Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής της κακοκαιρίας «Ιανός» έως τώρα έχουν καταγραφεί στις θαλάσσιες περιοχές, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά μέσα σε 32 ώρες, από την αρχή της Πέμπτης έως το πρωί της Παρασκευής.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες καταγράφει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, στο πέρασμα του ΙΑΝΟΥ, χρησιμοποιώντας το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του, ενώ παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη του φαινομένου. Παράλληλα, εφαρμόζοντας εξειδικευμένους αλγορίθμους που συνδυάζουν δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων μπορεί να εκτιμήσει μια σειρά από μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και σε περιοχές χωρίς δυνατότητες επίγειας παρατήρησης, όπως πχ οι θαλάσσιες περιοχές.

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ο ολικός υετός (ι) όπως αυτός καταγράφηκε από το δίκτυο αυτομάτων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από την αρχή της Πέμπτης 17/09 έως το πρωί της Παρασκευής 18/09 (Χάρτης 1) και (ιι) όπως αυτός εκτιμήθηκε με χρήση κατάλληλου αλγόριθμου που συνδυάζει δεδομένα δορυφόρων και μοντέλων για το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα (Χάρτης 2). Όπως προκύπτει από τον Χάρτη 1 ή υψηλότερη ολική βροχόπτωση καταγράφηκε στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας και ήταν ίση με 123 χιλιοστά. Σαφώς μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στις θαλάσσιες περιοχές, όπως φαίνεται και στον Χάρτη 2, με το μέγιστο να σημειώνεται στα ανοιχτά του Ιονίου και να είναι ίσο με 186 χιλιοστά.

Χάρτης 1. Ολικά ύψη βροχής από τους σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr από την αρχή της Πέμπτης 17/09 έως και το πρωί της Παρασκευής 18/09

Χάρτης 2. Εκτίμηση της ολικής βροχόπτωσης με συνδυαστική χρήση δεδομένων δορυφόρων και μοντέλων από την αρχή της Πέμπτης 17/09 έως και το πρωί της Παρασκευής 18/09