Το ισχυρό λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ, το NRA, πραγματοποιεί σήμερα το ετήσιο συνέδριό του στο Τέξας, μόλις τρεις ημέρες μετά το μακελειό σε δημοτικό σχολείο της πολιτείας.

Σε απόσταση λίγων ωρών με το αυτοκίνητο από την πόλη Ουβάλντε, όπου την Τρίτη ένας 18χρονος σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλες σε δημοτικό σχολείο, το NRA οργανώνει το συνέδριό του, στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε την Τετάρτη τη συμμετοχή του, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «ανάγκη πραγματικές λύσεις και πραγματική ηγεσία αυτή την περίοδο, και όχι πολιτικούς και κομματικές σκοπιμότητες».

«Και γι’ αυτό θα τιμήσω τη δέσμευση που έκανα πριν από πολύ καιρό να μιλήσω στο συνέδριο της NRA στο Τέξας», τόνισε, υποσχόμενος πως θα εκφωνήσει λόγο «σημαντικό για τον αμερικανικό λαό».

Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ δεν θα παραστεί στο συνέδριο, αλλά θα απευθυνθεί σε αυτό με βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το NBC News επικαλούμενο το γραφείο του Άμποτ, ο κυβερνήτης του Τέξας θα επισκεφθεί σήμερα το Ουβάλντε, από όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τοπικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, αλλά και κατοίκους της πόλης.

Τα πρόσφατα μακελειά επανέφεραν τη συζήτηση στις ΗΠΑ για τη νομοθεσία περί οπλοκατοχής. Η τραγωδία στο Ουβάλντε σημειώθηκε μόλις 10 ημέρες αφού ένας υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής πυροβόλησε 13 ανθρώπους σε σούπερ μάρκετ σε συνοικία του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης όπου ζουν κυρίως Αφροαμερικανοί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί έχουν δεσμευθεί να πιέσουν για την επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή, παρά την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Άμποτ, που επιθυμεί να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, έχει δηλώσει ότι οι αυστηρότεροι νόμοι για την οπλοκατοχή δεν προλαμβάνουν απαραίτητα τη βία, επικαλούμενος το παράδειγμα πολιτειών όπως η Νέα Υόρκη, και έχει τονίσει ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στο μεταξύ το κίνημα «Πορεία για τις ζωές μας» (March for our Lives), το οποίο δημιουργήθηκε μετά το μακελειό σε λύκειο του Πάρκλαντ της Φλόριντα, έχει καλέσει σε μεγάλη διαδήλωση στις 11 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον με αίτημα την αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί οπλοκατοχής.

Αριθμός ρεκόρ περιστατικών πυροβολισμών σε σχολεία

Την Τρίτη τρεις μαθητές δέχθηκαν πυροβολισμούς και τραυματίστηκαν έξω από δημοτικό σχολείο στην πόλη της Ουάσινγκτον. Μία ημέρα νωρίτερα τρεις έφηβοι δέχθηκαν πυρά την ώρα που αποχωρούσαν από το λύκειο όπου φοιτούν στη Φιλαντέλφια. Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν τρία περιστατικά με πυροβολισμούς σε αποφοιτήσεις λυκείων στο Μίσιγκαν, στη Λουιζιάνα και το Τενεσί.

Τα περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ στις ΗΠΑ φέτος, με ένα να σημειώνεται σχεδόν καθημερινά σε κάποιο αμερικανικό σχολείο, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ρίντμαν ερευνητή που παρακολουθεί αυτού του είδους τα συμβάντα.

Καθώς οι Αμερικανοί προσπαθούν να συνέλθουν από το σοκ του μακελειού της Τρίτης σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας, όπου ένας 18χρονος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα καθημερινά μικρότερης κλίμακας περιστατικά με όπλα στα σχολεία περνούν απαρατήρητα.

Μέχρι στιγμής φέτος έχουν καταγραφεί 137 περιστατικά πυροβολισμών στα σχολεία, ενώ για το σύνολο του 2021 είχαν καταγραφεί 249, σύμφωνα με τον Ρίντμαν, επικεφαλής ερευνητή στο K-12 School Shooting Database που παρακολουθεί κάθε περιστατικό στο οποίο εμπλέκεται όπλο σε σχολικό περιβάλλον.

«Αυτό που αρχίζει να κυριαρχεί είναι η συστηματική βία με όπλα στα σχολεία, η οποία αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς, κυρίως στα λύκεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μαθητές οπλοφορούν και ότι οι αντιπαραθέσεις κλιμακώνονται σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνεται χρήση όπλων», επεσήμανε ο Ρίντμαν.

Πριν το περιστατικό της Τρίτης στο δημοτικό σχολείο Robb στο Ουβάλντε του Τέξας σε άλλα περιστατικά με όπλα σε σχολεία είχαν σκοτωθεί 27 άνθρωποι φέτος, ανάμεσά τους επτά μαθητές, και 77 είχαν τραυματιστεί, σχολίασε ο ίδιος.

Εξάλλου τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στα σχολεία γίνονται ολοένα και πιο θανατηφόρα. Τα τρία πιο αιματηρά περιστατικά έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία, εξηγεί ο Τζέιμς Ντένσλι συνιδρυτής του The Violence Project, το οποίο παρακολουθεί τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στα οποία σκοτώνονται τέσσερις ή περισσότεροι άνθρωποι.

Αυτά τα περιστατικά είναι: η επίθεση το 2012 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ στο Νιούτον του Κονέκτικατ, όπου ένας ένοπλός σκότωσε 26 παιδιά και μέλη του προσωπικού, η επίθεση το 2018 στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας στο Πάρκλαντ της Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και το μακελειό της Τρίτης στο Τέξας.

Η απειλή της φονικής βίας κρέμεται πάνω από τα παιδιά στα αμερικανικά σχολεία με έναν τρόπο που δεν απαντάται σε άλλες χώρες. Από πολύ μικρή ηλικία οι μαθητές κάνουν τακτικά ασκήσεις για την αντιμετώπιση ένοπλων δραστών, μαθαίνουν να κρύβονται στις τάξεις τους με τα φώτα σβηστά και τις πόρτες κλειδωμένες και ασφαλισμένες.

Ως καθημερινό προληπτικό μέσο πολλά σχολεία όχι μόνο κλειδώνουν τις κεντρικές πύλες τους αλλά και τις πόρτες των τάξεων, με την ελπίδα ότι θα εμποδίσουν την είσοδο ένοπλων δραστών στον χώρο. Στο Τέξας υπάρχει το πρόγραμμα του σχολικού σερίφη, στο οποίο δάσκαλοι και μέλη του διοικητικού προσωπικού των σχολείων εκπαιδεύονται στη χρήση όπλων προκειμένου να οπλοφορούν στις τάξεις.

Η αύξηση των περιστατικών με πυροβολισμούς στα σχολεία έχει δώσει ώθηση και στη βιομηχανία παρασκευής μέσων ασφαλείας. Πολλά σχολεία έχουν εγκαταστήσει αλεξίσφαιρες πόρτες και παράθυρα, ειδικές κλειδαριές και συσκευές εντοπισμού μετάλλων. Άλλοι έχουν προσλάβει ένοπλους φρουρούς.

Όμως όλα αυτά πολύ συχνά δεν αρκούν, καθώς τα όπλα εξακολουθούν να μπαίνουν στα σχολεία, συχνά με φονικά αποτελέσματα.