Στις 2 Ιουλίου ο Massimo Garavaglia, Υπουργός Τουρισμού της Ιταλίας και μέλος του Κυβερνητικού Συνασπισμού της Κυβέρνησης Draghi, παρευρέθη στα πλαίσια του Συνεδρίου για τον Αργό Τουρισμό και την Βιώσιμη Κινητικότητα στις Ορεινές Κοινότητες στην Alta Val Seriana, με κύριο θέμα την ανάπτυξη του ποδηλατικού τουρισμού.

Να υπενθυμίσουμε πως η κοιλάδα Val Seriana βρίσκεται στην επαρχία του Μπέργκαμο που πέρσι έγινε θλιβερά γνωστή ως επίκεντρο του πρώτου κύματος της πανδημίας.     

Ύστερα από την παρέμβασή του στο Συνέδριο, ο Υπουργός Garavaglia ανέβηκε στα 1610 μέτρα υψόμετρο και με παρέα εκλεκτών μελών του ιταλικού και ξένου τύπου, μεταξύ των οποίων και ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρής, προέβησαν σε σύντομη ποδηλασία στο Monte Pora. Σε τούτο το γραφικό Αλπικό τοπίο και με άτυπη ενδυμασία, ο Υπουργός παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Οι ερωτήσεις στον Υπουργό Garavaglia σχετίζονταν με το μείζον θέμα της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών μελών και της ΕΕ, όπως και την συμβολική επανεκκίνηση του Αργού Τουρισμού σε μια τόσο πληγωμένη περιοχή.

Κύριε Υπουργέ, πώς εξελίσσεται η συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας (και του ομολόγου σας Χάρη Θεοχάρη) αλλά και γενικά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε μια εποχή που αντικειμενικά όλες οι χώρες πρέπει να φροντίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα;

Ναι, όλοι φροντίζουν τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά η ενότητα είναι δύναμη. Έχοντας ιδρύσει εκ νέου το Υπουργείο Τουρισμού (στην Ιταλία δεν υπήρχε από το 1993) έχει ενισχυθεί το μέτωπο των μεσογειακών χωρών. Είχα την ευκαιρία, την τιμή και τη χαρά να συναντήσω τον Χάρη Θεοχάρη, πρώτα διαδικτυακά και μετά προσωπικά στην Αθήνα, αλλά έχω επίσης εξαιρετικές σχέσεις με τον Ισπανό και με την Κροάτη υπουργό. Πρέπει να πω ότι μαζί δημιουργούμε ένα κοινό μέτωπο ώστε να επιταχύνουμε την χρήση του πράσινου πιστοποιητικού (green pass) που τόσο πολύ επωφελούμαστε σε τούτη την τουριστική περίοδο. Διότι χωρίς αυτό θα υπήρχε ακόμα μεγάλη σύγχυση, όλοι θα είχαν την δική τους πορεία, με τον κίνδυνο πιθανών stop & go σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως θα έπρεπε. Αντ ‘αυτού, με κοινούς κανόνες, σύνεση και θάρρος, διασφαλίζεται ολόκληρο το μεσογειακό σύστημα να έχει μια εξαιρετική πορεία.

Επομένως, η ιδέα είναι να δημιουργήσετε ένα δίκτυο για μια επανεκκίνηση όλοι μαζί;

Ναι, αν και στην πραγματικότητα συνεχίζουμε να βλέπουμε και να ακούμε ο ένας τον άλλον, ακόμη και διμερώς. Στα τέλη Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μια σημαντική συνάντηση στο Σορέντο όπου (ως Ιταλία) οργανώνουμε με τα Ηνωμένα Έθνη, τον ΠΟΕ και το UNWTO, την Σύνοδο Κορυφής για τον Νεανικό Τουρισμό, στα πλαίσια του οποίας θα παρευρεθούν υπουργοί από όλη την Υφήλιο. Συνεχίζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, για να προωθήσουμε τη γρήγορη επανεκκίνηση του τουρισμού.

Η Alta Val Seriana αποτελεί επίσης μια συμβολική τοποθεσία, δεδομένου ότι το Μπέργκαμο, πλέον, είναι γνωστό στον κόσμο, με μια συγκεκριμένη έννοια. Είναι κάπως συμβολικό το ότι σήμερα μιλάμε για έναρξη / επανεκκίνηση μιας τοπικής οικονομίας που βασίζεται στο slow tourism, όταν πριν από περίπου 17 μήνες η περιοχή ήταν δυστυχώς γνωστή για κάτι άλλο. Κατά τη γνώμη σας, αποτελεί θετικό αντίκτυπο, λύτρωση αλλά και επαγγελματική παρουσίαση για την περιοχή;

Σίγουρα, αλλά πάνω απ’όλα βλέπουμε πόση επιθυμία συμπιέστηκε κατά την διάρκεια αυτού το χρονικού διαστήματος. Είναι κάτι σαν ελατήριο, το οποίο συμπιέστηκε πάρα πολύ και που πλέον  είναι ελεύθερο να εκτονωθεί. Είναι ακριβώς έτσι: μετά από ένα τόσο περίπλοκο ενάμιση χρόνο, σήμερα υπάρχει πραγματικά μια μεγάλη επιθυμία για επανεκκίνηση και αναγέννηση, κάτι το οποίο φαίνεται στα πρόσωπα και στις ομιλίες του κόσμου που ασχολείται με τον τουρισμό.

Υπάρχει ένας όρος που πραγματικά δεν μου αρέσει, δηλαδή ανθεκτικότητα (resilienza στα Ιταλικά, μέρος του τίτλου το Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης) γιατί είναι πραγματικά άσχημο και δίνει ένα αρνητικό συναίσθημα παραίτησης. Προτιμώ να μιλήσω περι αποφασιστικότητας, ενθουσιασμού, θάρρους, όρεξης για δουλειά – κάτι που μπορείτε να το αισθανθείτε από τους ανθρώπους του τουριστικού τομέα και από τους πελάτες που έρχονται εδώ και βρίσκονται σε μια γωνιά του παραδείσου.

Τι μπορείτε να μας πείτε για την εμπειρία σας από τις συναντήσεις στην Ελλάδα;

Έχω μια πολύ καλή ιστορία. Όταν πήγα στην Αθήνα είχα πολύ εγκάρδιες συναντήσεις με τον Σαουδάραβα και τον Ισραηλινό ομόλογό μου. Αυτό σημαίνει πως ο τουρισμός ενώνει τον κόσμο. Ακόμα και τώρα που μιλάμε για την Αίγυπτο, θέμα το οποίο κάποιος θεωρεί αμφιλεγόμενο, γιατί να μην ξεκινήσουμε από τον τουρισμό για να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ διαφόρων εθνών; Ο τουρισμός αποτελεί μια παράλληλη διπλωματία.