Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε λατινοαμερικάνικα κράτη, ευχαρίστησε τη μεξικανική κυβέρνηση για τις προσπάθειές της προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, μία ημέρα πριν από την παρέλευση της προθεσμίας που είχε ορίσει η Ουάσινγκτον για την αποτίμηση της προόδου ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας που κλείστηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές τον περασμένο μήνα.

Οι «αρχικές ενδείξεις» τείνουν στο ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης του Προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ «οδηγούν στη μείωση των ροών παράνομων μεταναστών που φθάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ», ωστόσο «απομένει δουλειά να γίνει», σημείωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έκλεισαν την 7η Ιουνίου συμφωνία βάσει της οποίας οι μεξικανικές Αρχές δεσμεύθηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να ανακοπούν οι ροές μεταναστών από την κεντρική Αμερική προς τις ΗΠΑ. Η μεξικανική κυβέρνηση την υπέγραψε ευρισκόμενη υπό τεράστια πίεση, μετά την απειλή του Ρεπουμπλικάνου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς που θα ανέρχονταν σταδιακά στο 25% εντός του έτους σε όλα τα εισαγόμενα στη χώρα του αγαθά μεξικανικής προέλευσης εάν δεν λαμβάνονταν άμεσα μέτρα.

Μεταξύ άλλων, το Μεξικό ανέπτυξε περίπου 21.000 άνδρες της Εθνοφρουράς, νέου σώματος αποτελούμενου από στρατιωτικούς και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς, στα σύνορά του με τις ΗΠΑ και τη Γουατεμάλα. Η βορειοαμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία φύλαξης των συνόρων ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μείωση κατά 28% των αφίξεων παράτυπων μεταναστών τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξάλλου απειλούσε ότι εάν το Μεξικό δεν σημείωνε επαρκή κατ’ αυτήν πρόοδο, θα το ανακήρυσσε «ασφαλή τρίτη χώρα», πράγμα που θα σήμαινε πως οι μετανάστες από την κεντρική Αμερική θα ήταν υποχρεωμένοι να ζητούν άσυλο εκεί, όχι στο δικό της έδαφος.

Κάτι που ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ είπε στον Πομπέο πως ευελπιστεί ότι αποφεύχθηκε, χάρη στην «πρόοδο» που διαπιστώθηκε. Ωστόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απέφυγε να χαρακτηρίσει το θέμα λήξαν, δηλώνοντας «έχουμε μακρύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη».

Από το Σαν Σαλβαδόρ, σταθμό της περιοδείας του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε ως προς τα επόμενα βήματα της Ουάσινγκτον ότι «θα μιλήσω με τον Πρόεδρο και τις ομάδες μας πίσω στην Ουάσινγκτον και θα αποφασίσουμε με ποια εργαλεία και πώς θα προχωρήσουμε».

(Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)