Μία ιδιαιτέρως σημαντική συνέντευξη παραχώρησε στο Manifesto, ο Διευθυντής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Στέλιος Πέτσας.

«Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από την αποκάλυψη δύο κόσμων», δήλωσε χαρακτηριστικά σε σχετική ερώτηση και ασκώντας δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης παρατήρησε με αυστηρό ύφος: «Ο ένας της παρακμής που συμπυκνώνεται στα ψέματα, την υπερφορολόγηση, το φόβο, την ανασφάλεια, το διχαστικό λόγο, την εθνική ταπείνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και της πιο χυδαίας προεκλογικής καμπάνιας που υπήρξε ποτέ, με την προσπάθεια εξαγοράς ψηφοφόρων με προεκλογικά επιδόματα και κάθε λογής ρουσφέτια λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με τον κ. Τσίπρα ως νέα Μαρία Αντουανέτα να μοιράζει παντεσπάνι, όταν με την πολιτική του έχει κλέψει το ψωμί από τους Έλληνες. Ο άλλος κόσμος είναι αυτός που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, της πολιτικής αλλαγής, που συμπυκνώνεται σε λιγότερους φόρους, περισσότερες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους. Με ενότητα, με πίστη και σχέδιο για μια καλύτερη ζωή και την Ελλάδα που αξίζουμε».

Ο κ. Πέτσας, στη συνέντευξή του στο Manifesto, αναφέρθηκε στο πραγματικό μήνυμα των εκλογών και μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε στο κατά πόσο κι αν η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε πραγματική οικονομική ανάπτυξη καθώς και πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Ταυτόχρονα, στάθηκε και στο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να σταθεί αρωγός προς αυτήν την κατεύθυνση.

Απάντησε στο καίριο ερώτημα, πως η ΝΔ ως αυριανή Κυβέρνηση, σκοπεύει να «επαναπατρίσει» τους Έλληνες επιχειρηματίες που έφυγαν και ανέπτυξαν επιχειρηματική δραστηριότητα σε χώρες του εξωτερικού, υπογραμμίζοντας τα κίνητρα που θα τους δώσει καθώς και την εμπιστοσύνη που θα αναπτύξει η Κυβέρνηση της ΝΔ, σε ξένους και Έλληνες επενδυτές.

Ο Διευθυντής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, στο καίριο ερώτημα αν με τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης διαφαίνεται απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς, μας απασχολεί ο εκτροχιασμός της οικονομίας συνολικά. Κάθε χρόνο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη της κυβέρνησης και των δανειστών».

Σχολίασε την Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντας την ως «εθνικά επιζήμια» και εξήγησε ότι «αναγνωρίζει Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και δίνει τη δυνατότητα στη γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονικός/ή» για διάφορα προϊόνταθέτοντας σε αμφισβήτηση το σημερινό καθεστώς που επηρεάζει 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες φέρουν άμεσα, ή έμμεσα, το μακεδονικό brand-name». Συνεχίζοντας στο καίριο αυτό θέμα, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε ότι «θα προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις αυτές, τα προϊόντα τους και τους εργαζόμενους σε αυτές, από τη σύγχυση που δημιουργεί η εθνικά επιζήμια Συμφωνία του κυρίου Τσίπρα. Αυτό είναι κρίσιμο για να εξασφαλιστεί το μερίδιο αγοράς που χτίστηκε με τις θυσίες όλων, αλλά και για να διευρυνθούν οι εξαγωγές μας».

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Ερ. Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς και τις ευρωεκλογές. Παράλληλα, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μεγαλώνει. Αυτή η προεκλογική περίοδος από ποια στοιχεία χαρακτηρίστηκε και σε ποια σημεία πιστεύετε πως θα κριθεί;

Απ. Χαρακτηρίστηκε από την αποκάλυψη δύο κόσμων. Ο ένας της παρακμής που συμπυκνώνεται στα ψέματα, την υπερφορολόγηση, το φόβο, την ανασφάλεια, το διχαστικό λόγο, την εθνική ταπείνωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και της πιο χυδαίας προεκλογικής καμπάνιας που υπήρξε ποτέ, με την προσπάθεια εξαγοράς ψηφοφόρων με προεκλογικά επιδόματα και κάθε λογής ρουσφέτια λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με τον κ. Τσίπρα ως νέα Μαρία Αντουανέτα να μοιράζει παντεσπάνι, όταν με την πολιτική του έχει κλέψει το ψωμί από τους Έλληνες.Ο άλλος κόσμος είναι αυτός που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, της πολιτικής αλλαγής, που συμπυκνώνεται σε λιγότερους φόρους, περισσότερες και καλύτερες δουλειές και ασφάλεια για όλους. Με ενότητα, με πίστη και σχέδιο για μια καλύτερη ζωή και την Ελλάδα που αξίζουμε.

Ερ: Ποιο κατά την άποψή σας, θα είναι το πραγματικό μήνυμα των ευρωεκλογών;

Απ: Ότι ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής. Να προχωρήσουμε άμεσα σε εθνικές εκλογές για να γυρίσουμε, όλοι μαζί, σελίδα.

Ερ: Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε πραγματική οικονομική ανάπτυξη και πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Απ: Δυστυχώς, τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ήταν κατώτερες των δυνατοτήτων της. Η κυβέρνηση σπατάλησε μια ευνοϊκή διεθνή συγκυρία, με χαμηλές διεθνείς τιμές πετρελαίου, αύξηση των τουριστικών αφίξεων και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη. Ανάπτυξη του 1% με 2% είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι αρκετή για τους Έλληνες πολίτες που έχασαν το ¼ του εισοδήματός τους τα χρόνια της κρίσης. Εμείς παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ώστε να καταλάβουν όλοι ότι η χώρα θα έχει σύντομα μια αξιόπιστη και αποφασισμένη Κυβέρνηση. Ένα σχέδιο που συνδυάζει τις επενδύσεις με τις δουλειές, τη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών με ένα λιτό και αποτελεσματικό Κράτος και την στήριξη στους νέους και τους πιο αδύναμους από τους συμπολίτες μας. Ένα σχέδιο που βασίζεται στην αλλαγή του μείγματος πολιτικής με μείωση φόρων και δαπανών και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, η ιδιοκτησία των οποίων ανήκει στους Έλληνες, δεν επιβάλλεται απέξω. Ένα σχέδιο με μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων», σύμφωνα με την οποία όσο προωθούνται οι μεταρρυθμίσεις τόσο θα μειώνονται οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων στα πιο ρεαλιστικά επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα. Σχέδιο, εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα είναι οι λέξεις κλειδιά για να πετύχουμε το στόχο μας.

Ερ: Κύριε Πέτσα, θα ήθελα να σας ρωτήσει το εξής: Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην εξωστρέφεια, την προσέλκυση επενδυτών καθώς και στη στήριξη των Ελλήνων επιχειρηματιών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μία –θα μου επιτρέψτε το σχόλιο- «ανοιχτή πληγή» που πιθανότατα θα πρέπει να επουλωθεί. Είναι οι επιχειρηματίες, που έχουν φύγει στο εξωτερικό και κυρίως στις βαλκανικές χώρες. Στις χώρες αυτές, όπως, πολύ καλά γνωρίζετε, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον αλλά και οι χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Ρωτώ λοιπόν, αυτούς τους επιχειρηματίες, σκοπεύετε ως αυριανή κυβέρνηση, να τους φέρετε πίσω στη χώρα μας; Πως θα μπορέστε να τους πείστε; Ποια τα κίνητρα που θα τους δώστε;

Απ: Ώθηση στην οικονομία μπορεί να δοθεί μόνο μέσα από τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων.Για να εμπιστευτούν ξανά οι επενδυτές,Έλληνες και ξένοι, τη χώρα μας χρειάζεται λιγότερο Κράτος στην οικονομία και περισσότερη οικονομία στο Κράτος. Αξιοπιστία και διαφάνεια. Ξεκάθαρους όρους συναλλαγής, ξεκάθαρη φορολογική πολιτική, ξεκάθαρες χρήσεις γης και αδειοδοτική διαδικασία. Έχουμε δεσμευτεί για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 20%,από 28% και στα μερίσματα στο 5%, από 10% σήμερα. Μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης στο 15%, από 20% σήμερα, καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης που συνιστούν αντικίνητρα για (νόμιμη) εργασία. Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ 30%, υλοποιούμε ένα γενναίο πρόγραμμα ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των υφιστάμενων κατοικιών με την παροχή έκπτωσης φόρου 40% για τις δαπάνες που πραγματοποιούνται για αυτό τον σκοπό. Προχωρούμε σε ένα πλέγμα κινήτρων για επενδύσεις, όπως υπεραποσβέσεις, επιταχυνόμενες αποσβέσεις σε επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, επέκταση και διευκόλυνση του προγράμματος golden visa. Προτείνουμε τέσσερις χρήσεις γης (κατοικία, παραγωγικές δραστηριότητες, τουρισμός, ειδικές χρήσεις). Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό στην τήρηση των προθεσμιών. Μία και μόνη δημόσια αρχή σε επίπεδο Υφυπουργού θα ασκεί την αδειοδοτική αρμοδιότητα χωρίς καθυστερήσεις, εάν η αρμόδια υπηρεσία ολιγωρεί.

Ερ: Με τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης διαφαίνεται απόκλιση των δημοσιονομικών στόχων;

Απ: Καταρχάς, μας απασχολεί ο εκτροχιασμός της οικονομίας συνολικά. Κάθε χρόνο ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι χαμηλότερος από την πρόβλεψη της κυβέρνησης και των δανειστών. Όπως απέδειξε η τελευταία τριετία, οι δημοσιονομικοί στόχοι μπορεί να επιτυγχάνονται, αλλά με υπερφορολόγηση, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, ψαλίδισμα στις δημόσιες επενδύσεις και απαξίωση των υποδομών μας, μη-απονομή συντάξεων, εγκλωβισμό των νέων μας σε μισθούς «360 ευρώ» και τελικά με τεράστιο κόστος για την οικονομία σε όρους χαμηλότερης ανάπτυξης, επενδύσεων απασχόλησης και εισοδήματος.Οι θυσίες του Ελληνικού λαού δεν πρέπει νασπαταλούνται σε μικροκομματικές, προεκλογικές, σκοπιμότητεςαλλά να περιφρουρούνται. Για να γίνει αυτό χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής που θα φέρει βιώσιμη ανάπτυξη στον τόπο. Υπενθυμίζω ότι η υψηλότερη ανάπτυξη αποφέρει περισσότερα δημόσια έσοδα, καθώς από κάθε 1 ευρώ επιπλέον ΑΕΠ τα 50 λεπτά περίπου επιστρέφουν μέσω φόρων και εισφορών στο δημόσιο ταμείο.

Ερ: Ποιες είναι οι νάρκες που διαφαίνονται πως θ’ αφήσει η Κυβέρνηση Τσίπρα, στην επόμενη κυβέρνηση; Κι αν η Νέα Δημοκρατία είναι η επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με τα γκάλοπ της κοινής γνώμης, πως θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτές τις νάρκες;

Απ: Η Κυβέρνηση δεν εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της προς τους πολίτες στερώντας τους τα λεφτά τους και ρευστότητα από την οικονομία ύψους 2,2 δις ευρώ. Δεν απονέμει εκατοντάδες χιλιάδες συντάξεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Δεν κάνει τίποτα αλλά μεταθέτει διαρκώς για το μέλλον την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» ύψους 82 δις ευρώ. Οδηγεί στη χρεωκοπία μεγάλες Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, από τη ΔΕΗ μέχρι τις αστικές συγκοινωνίες και τα ΕΛ.ΤΑ. Αφήνει πίσω της εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικές διεκδικήσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τι θα κάνουμε για όλα αυτά; Σκοπεύουμε να δώσουμε στους πολίτες τα λεφτά που τους χρωστάει το Δημόσιο. Επιστρέψαμε 6 δις ευρώ την περίοδο 2012-2014, σε πολύ χειρότερες δημοσιονομικές συνθήκες, θα το ξανακάνουμε σήμερα για τα 2,2 δις ευρώ που χρωστάει το Κράτος. Έχουμε δεσμευθεί για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους στην οικονομία συνολικά με τη «δεύτερη ευκαιρία» και μια γενναία ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σχετικά με τις μεγάλες ΔΕΚΟ, χρειάζεται επαγγελματικό, όχι κομματικό μάνατζμεντ, με σοβαρό πλάνο αναδιάρθρωσης και όχι με κομματικά μερεμέτια. Όσον αφορά τα αναδρομικά, όπως έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, η Νέα Δημοκρατία σέβεται τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Το ίδιο θα κάνουμε ξανά, αν χρειαστεί.

Ερ: Τέλος, τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία ως αυριανή κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα ελληνικά προϊόντα και επιχειρήσεις, που έχουν το όνομα Μακεδονία, μετά τα όσα ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη «Συμφωνία των Πρεσπών»;

Απ: Η εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και δίνει τη δυνατότητα στη γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονικός/ή» για διάφορα προϊόντα θέτοντας σε αμφισβήτηση το σημερινό καθεστώς που επηρεάζει 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες φέρουν άμεσα, ή έμμεσα, το μακεδονικό brand-name. Θα προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις αυτές, τα προϊόντα τους και τους εργαζόμενους σε αυτές, από τη σύγχυση που δημιουργεί η εθνικά επιζήμια Συμφωνία του κυρίου Τσίπρα. Αυτό είναι κρίσιμο για να εξασφαλιστεί το μερίδιο αγοράς που χτίστηκε με τις θυσίες όλων, αλλά και για να διευρυνθούν οι εξαγωγές μας. Γιατί, εάν η χώρα προέλευσης είναι η Ελλάδα, τότε πρόκειται για ένα μακεδονικό προϊόν το οποίο παράγεται βάσει ευρωπαϊκών standards, με όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, χωρίς εκπτώσεις στις προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος και εξασφάλισης των εργασιακών σχέσεων. Καλούμε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην ταχύτερη δυνατή κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων τους, εξασφαλίζοντας ότι η κεντρική κυβέρνηση θα συντονίσει και θα φροντίσει, μαζί με την Περιφέρεια και τους επαγγελματικούς φορείς, την αναγκαία οικονομική στήριξη και νομική συνδρομή.Επιπλέον, καλούμε την ομογένεια και τη νέα γενιά που έχει φύγει στο εξωτερικό να στηρίξουν, να αγοράζουν και να προτιμούν τα μακεδονικά προϊόντα για τη μοναδικότητά τους και για την Ελληνικότητά τους.Τα προϊόντα της Μακεδονίας μας μεταφέρουν ταυτόχρονα ένα ισχυρό μήνυμα. Θέλουμε τη Μακεδονία ισχυρή, με οικονομία που αναπτύσσεται, με έντονη επιχειρηματική κίνηση, ισχυρή απασχόληση και μικρή ανεργία. Ενωμένοι, πολιτικές δυνάμεις, καταναλωτές, φορείς και επιχειρηματίες, μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.