Η επιστημονική κοινότητα, η πόλη της Θεσσαλονίκης, οι σεισμολόγοι που μαθήτευσαν κοντά του, μαζί με την οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους αποχαιρετούν σήμερα τον καθηγητή Γεωφυσικής Βασίλη Παπαζάχο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών. Σπουδαίος επιστήμονας και υπέροχος άνθρωπος, ο Βασίλης Παπαζάχος ξεκίνησε το πιο μακρύ ταξίδι και επιστρέφει στη γη που τόσο αγάπησε και μελέτησε με πάθος. Η εξόδιος ακολουθία για το ύστατο χαίρε στον καθηγητή θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.

Η επιστημοσύνη του, λαμπρή παρακαταθήκη και η συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης αντισεισμικής πολιτικής της Ελλάδας θα αποτελούν σημαντικά κληροδοτήματα. Κληροδοτεί στην επιστήμη της Γεωφυσικής τουλάχιστον εννιά βιβλία, περισσότερες από διακόσιες δημοσιεύσεις στα πιο έγκυρα ξένα επιστημονικά περιοδικά, αναρίθμητες συμμετοχές και παρεμβάσεις του σε διεθνή συνέδρια.

«Ο Βασίλειος Παπαζάχος υπηρέτησε με ήθος, συνέπεια και αφοσίωση την επιστήμη του και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών. «Το όνομά του έχει συνδεθεί στενά με τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της με τον μεγάλο σεισμό του 1978» επισημαίνεται και προστίθεται: «Ως επιστήμονας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, αφήνει ως παρακαταθήκη τόσο το υψηλοτάτου επιπέδου επιστημονικό του έργο όσο και τους μαθητές και συνεχιστές του».

Σημειώνεται πως ο Βασίλης Παπαζάκος διετέλεσε πρώτος πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ επί τρεις θητείες (1982-1987), ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) από το 1983 με ανανέωση έξι φορές της θητείας του, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση αντισεισμικής πολιτικής και καθημερινής ενημέρωσης με την ίδρυση δικτύων σεισμογράφων (1980) και επιταχυνσιογράφων (1979) καθώς και στην σύνταξη του αντισεισμικού κανονισμού της Ελλάδας.

Την Κυριακή η σορός του θα μεταφερθεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σμόκοβο Καρδίτσας, όπου θα ενταφιασθεί σε στενό οικογενειακό κύκλο.