Το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA απαλλάχθηκε χθες από κάθε ευθύνη για τη φρικτή σφαγή στο Τέξας, καταγγέλλοντας “την πράξη ενός μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία”.

Τα λεγόμενα mass shootings, οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου, αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ που οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, έχουν αποδειχθεί ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν, αφού αδυνατούν να προωθήσουν οποιοδήποτε φιλόδοξο νόμο για το ζήτημα, κυρίως λόγω της ισχύος του λόμπι των όπλων στο Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος, μαθητής λυκείου στην πόλη Ουβάλντε άνοιξε πυρ μέσα στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ της μικρής πόλης της πολιτείας Τέξας, δολοφονώντας 19 μικρούς μαθητές και δύο ενηλίκους, τουλάχιστον ο ένας εκ των οποίων ήταν εκπαιδευτικός.

Η σφαγή είναι η χειρότερη του είδους έπειτα από αυτή στο πρωτοβάθμιο σχολείο Σάντι Χουκ το 2012.

Στο Τέξας ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τετάρτη ότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ θα μεταβούν στο Ουβάλντε του Τέξας τις επόμενες ημέρες για να παρηγορήσουν τις οικογένειες των θυμάτων του μακελειού σε δημοτικό σχολείο.

Ο Μπάιντεν έκανε αυτές τις δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο όταν παρουσίαζε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας κατά τη δεύτερη επέτειο από τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη διάρκεια της σύλληψής του από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε κάποια κομμάτια στην ομιλία του για να αναφερθεί στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο στο Ουβάλτνε, όπου ο 18χρονος Σαλβαδόρ Ράμος σκότωσε 19 παιδιά και δύο δασκάλες.

«Η Τζιλ κι εγώ θα ταξιδέψουμε στο Τέξας τις επόμενες ημέρες για να συναντηθούμε με τις οικογένειες και να τους πούμε ότι έχουμε μια αίσθηση, απλώς μια αίσθηση του πόνου τους, και ελπίζουμε να προσφέρουμε κάποια μικρή παρηγοριά σε μια κοινότητα που βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και θλίψης και έχει υποστεί ένα τραύμα», επεσήμανε ο Μπάιντεν.

Πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος είχε μεταβεί στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης για να παρηγορήσει τις οικογένειες των 10 ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε σούπερ μάρκετ. Σχεδόν όλα τα θύματα ήταν Αφροαμερικανοί, ενώ την επίθεση εξαπέλυσε ένας υπέρμαχος της υπεροχής της λευκής φυλής.

«Είναι αηδιασμένος και κουρασμένος», τόνισε ο Μπάιντεν χθες εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών στις ΗΠΑ.

Το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει την πρόσβαση στα πυροβόλα όπλα αποτελεί ένα από τα ζητήματα που διχάζουν περισσότερο τους Αμερικανούς. Αντιπαρατίθενται αυτοί που λένε πως ο περιορισμός της πρόσβασης στα όπλα θα σώσει ζωές με αυτούς που ισχυρίζονται ότι τα ίδια τα όπλα δεν ευθύνονται για τα περιστατικά μαζικών πυροβολισμών και ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή προστατεύεται από το αμερικανικό Σύνταγμα.

Ο Μπάιντεν κάλεσε τη Γερουσία να επιβεβαιώσει άμεσα τον διορισμό του Στίβεν Ντέτελμπαχ, τον οποίο έχει επιλέξει για επικεφαλής της υπηρεσίας Αλκοόλ, Καπνού, Όπλων και Εκρηκτικών, αποστολή της οποίας είναι μεταξύ άλλων να εφαρμόζει τη νομοθεσία περί όπλων.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε για μία ακόμη φορά το ισχυρό λόμπι των όπλων NRA, το οποίο αντιτίθεται στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

«Πού είναι το θάρρος, πού είναι η γενναιότητα μας να ορθώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε ένα πολύ ισχυρό λόμπι;», διερωτήθηκε.

Το NRA εξέφρασε τη λύπη του για τα θύματα του μακελειού στο Ουβάλντε, αλλά τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για «την πράξη ενός μεμονωμένου και διαταραγμένου εγκληματία».

Εξάλλου πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αναβάλει το ετήσιο συνέδριό του το οποίο ξεκινά αύριο Παρασκευή στο Χιούστον του Τέξας, στο οποίο αναμένεται να μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκρεγκ Άμποτ, οι γερουσιαστές από την πολιτεία Τεντ Κρουζ και Τζον Κόρνιν, αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Τι δείχνει δημοσκόπηση

Η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών τάσσεται υπέρ του να καταρτιστεί αυστηρότερη νομοθεσία για τα όπλα, αλλά έχει ελάχιστες ελπίδες πως τα μέλη του Κογκρέσου θα αναλάβει δράση παρά τη σειρά μαζικών σφαγών το τελευταίο διάστημα, κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και μεταδόθηκε χθες Τετάρτη.

Η δημοσκόπηση σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 940 Αμερικανών, που έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ∓ 4%, διεξήχθη την επομένη της σφαγής 19 μαθητών και μαθητριών και δύο εκπαιδευτικών από έφηβο ένοπλο στο Τέξας και προτού συμπληρωθούν δύο εβδομάδες από τη σφαγή 10 ανθρώπων που διέπραξε νεαρός ρατσιστής στη συνοικία Μπάφαλο, όπου κατοικούν κυρίως αφροαμερικανοί, στη Νέα Υόρκη.

Το 84% του δείγματος είπε ότι τάσσεται υπέρ του να γίνεται έλεγχος του ποινικού μητρώου των αγοραστών όπλων, ενώ το 70% τάσσεται υπέρ του να επιτρέπεται οι αρχές να απαγορεύουν την πώληση όπλων σε ανθρώπους που κρίνεται πως απειλούν τη δημόσια ασφάλεια.

Το 72% τάσσεται υπέρ του να αυξηθεί το όριο ηλικίας για να είναι νόμιμη η αγορά όπλων από τα 18 στα 21 έτη.

Οι ιδέες αυτές υποστηρίχθηκαν από μεγάλες πλειοψηφίες των υποστηρικτών τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών, εύρημα που συνάδει με αυτά προηγούμενων δημοσκοπήσεων.

Όμως οι περισσότεροι δεν πιστεύουν πως το Κογκρέσο θα ενεργήσει. Μόλις το 35% δήλωσε βέβαιο πως τα μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου θα κάνουν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τα όπλα φέτος, ενώ το 49% είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Το 65% του δείγματος συμφωνεί πως τα λεγόμενα mass shootings -οι επιθέσεις με τη χρήση πυροβόλων όπλων με τέσσερα ή περισσότερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου-, είναι τόσο πολλά στις ΗΠΑ λόγω της ευρείας διαθεσιμότητας όπλων.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί διχάζονται για τις πολιτικές που εφαρμόζονται ήδη σε πολλές πολιτείες κι έχουν μετατρέψει τα όπλα σε μέρος της καθημερινότητας. Το 54% έκρινε ότι η οπλοφορία είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από επιθέσεις, το 45% τάχθηκε υπέρ της ιδέας να οπλοφορούν εκπαιδευτικοί ή μέλη του σχολικού προσωπικού.

Το 43% θεωρεί πως νομιμόφρονες πολίτες πρέπει να μπορούν να οπλοφορούν στην εκκλησία, στη δουλειά ή σε καταστήματα. Το 69% τάσσεται υπέρ νομοθεσίας που θα επιτρέπει να χορηγούνται άδειες οπλοφορίας με όρο πως τα όπλα θα μένουν κρυμμένα.