του Στέφανου Χριστιανού

Τέσσερις ημέρες από την εφαρμογή του νέου, μειωμένου ΦΠΑ και ακόμη δεν έχει μπει τάξη στην αγορά, ενώ η σύγχυση που επικρατεί δεν έχει προηγούμενο.

«Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που αλλάζει ο ΦΠΑ μέσα στο μήνα. Το σωστό είναι να αλλάζει από πρωτομηνιά και έτσι γινόταν μέχρι τώρα αλλά δυστυχώς λόγω προεκλογικών παροχών και με …αυτούς που μπλέξαμε η μείωση γίνεται για πρώτη φορά στη διάρκεια του μήνα και γι αυτό επικρατεί χάος» μας λέει ιδιοκτήτης μεγάλου καταστήματος εστίασης στο κέντρο της Αθήνας ο οποίος προσθέτει: «Όλα όμως επαφίενται στον πατριωτισμό των Ελλήνων αφού κανείς, μα απολύτως κανείς δεν μας ελέγχει για το εάν μειώσαμε το ΦΠΑ και πού ακριβώς τον μειώσαμε. Οι δε λογιστές μας έχουν …τρελαθεί με όσα συμβαίνουν!».

Την ίδια στιγμή ο διευθυντής μεγάλου σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι μας δίνει ανάγλυφα την βραδύτητα των εξελίξεων: «Οι αλλαγές στις τιμές στο ράφι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνουν αλλά θα πρέπει να περιμένετε ως το μεσημέρι του Σαββάτου για να δείτε αποτελέσματα. Αλλωστε αυτή την εβδομάδα προσαρμογής υπάρχει σιωπηρή ανοχή από όλους!».

Επίσης, έμπειρο στέλεχος του –παλαιού- υπουργείου Εμπορίου που τώρα βρίσκεται παροπλισμένος στο Ανάπτυξης επισημαίνει πως «η κυβέρνηση προτίμησε, αντί της 1ης Ιουνίου όπως αρχικά σχεδιαζόταν, να ξεκινήσει άμεσα η μείωση ΦΠΑ, προκειμένου να …προλάβει τις εκλογές αλλά οι επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν καν να αρχίσουν τις αλλαγές στις τιμές σε προϊόντα και αυτό έχει δημιουργήσει στους καταναλωτές μεγάλη σύγχυση».

ΟΙ «ΠΑΓΙΔΕΣ» ΣΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το ίδιο στέλεχος του παλιού υπουργείου Εμπορίου προειδοποιεί για προβλήματα, εξαιρέσεις και κυρίως παγίδες από την εφαρμογή του μέτρου: «σημαντική εξαίρεση είναι τα αλκοολούχα ποτά και τα ροφήματα, που θα μείνουν στο 24%. Δηλαδή ο καφές και τα υπόλοιπα ροφήματα που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχουν μειωμένο ΦΠΑ, ωστόσο στην καφετέρια ο καφές που σερβίρεται θα συνεχίσει να είναι στο 24% ΦΠΑ».

Το ίδιο στέλεχος που «ξεψάχνισε» την εγκύκλιο εφαρμογής της ΑΑΔΕ βρήκε και αρκετά γκρίζα σημεία:

«Για παράδειγμα ο τοματοπολτός (κέτσαπ) είναι στο 13% ΦΠΑ, αλλά η μουστάρδα στο 24% επειδή δεν θεωρείται σάλτσα! Το γάλα έχει 13% αλλά το γάλα κακάο 24% όπως άλλωστε και το γάλα σόγιας, καρύδας και φουντουκιού!».

Συνεχίζοντας μάλιστα τις ιστορίες …καθημερινής τρέλλας μας λέει: «Καφές, τσάι και μπαχαρικά στο ράφι πέφτουν στο 13%. Όμως ο καφές έτοιμος για κατανάλωση στο ράφι μένει στο 24%. Η σχιζοφρένεια ολοκληρώνεται με τα βόταν όπου το μεν τζίντζερ (πιπερόριζα) μένει στο 24% μυστηριωδώς ενώ όλα τα υπόλοιπα βότανα πέφτουν στο 13%!».

Τέλος μας πληροφορεί πως: «φυσικοί χυμοί στο ράφι αλλά και συμπυκνωμένοι πίνονται αραιωμένοι με νερό πέφτουν στο 13% αλλά παραμένουν στο 24% λεμονάδες, πορτοκαλάδες, αναψυκτικά τύπου κόλα, όπως και τα μοντέρνα ενεργειακά και ισοτονικά ποτά. Οποιος μπορεί να τα ξεμπερδέψει ας το κάνει, αλλά οι καταναλωτές θα αργήσουν να τα μάθουν».

Ο «ΔΙΠΛΟΣ» ΦΠΑ ΜΑΪΟΥ

Ο Μάιος θα είναι ο μήνας με τον «διπλό ΦΠΑ», αφού ακόμα και αν τα προϊόντα αγοράστηκαν προ ημερών με 24%, όταν μεταπωλούνται ή και όταν επιστρέφονται θα ισχύει ο νέος μειωμένος ΦΠΑ 13%.

Το ίδιο θα ισχύσει και στα ξενοδοχεία, δηλαδή αν κάποιος μπήκε με τον παλιό ΦΠΑ και κάνει check out αυτή τη βδομάδα είναι πιθανό να πληρώσει με τον νέο ΦΠΑ.

Ακόμη, άλλο ΦΠΑ θα έχει η διαμονή σε ξενοδοχείο, ανάλογα με το «πακέτο» διαμονής ή ανάλογα με το ξενοδοχείο.

Αναλυτικά, για τα ξενοδοχεία γίνεται διάκριση ως προς την εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ ως εξής:

· Διαμονή με πρωινό: 13% στην ενιαία τιμή

· Διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και γεύμα): 10% της ενιαίας τιμής υπάγεται στο 24% ΦΠΑ.

· Διαμονή με πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό γεύμα): 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον 24% ΦΠΑ ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση αλκοολούχων και μη ποτών, χυμών και ροφημάτων.

· Διαμονή με σύστημα all inclusive: 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον ΦΠΑ 24, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών η οποία δεν μπορεί να προσδιορισθεί με σαφή τρόπο

Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που μπορούν να διαχωρίσουν την αξία των επιμέρους παροχών τους, επιτρέπεται να τιμολογούν με όποιον ΦΠΑ αναλογεί σε κάθε παροχή (24% ή 13% κατά περίπτωση).