Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει σήμερα από την Ιταλία να εξηγήσει τους λόγους που συνέβαλαν στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της καθώς ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ετοιμάζει μια έκθεση που είναι πιθανόν να αποτελέσει τη βάση των πειθαρχικών μέτρων σε βάρος της Ρώμης.

Το αίτημα της Κομισιόν, υπό τη μορφή επιστολής προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, είναι μια νομική υποχρέωση βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όταν μια χώρα έχει δημόσιο χρέος που ξεπερνά το όριο του 60% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ και δεν το μειώνει όπως της ζητείται.

Το χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από το 131,4% του ΑΕΠ το 2017 στο 132,2% το 2018 και θα φθάσει έως το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

«Η επιστολή στην Ιταλία θα αποσταλεί σήμερα το απόγευμα ύστερα από τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Η Ιταλία έχει προθεσμία να απαντήσει έως την Παρασκευή. Τρία άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έλαβαν παρόμοιες επιστολές.

Η έκθεση, που θα περιλαμβάνει τους «σχετικούς παράγοντες» που ίσως συνετέλεσαν στην επιδείνωση σύμφωνα με την Ιταλία, είναι πιθανόν να καταλήξει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκκινήσει μια πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ρώμης επί της βάσης του αυξανόμενου χρέους, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters.

Τέτοιου είδους πειθαρχικά μέτρα θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πρόστιμο ύψους 0,2% του ιταλικού ΑΕΠ, ή περίπου 3,5 δισεκ. ευρώ, εάν η Ρώμη αγνοήσει κατ’ επανάληψη τα αιτήματα της ΕΕ να φέρει τα οικονομικά της σε βιώσιμη τροχιά. Ωστόσο αυτό θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ χρόνο και τώρα είναι πολιτικά αβέβαιο.