ερχόμενο Φεβρουάριο) και πιο σύντομα από το Κίνημα Αλλαγής με την ανάδειξη του νέου αρχηγού, ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να βγαίνει μπροστά εντείνοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις και ποντάροντας σε αρμονία και, κυρίως, αλληλοστήριξη κυβέρνησης – κόμματος. Με λίγα λόγια, όσο θα εμπεδώνεται νέο τοπίο έπειτα από κρίσεις {πανδημία, οικονομία κ.λπ.) και πολιτικές εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός θα ρίχνει περισσότερο βάρος στην εσωτερική νηνεμία και στην πολιτική και οργανωτική εγρήγορση στο σύνολο της ΝΔ -υπουργούς, βουλευτές, τη γαλάζια δύναμη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κομματικά στελέχη.

Πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι η ΝΔ διανύει «ίσως την καλύτερη» εσωκομματική φάση της, που σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές απορρέει και από τη διατήρηση της πολιτικής ισχύος Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό, παρά την κυβερνητική φθορά που αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Σε αυτό το περιβάλλον, ο Μητσοτάκης διεκδικεί επανατοποθέτηση – κάτι σαν «reboot» αγγλιστί-στη φυσιογνωμία και στον ρόλο του κόμματος που θα πρέπει, κατά τον ίδιο, να προσαρμοστεί σε συνθέσεις και αλλαγές που συντελούνται παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο ότι σπεύδει να παρουσιάζει στους πολίτες «ατζέντες» (ως βασικά διακυβεύματα) ακόμα και για την περίοδο που υπερβαίνει χρονικά το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας.

«Αποφασιστικότητα, συνέπεια, αποτελεσματικότατα» ήταν το σύνθημα που είχε δώσει στην πρώτη από την ανάληψη της εξουσίας συνεδρίαση της νεοδημοκρατικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας το 2019, ζητώντας από τα στελέχη του να γίνουν «η εμπροσθοφυλακή» και να ελέγχουν στενά την κυβέρνηση. «Στην αρχή ενός νέου κύκλου», έλεγε ο Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ στις αρχές Νοεμβρίου, «σας ζητώ να γίνετε εσείς οι ιμάντες του έργου μας σε κάθε γωνιά της πατρίδας». Η ευθεία, αν και με λυρισμό, προτροπή μαρτυρά την αγωνία Μητσοτάκη να μεταφέρονται με ένταση τα κυβερνητικά μηνύματα αλλά και να καταγράφεται έγκαιρα ο παλμός της κοινωνίας με «γόνιμη συνεργασία» κυβερνητικών και κομματικών στελεχών.

Με βάση αυτά διαμορφώνονται συγκεκριμένοι στόχοι για το κόμμα και για την κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τον κομματικό μηχανισμό, ο Μητσοτάκης μιλάει εδώ και χρόνια για ανανέωση σε «ιδέες και πρόσωπα». Το 2016 περιέγραφε χαρακτηριστικά την παράταξη ως «μαγαζί γωνία χωρίς εμπόρευμα», επιχειρώντας κινήσεις διεύρυνσης και αλλαγών. Η προβολή εικόνας ανανέωσης εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τη βάση της παράταξης. Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρείται να εκπεμφθούν μηνύματα προς τους πολίτες ακόμα και μέσα από το «φορμάτ» του επικείμενου συνεδρίου: να είναι οικολογικό, ψηφιακό, με καινοτομίες, με φρέσκα πρόσωπα και εκπροσώπους της νέας γενιάς στις γιγαντοοθόνες, να αναπτυχθούν και θεματικές της λεγάμενης «ήπιας ισχύος» (ζητήματα που απασχολούν κόσμο δίχως απαραιτήτως κομματικούς χρωματισμούς). Ταυτόχρονα με την ανάδειξη των αξιών και των θέσεων της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός θέλει να ανοίγουν στον κατάλληλο χρόνο συζητήσεις επόμενης ημέρας. Ακόμα κι αν κάποιες «ατζέντες» ενδέχεται να προκαλούν δυσανεξία σε μέρος του γαλάζιου ακροατηρίου ή έστω να απειλούν με αντιδράσεις.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός περιμένει επιστράτευση του συνόλου του κομματικοί) μηχανισμού στην άσκηση αποτελεσματικής κριτικής απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του και παράλληλα την ενεργοποίηση κάθε οργάνου (όπως οι γραμματείες της ΝΔ) σε ήπιους τόνους για στενή επαφή με κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες. Στόχος η επίλυση προβλημάτων και η επικοινωνιακή προβολή των παρεμβάσεων για να μη «σβήνουν» εστίες δυσαρέσκειας.

Στο κυβερνητικό μέτωπο κυρίαρχες προκλήσεις είναι τόσο οι δεσμοί εμπιστοσύνης του Μαξίμου με τους πολίτες όσο και η διατήρηση ενός μεταρρυθμιστικού τέμπο, το οποίο στην κυβέρνηση θεωρούν κομβικό για την ισχύ στο πολιτικό Κέντρο. Οσο κι αν οι απώλειες για την κυβέρνηση δημοσκοπικά δεν μεταφράζονται προς το παρόν ως κέρδη για την αξιωματική αντιπολίτευση, το πρωθυπουργικό περιβάλλον εστιάζει προσεκτικά σε κάθε επιμέρους ποιοτικό δείκτη, επανακαθορίζοντας, αν χρειαστεί, προτεραιότητες. Οι απευθείας δίαυλοι Πρωθυπουργού και νεολαίας, όπως τους «εγκαινιάζει» σήμερα στα Ιωάννινα και προτίθεται να τους ξεδιπλώνει μέχρι την άνοιξη του 2022 σε όλη τη χώρα, αποτελούν δείγμα της «στοχευμένης» κυβερνητικής στρατηγικής. Το ίδιο δείχνει η προσπάθεια να κλείσει το έτος με… συμπυκνωμένα μηνύματα για «ανάπτυξη», «ευημερία» συνολικά επόμενης ημέρας. Αυτό θα αποτυπωθεί και την ερχόμενη Τρίτη μέσα από την ατζέντα του προτελευταίου για το 2021 Υπουργικού Συμβουλίου (περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων εφαρμοστικό νόμο για το ΕΣΠΑ), από τα νομοσχέδια που θα προωθηθούν τις επόμενες ημέρες (αναπτυξιακός νόμος, δίκαιη μετάβαση, κλιματικός νόμος κ.λπ.) και από το ενιαίο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής για το 2022, όπως θα κλειδώσει στο Μαξίμου παραμονές Χριστουγέννων.

Πηγή: Τα Νέα