Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές πρόκειται να καταθέσουν σήμερα ένα ψήφισμα με το οποίο θα καταδικάζουν, συμβολικά, την έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που διεξάγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς την θεωρούν “παράνομη”.

Το ψήφισμα αυτό συνιστά μια νέα προσπάθεια του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να επιβραδύνει τη διαδικασία σε βάρος του Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για να ξεκινήσει έρευνα με στόχο τον Τζο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και πιθανό αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το μη δεσμευτικό κείμενο θεωρείται τεστ πίστης στον Τραμπ από τους 53 Ρεπουμπλικανούς της Γερουσίας. Το συνέταξαν ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς ΜακΚόνελ και ο Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του προέδρου στο Κογκρέσο. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Γκράχαμ εξηγεί ότι το ψήφισμα έχει ως στόχο “να καταδικαστεί η έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι παράνομη και γίνεται κεκλεισμένων των θυρών”.

Η Βουλή, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, θα μπορούσε με βάση αυτήν την έρευνα να παραπέμψει τον Τραμπ με το ερώτημα της αποπομπής. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος θα δικαστεί από τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να “πολεμήσουν” αυτή τη διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε “πραξικόπημα”.