«Ξέρω ότι αναλάβατε πριν από μερικές εβδομάδες αλλά είναι για εσάς πολύ σημαντική η σχέση των δύο χωρών μας», είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. Και πρόσθεσε: «Όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κρίση, η στήριξη της Γαλλίας ήταν σημαντική. Αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος του ελληνικού λαού και τη βούλησή του να μείνει στο ευρώ».

Ο κ. Μακρόν υπογράμμισε, επίσης, ότι «μας συνδέει μακρά ιστορία, φιλία μακρά που βασίζεται στον πολιτισμό» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές μας προκλήσεις. Θα συζητήσουμε την ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα μόλις η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλάβει και συσταθεί. Προτεραιότητα η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας. Κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε την Ευρώπη της άμυνας. Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα. Η Ελλάδα γνώρισε το καλοκαίρι πολλές πυρκαγιές. Το θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Και πρόσθεσε: «Θέλω για άλλη μια φορά να εκφράσω τη χαρά μου που σας υποδέχομαι στο Παρίσι. Να εκφράσω τη φιλία μου προς τη χώρα σας και τον ελληνικό λαό. Είναι σημαντική για την Ευρώπη και το μέλλον όλων μας».

Η Γαλλία ειναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την επανάσταση του 1821, θύμισε στις δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η χώρα μας ξαναμπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης, και διεκδικεί τη θέση της σε μια Ευρώπη που παραμένει φυσικός μας χώρος ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Παράλληλλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στη γαλλική επιχειρηματικότητα να συμμετάσχει στο αναπτυξιακό άλμα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η Ευρώπη θα πρέπει να προστατεύει τους πολίτες της και υπογράμμισε την ανάγκη να συσταθεί μόνιμος μηχανισμός πολιτικής προστασίας, όπως πρώτος έχει προτείνει ο Πρόεδρος Μακρόν.