Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, διοργάνωσε με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ημερίδα με θέμα «Πράσινη χρηματοδότηση & μετασχηματισμός της οικονομίας». Το ζήτημα της «πράσινης» χρηματοδότησης και οι επενδύσεις που μπορούν να προκύψουν από αυτήν θα απασχολήσει συστηματικά τον κ. Κυμπουρόπουλο. Η ημερίδα αυτή αποτέλεσε την εναρκτήρια μιας σειράς αντίστοιχων εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα χωροταξίας και αστικού περιβάλλοντος κ. Δημήτρης Οικονόμου, ο όποιος σημείωσε πως οι στόχοι που έχει θέσει το υπουργείο ενδεικτικά είναι οι εξής:

«- πλήρης απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028

– αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα στο 35% το 2030, από 17% σήμερα.

– εξοικονόμηση ενέργειας έτσι ώστε το 2030 να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώναμε το 2017.

– ποσοστό ανακύκλωσης στο 50% το 2025, από 20% σήμερα.

– στόχος 1 στα 3 καινούργια αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτροκίνητο.

Πριν μερικές δεκαετίες η κοινή πεποίθηση ήταν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική ανάπτυξη δεν μπορούν να συμβαδίσουν.

Και όμως, τέτοιου είδους ιδεοληπτικές αντιλήψεις έχουν πολλές φορές διαψευσθεί από ορισμένες από τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν την οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του περιβάλλοντος και αντίστροφα».

Ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας κ. Αθανάσιος Μπαλέρμπας εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί ότι το μέλλον βρίσκεται στην «πράσινη» οικονομία και στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

«Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης αποτελεί η αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028.

Το υπουργείο Εσωτερικών, κινούμενο σε αυτή τη λογική εφαρμόζει πρόγραμμα ανακύκλωσης Νέας Γενιάς, σε πέντε δήμους της χώρας και στόχο επέκτασής του σε όλες τις περιφέρειες, σε όλους τους δήμους της Ελλάδας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία πρόκληση για όλες τις γενεές, αλλά κυρίως για εμάς που κληθήκαμε από τον ελληνικό λαό όχι απλά να διαχειριστούμε το σήμερα αλλά να αλλάξουμε το αύριο της χώρας μας».

Ο Ευρωβουλευτής ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος στην αρχική τοποθέτηση του στην έναρξη της ημερίδας δήλωσε ότι «η νέα Ευρωπαϊκή επιτροπή προωθεί την νέα πολιτική θεώρηση που ονομάζεται European Green Deal και αφορά όλους μας, το μέλλον μας. Είναι η ευκαιρία που έχουμε σήμερα να δούμε την οικονομία μας να μετασχηματίζεται, στο εργασιακό περιβάλλον, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην υγεία, στην καθημερινή μας ζωή στο πως θα εφαρμόσουμε ένα δίκαιο διαγενεακό μέλλον. Η πράσινη πολιτική δεν αφορά μόνο τη βαριά βιομηχανία αλλά όλα τα επίπεδα της οικονομίας, την μικρομεσαία επιχείρηση και τον εργαζόμενο σε αυτή.

Και αυτό που θέλω, αυτό που νιώθω ότι θέλει η πατρίδα μας είναι να επενδύσει στο νέο και να γίνει πρωτοπόρος στη νέα πολιτική πραγματικότητα. Μπορούμε! Το οφείλουμε στα χρόνια που φοβηθήκαμε να επενδύσουμε στην καινοτομία.

Το European Green Deal δεν είναι μόνο η αλλαγή σε μια πράσινη θεώρηση της προστασίας του περιβάλλοντος με μείωση της βλαπτικής καύσιμης ύλης έως το 2030».

Εισάγοντας την συζήτηση, ο Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης δήλωσε πως «για να μετασχηματισθεί η οικονομία και από “μαύρη” ή “γκρι” να γίνει “πράσινη”, θα πρέπει να αποεπενδυθούν τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην πρώτη και να επενδυθούν στη δεύτερη. Χρηματοδότηση χρειάζονται και οι δυο: τόσο οι αποεπενδύσεις όσο και οι επενδύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απολιγνιτοποίηση, όπου πολλές επενδύσεις που έχουν γίνει στο λιγνίτη τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, δεν έχουν αποσβεστεί. Για να περάσουμε στο “πράσινο” μοντέλο ανάπτυξης, δεν θα χρειαστεί μόνο να χρηματοδοτήσουμε τις “πράσινες” επενδύσεις, αλλά και τις αποεπενδύσεις της παλιάς οικονομίας».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γεώργιος Χατζηνικολάου στην τοποθέτηση του δήλωσε πως «ο χρηματοπιστωτικός τομέας συμμετέχει ενεργά και πρωτοστατεί στην προσπάθεια της χώρας για αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Τα πιστωτικά ιδρύματα θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στον μετασχηματισμό της οικονομίας, προωθώντας την πράσινη χρηματοδότηση και συνολικά την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη των μακροπρόθεσμων αειφόρων επενδύσεων. Καθώς όμως, είναι αναγκαίος ο κεντρικός σχεδιασμός από την πολιτεία, όπως και ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, ως Ελληνική Ένωση Τραπεζών, συνεργαζόμαστε με τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ιδιαιτέρως, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της συνεργασίας που έχουμε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Βασιλική Λαζαράκου ανέφερε ότι «είναι κοινή διαπίστωση η ανάγκη στήριξης της μετάβασης της οικονομίας προς ήπιες μορφές ενέργειας. Υφίσταται ήδη η δυνατότητα έκδοσης “πράσινων” ομολόγων και μάλιστα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο έγινε η πρώτη έκδοση “πράσινου” ομολόγου στην Ελλάδα από εισηγμένη εταιρία. Τα “πράσινα” ομόλογα διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες διεθνώς και για την Ελλάδα είναι μία πρόκληση και ευκαιρία. Εξετάζουμε με όλους τους παράγοντες της αγοράς το πώς θα μπορέσουμε να εισηγηθούμε ως ΕΚ συγκεκριμένο σχέδιο ώστε στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να μπορέσει να είναι ένας πόλος έλξης τέτοιων ομολογιών στην περιφέρεια και γενικότερα».

Ο κ. Χρήστος Κοντογεώργος, αναπληρωτής προϊστάμενος χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την Ελλάδα δήλωσε πως «η Τράπεζα με τη νέα της ενεργειακή πολιτική θα αυξήσει σημαντικά την χρηματοδότηση έργων κλιματικής αλλαγής. Η Τράπεζα με την ΕΕ ετοιμάζει δράσεις για πληγείσες περιοχές από τις νέες πολιτικές μετάβασης σε πηγές παραγωγής ενέργειας χαμηλών ή και μηδενικών εκπομπών CO2. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Ταμείο Υποδομών που αφορά χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ, ενεργειακής αποδοτικότητας και έργων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης».

Ο κ. Αργύρης Οικονόμου, Γενικός Διευθυντής Νομικών υποθέσεων και Εταιρικής Διακυβέρνησης της ΔΕΗ Α.Ε ανέφερε πως κάθε επένδυση, είτε «πράσινη», είτε «μαύρη», είναι στην πραγματικότητα διαχείριση ρίσκου. Και βεβαίως, οι επενδυτές αντιπαθούν τις εκπλήξεις. Στο επενδυτικό ρίσκο περιλαμβάνεται και η στάθμιση και διαχείριση του νομικού –περιλαμβανομένου του ρυθμιστικού- κινδύνου. Ως προς αυτό, τόσο η όσο το δυνατόν σταθερότητα του ρυθμιστικού πλαισίου αφενός και ο περιορισμός του κύκλου των εχόντων «έννομο συμφέρον» στις προσφυγές τους στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά τη γνώμη μου συνδράμει ουσιωδώς στη μείωση του επενδυτικού ρίσκου.

Ο κ. Μανιατόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ε.Ε. και πρ. Πρόεδρος του Δ.Σ. ΤΑΙΠΕΔ δήλωσε πως η σημασία της προώθησης «πράσινων» πολιτικών είναι μεγάλη και άμεσης προτεραιότητας. Το συζητούμενο θέμα έχει τεράστια σημασία για την αναπτυξιακή πολιτική και για την Κοινωνία. Η πρωτοβουλία αποδεικνύει κοινωνική ευαισθησία και συμβάλλει στην καταγραφή και συζήτηση των σχετικών προβλημάτων.δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς ισχυρό ενεργειακό τομέα. Άρα ναι μεν στην πράσινη ενέργεια αλλά παράλληλα προτεραιότητα στον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό, στην ποιοτική αναβάθμιση της παροχής ενέργειας και στην ανταγωνιστικότητα του τομέα. Η παροχή ενέργειας σε προσιτή τιμή αποτελεί θεμέλιο τόσο για την όλη ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας όσο και για την ποιότητα ζωής. Η υλοποίηση και η διάρκεια ζωής των ενεργειακών επενδύσεων και συμφωνιών είναι πάντα μακροπρόθεσμη. Ασφαλώς αποτελεί στόχο η πράσινη ενέργεια, όμως όχι ως «θρησκεία», αλλά ως έλλογη και μελετημένη επιλογή. Οι σχετικές αποφάσεις προϋποθέτουν αφενός τεχνική γνώση και αφετέρου υπολογισμό κόστους – οφέλους.

Στα συμπεράσματα ημερίδας ο κ. Αιμίλιος Αυγουλέας, Καθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου κατέληξε πως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να πλήξουν στρατηγικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Πέραν όμως της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πράσινη ανάπτυξη μπορεί να εξυπηρετήσει και δύο επιπλέον στόχους. Πρώτον την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και δεύτερον την διατήρηση του απαράμιλλου φυσικού πλούτου της χώρας για τις επόμενες γενιές. Χρειάζεται και η πλήρης κινητοποίηση του ιδιωτικού επενδυτικού τομέα και ειδικώς των θεσμικών επενδυτών. Ο στόχος πάντως είναι εφικτός. Σε αυτόν τον τομέα η χώρα θα μπορούσε να ηγηθεί μιας εκστρατείας των χωρών του νότου, ειδικώς αυτών που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου με σκοπό την επιτάχυνση θεσμικών αλλαγών. Τέτοιες θεσμικώς αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, πέραν των ήδη γνωστών εξαγγελιών, που ακούγονται συχνά και ως ευχολόγια, την θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τις «πράσινες επενδύσεις», την ελάφρυνση του βάρους συμμόρφωσης με το εποπτικό πλαίσιο των τραπεζών που χρηματοδοτούν την πράσινη οικονομία, και βεβαίως τη δημιουργία ειδικών χρηματοοικονομικών προϊόντων και αγορών που θα εγγυώνται ή θα ασφαλίζουν μέρος του ρίσκου της επένδυσης.