Ως καταλληλότερη χαρακτηρίζουν την υποψηφιότητα για το πόστο του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Περσικού Κόλπου αυτή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, τα ιταλικά Μέσα αντιδρώντας στις πληροφορίες που φέρουν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντι Μάιο να προτείνεται σε επίπεδο ευρωπαϊκό συμβουλίου για τη θέση αυτή.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένας εκ των τριών υποψηφίων , με τους Ιταλούς σχολιαστές να υποστηρίζουν πως   ο πιο πεπειραμένος και κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση του απεσταλμένου της ΕΕ στον Κόλπο, είναι ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο Ντι Μάιο στις φετινές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου έλαβε μόλις το 0,7% των ψήφων και ο ίδιος δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής. Στη συνέχεια αποφάσισε να κλείσει τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογράμμισαν ότι η απόφασή του αυτή μπορεί να εξαρτήθηκε από πολυάριθμα επικριτικά σχόλια χρηστών οι οποίοι, μεταξύ των άλλων, των συμβούλευσαν «να πάρει, επιτέλους, ένα πτυχίο» και «να απευθυνθεί στη Νάπολη, στα κέντρα ευρέσεως εργασίας που δημιούργησε η κυβέρνησή του».

Η ιταλική εφημερίδα Il Giornale, του ομίλου Μπερλουσκόνι, γράφει ότι «η νέα αυτή θέση, αν ανατεθεί στον Ντι Μάιο, μοιάζει με ανταμοιβή για το ότι διέσπασε τα Πέντε Αστέρια, στην κρισιμότατη φάση της κυβερνητικής κρίσης του περασμένου καλοκαιριού». Προσθέτει δέ πως «οι συνυποψήφιοί του για τη θέση (ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Κύπριος πρώην υπουργός εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Σλοβάκος πρώην απεσταλμένος στην Λιβύη, Γιάν Κούμπις), είναι πολύ υψηλού επιπέδου» και ότι η τυχόν υπερίσχυση του Ντι Μάιο θα οφείλεται μόνον σε προσωπική σχέση με τον Ζοζέ Μπορέλ, ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

«Δύσκολα θα οφείλεται στα τυπικά του προσόντα, από τη στιγμή που πριν φορέσει γραβάτα και μπει στη Βουλή, ο Ντι Μάιο δεν είχε ποτέ μια πραγματική επαγγελματική ιδιότητα», τονίζει η εφημερίδα του ομίλου Μπερλουσκόνι. Υπενθυμίζει, δε, ότι «σε περίπτωση ανάληψης της θέσης, ο Ντι Μάιο θα πρέπει να διαπραγματευθεί την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, και πολλοί διερωτώνται ποιες είναι οι γνώσεις του επί του αντικειμένου».

Παράλληλα, η εφημερίδα La Repubblica έγραψε ότι για την ανάληψη της θέσης αυτής, ο Ιταλός πρώην υπουργός Εξωτερικών εξασφάλισε την υποστήριξη του Μάριο Ντράγκι. Η δε συντηρητική εφημερίδα Libero, όπως και ο ιστότοπος πολιτικών αναλύσεων Affari Italiani προσθέτουν: «με τον τρόπο αυτό φαίνεται να αποπληρώνεται γραμμάτιο στον Ντι Μάιο», διότι, «σύμφωνα με πληροφορίες και διαρροές, ο Ντι Μάιο, μετά την απόσχιση από τα Πέντε Αστέρια και τη στήριξη της κυβέρνησης Ντράγκι, είχε ζητήσει -σε περίπτωση εκλογικής αποτυχίας του- να μπορέσει να “σωθεί” και να συνεχίσει να εργάζεται, με ένα κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα».

Για το ενδεχόμενο ανάληψης της συγκεκριμένης θέσης, στο μεταξύ, έχουν καταθέσει ερωτήσεις στην ιταλική γερουσία, ο αντιπρόεδρός της και στέλεχος της Φόρτσα Ιτάλια, Μαουρίτσιο Γκασπάρι, αλλά και ο ευρωβουλευτής της Λέγκα, Πάολο Μπόρκια. Σύμφωνα με τον Γκασπάρι, «ο Ντι Μάιο δεν έχει καμία σημαντική επαγγελματική ή πολιτική σταδιοδρομία» και «τα τελευταία χρόνια ήταν στο επίκεντρο πολλών πολεμικών, ενώ κινδύνευσε να δημιουργήσει προβλήματα στην εικόνα της Ιταλίας στο εξωτερικό».

Ο δε Μπόρκια, χαρακτήρισε την όλη είδηση «ασύλληπτη» και ζήτησε από τον Μπορέλ να εξηγήσει «βάσει ποιών σημείων το βιογραφικό του Ντι Μάιο μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλο», από την στιγμή που «η καταλληλότητά του κινδυνεύει να είναι μηδενική».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, επίσης, Αντόνιο Ταγιάνι, ερωτηθείς σχετικά από την τηλεόραση της Rai, τόνισε:«πρέπει να πω ξεκάθαρα ότι ο Λουίτζι Ντι Μάιο δεν είναι ο υποψήφιος της ιταλικής κυβέρνησης για τη θέση αυτή». «Η τελική επιλογή, η οποία δεν έχει ακόμη γίνει, ανήκει μόνον στο Μπορέλ και η γνώμη των “τεχνικών ειδημόνων” δεν είναι δεσμευτική» γράφει, τέλος, η εφημερίδα Il Riformista.

Πριν από λίγο, με αναφορά στα ονόματα για τη θέση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στις χώρες του Περσικού Κόλπου, πηγές προσκείμενες στον γραμματέα της Λέγκα, αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργού Υποδομών Ματέο Σαλβίνι, δήλωσαν ότι «ο Σαλβίνι γνωρίζει και εκτιμά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να προχωρήσει στην τελική επιλογή για τη συγκεκριμένη θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ