Isabel Díaz Ayuso: Το νέο αστέρι της ισπανικής δεξιάς που ανέβηκε στον «Όλυμπο»

by MANIFESTO

Είναι η νέα Κυβερνήτης της Μαδρίτης. Με όπλο την λέξη “Ελευθερία” σήμα κατατεθέν του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, η  Ντίαζ Αγιούσο, συνέχισε την παράδοση που διατηρεί 27 χρόνια η περιφέρεια της Μαδρίτης και με ποσοστό 44.79% ανέβηκε τις σκάλες του θριάμβου. Κυρίως όμως, αναπτέρωσε το ηθικό του ΡΡΕ με τον άνεμο αισιοδοξίας να πνέει φανερά πλέον στους κόλπους της κεντροδεξιάς με ελπίδα σύντομης επιστροφής στην εξουσία.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Τι κυρίως σηματοδοτεί ο θρίαμβος στην πρωτεύουσα της Ισπανίας αλλά και σε ολόκληρη την περιφέρεια  της Αγιούσο τόσο για την ίδια, όσο και για την Ισπανία με προεκτάσεις στην Ευρώπη;

Η ίδια διαθέτει τον δυναμισμό μιας έφηβης που μεγάλωσε στα σπλάχνα του κόμματος και είχε μέντορες τον Αθνάρ και τον Ραχόι αλλά και την Εσπεράνθα Αγίρρε κυβερνήτη της Μαδρίτης με ρεκόρ εδρών  73 και απόλυτη πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο πριν από δέκα χρόνια!.

Η νίκη της Αγιούσο (δημοσιογράφος με πανεπιστημιακές σπουδές, παραγωγός ραδιοφωνικών προγραμμάτων και μέλος του επικοινωνιακού επιτελείου στο Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα) προκάλεσε την παραίτηση από κάθε δημόσια θέση και αποχώρηση από την πολιτική του Πάμπλο Ιγκλέσιας, του ακροαριστερού αρχηγού των Ποδέμος ο οποίος παραιτήθηκε από την αντιπροεδρία της συγκυβέρνησης PSOE του Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να διεκδικήσει το Κυβερνείο της ισπανικής πρωτεύουσας.

Ο διπλασιασμός ψήφων και εδρών, ο καταποντισμός Ποδέμος Σοσιαλιστών και Θιουδαδάνος ανέδειξαν την συντριπτική υπεροχή του Δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος που έχει ήδη προκαλέσει αναταραχή στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Κι αυτό γιατί μέσω πανδημίας, λίγους μήνες πριν από τις εγκρίσεις του Ταμείου ανάκαμψης και της τουριστικής περιόδου που για τους Ισπανούς σηματοδοτεί 70 εκατ. επισκέπτες, σε μία εποχή που οι κυβερνήσεις οργανώνονται και ανασυντάσσονται στην Ισπανία θα τεθεί θέμα εκλογών από πρόταση του Πάμπλο Κασάδο προέδρου του ΡΡΕ!

Όταν μιλούν οι αριθμοί

Οι αριθμοί όμως είναι εκείνοι που ουδόλως αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών! Ούτε καν η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού Osservatore Romano  που με άρθρο της υπογραμμίζει οτι αποτελεί μεγάλο γεγονός η νίκη της δεξιάς Κυβερνήτου και η Ευρώπη φαίνεται πώς αλλάζει!

1) το ΡΡΕ συγκέντρωσε 44.79% και 65 έδρες!

Ακολούθησε το κόμμα Μας Μαδρίτ του άλλοτε δεύτερου των Ποδέμος Ερενχόν (οικολόγοι-κεντροσοσιαλιστές) με 24 έδρες. Όσες και οι Σοσιαλιστές αλλά με διαφορά 5.000 ψήφων. Με το VOX 13 έδρες και 10 τους Ποδέμος (7%), οι Θιουδαδάνος δεν πέρασαν το όριο του 5% και έμειναν εκτός!

2) Το Ισπανικό Λαϊκό Κόμμα κέρδισε και στους 21 περιφερειακούς Δήμους. Με τον εκπληκτικό αριθμό ρεκόρ να κερδίζει τις 177 Κοινότητες επί 179 των Σοσιαλιστών!!

Οι δυο κοινότητες έχουν 200 και 40 αντιστοίχως κατοίκους!!

3) Η περιφέρεια της Μαδρίτης έχει περίπου 6.330.000 κατοίκους.  Η Αγιούσο συγκέντρωσε 1.610.958 ψήφους! Η Μας 611.100. οι Σοσιαλιστές 607.295 το  VOX 328.851 ψήφους και οι Ποδέμος 259.663 ψήφους. Σε πολλές περιοχές η νικήτρια συγκέντρωσε ποσοστά 60%, 65.0% ελάχιστο το 44.70%.

Κέρδισε τις γυναίκες, το κοινό πάνω από 45 και το μη αυστηρό λοκντάουν

Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα του Σάντσεθ στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. στην επιμονή της ελευθερίας σε θέσεις υπέρ της ισότητας των φύλων. Στις προσεγγίσεις της με τους Ισπανούς ευρωβουλευτές του ΕΛΚ.

Με την φράση που χρησιμοποίησε στο  ντιμπέιτ απέναντι στον Πάμπλο Ιγκλέσιας όταν εκείνος της είπε ότι “ακολουθεί την λαϊκίστικη πολιτική Τραμπ” κι εκείνη του απάντησε “όχι όμως την δική σου φασιστική αριστερά”!

Στις πρώτες δηλώσεις του Αμπασκάλ των Vox ότι είναι έτοιμος να στηρίξει την Αγιούσο (απέχει 4 έδρες για πλειοψηφία) εκείνη απάντησε ότι δεν φοβάται να έλθει σε συμφωνία μετά την ορκωμοσία και στα προγράμματα που θα είναι για το καλό της πόλης και των περιφερειών!

Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε:

  • Μείωση της φορολογίας σε κάθε είδους και μορφή δημοτικών τελών!
  • Επίσης σημαντικός θα είναι ο πόλεμος κατά της γραφειοκρατίας!
  • Θα απαιτήσει από την κυβέρνηση Σάντσεθ ένα σημαντικό πακέτο εκατομμυρίων ευρώ από τα 196 δισ. του Ταμείου ανάκαμψης που αναλογεί στην Ισπανία για έργα πράσινης ανάπλασης και κατασκευή δημοσίων έργων!
  • Τέλος ότι θα αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα υγειονομικής στήριξης όπως αυτά καταγράφηκαν στην διάρκεια της πανδημίας.

Το μυστήριο Ιγκλέσιας

Το αναπάντητο ερώτημα που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα είναι “γιατί παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Ιγκλέσιας και έθεσε υποψηφιότητα Κυβερνήτη της Μαδρίτης.

Το κλίμα ήταν αρνητικό. Δημιουργούσε καθημερινά προβλήματα και μάλιστα απέναντι στο Σύνταγμα και τον πόλεμο εναντίον της δικαιοσύνης και του Στέμματος!

Ένα από τα “μυστικά” όπως αναμένεται θα είναι η υπόθεση των χρημάτων από την Βενεζουέλα που δηλώθηκαν πως πήγαν στο κόμμα ενώ οι φήμες μιλάνε ότι “επενδύθηκαν στην κατασκευή πολυτελέστατης βίλλας στην περιφέρεια της Μαδρίτης”!

Είναι η περίφημη υπόθεση «Linda».  Εκεί που σήμερα ζει με την σύντροφο του υπουργό ισότητας Ιρένε Μοντερο και τα τρία τους παιδιά!

Άλλες λεπτομέρειες και ιστορικά για τον Ιγκλέσιας έχουν αναφερθεί στον παγκόσμιο τύπο.

Εμείς θα  ολοκληρώσουμε το σημερινό μας σημείωμα με τον χαρακτηρισμό πού του έδωσε ο διάσημος Ισπανός κομμουνιστής συγγραφέας και δημοσιογράφος Χαβιέρ Θέρκας.

” Ο Πάμπλο είναι ένας έξυπνος άνθρωπος. Έχει όμως ένα πρόβλημα: δεν είναι τόσο έξυπνος όσο εκείνος πιστεύει πώς είναι”!

 


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ  και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα