Το ισραηλινό κοινοβούλιο άρχισε σήμερα μαραθώνια συζήτηση για την κυβερνητική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην εκλογικού αντιπάλου του Μπένι Γκαντς, της οποίας η νομιμότητα αμφισβητήθηκε ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι βουλευτές έχουν προθεσμία μέχρι την Πέμπτη το βράδυ για να εγκρίνουν αυτήν τη συμφωνία που έχει στόχο να θέσει τέλος στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην ιστορία του Ισραήλ, το οποίο γνώρισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις σε λιγότερο από ένα χρόνο χωρίς κανένας από τους δύο αρχηγούς κομμάτων να επιτύχει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ενώπιον του αδιεξόδου και της κρίσης του νέου κορωνοϊού, ο Γκαντς έτεινε το χέρι στον Νετανιάχου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και ενότητας με κατανομή της εξουσίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σήμερα, οι βουλευτές συζητούν για τη συμφωνία, για την οποία έχουν διατυπωθεί χίλια αιτήματα για τροποποιήσεις, διευκρίνισε το κοινοβούλιο σε ανακοίνωση.

Οι βουλευτές αναμένεται να συζητήσουν μέχρι απόψε σχεδόν τα μεσάνυχτα (24.00 ώρα Ελλάδος), για να επαναλάβουν τις συζητήσεις τους αύριο το πρωί.

Η ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, στις 16.00 (και ώρα Ελλάδος) και να διαρκέσει αρκετές ώρες, ανέφερε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανές αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα ανά πάσα στιγμή.

Ο Γιάιρ Λαπίντ, πρώην πολιτικός σύμμαχος του Γκαντς καταδίκασε τη συμφωνία και την αμφισβήτησε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί για τη νομιμότητά της τις επόμενες ημέρες.

“Αν σας έλεγα πριν από τρεις μήνες ότι ο Γκαντς θα έδινε μάχη ενώπιον των δικαστηρίων για το δικαίωμα του Νετανιάχου να ασκήσει τα καθήκοντά του με τρεις σοβαρές κατηγορίες (διαφθορά, υπεξαίρεση, κατάχρηση εμπιστοσύνης), θα μου λέγατε ότι έχω χάσει τα λογικά μου”, δήλωσε σήμερα.

Ο Γιάιρ Λάπιντ, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ, αμφισβήτησε επίσης την ιδέα μιας κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει την χαλάρωση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Η συμφωνία προβλέπει τον επαναδιορισμό του Νετανιάχου στην πρωθυπουργία για τους πρώτους 18 μήνες, προτού ο Γκαντς γίνει με τη σειρά του πρωθυπουργός για ισοδύναμη περίοδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επικριτές, ο ισραηλινός νόμος επιτρέπει σε έναν πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του παρά την ποινική δίωξη, όχι όμως να ηγηθεί νέας κυβέρνησης.

Σε ομιλία του χθες βράδυ, ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι μια δικαστική παρέμβαση “θα ήταν αντίθετη με τη βούληση του λαού” καθώς το κόμμα του, το Λικούντ, απέσπασε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών (36) στις εκλογές της 2ας Μαρτίου.

Εάν η συμφωνία ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο ή το κοινοβούλιο, οι Ισραηλινοί θα κληθούν εκ νέου στις κάλπες για μια 4η ψηφοφορία από τον Απρίλιο του 2019.