Ο γ.γ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής, παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα «Liberal.gr».

Όπου, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε πως «η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί την πιο φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ στην χώρα».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με έγκριση επενδυτικών σχεδίων 2,8 δις ευρώ. Τι περιμένουμε το 2021, που οφείλεται η αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και ποιοι είναι οι πιο ισχυροί τομείς;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Το 2020 έκλεισε με 2,8 δισ. επενδύσεις που πέρασαν από τις διυπουργικές και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται, ποσό που αποτελεί ρεκόρ. Ήδη αυτή τη στιγμή, έχουμε 20 φακέλους επενδυτικών σχεδίων, οι οποίοι αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ προς εξέταση και έγκριση, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στο γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση αποτελεί την πιο φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που υπήρξε ποτέ στην χώρα.

Ήδη δε με τα επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται άμεσα προς έγκριση από το Δ.Σ της Enterprise Greece, το ύψος των εγκεκριμένων ξεπερνά το 1,5 δις. ευρώ, και διατηρούμε ένα ισχυρό pipe line που δίνει συνεχή ροή σημαντικών και μεγάλων επενδύσεων. Είναι σημαντικό δε να αναφέρω ότι και για πρώτη φορά δεν κάνουμε ωρίμανση μόνο των επενδυτικών φακέλων αλλά βρισκόμαστε δίπλα στους επενδυτές λειτουργώντας διαρκώς ως σύμβουλοι για την ωρίμανση των αρχικών σχεδίων μέχρι να ολοκληρωθούν οι επενδυτικοί φάκελοι.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον άπτεται του γεγονότος ότι έχει γίνει πολύ και συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για την ανάδειξη του πλεονεκτικού προφίλ της χώρας, την επέκταση της ψηφιοποίησης της σε κάθε τομέα που περνάει μια εικόνα εκσυγχρονισμού προς τα έξω, ενώ παράλληλα η καλή διαχείριση της πανδημίας, που σημαίνει, ότι υπάρχει ελληνικό κράτος, δημιουργούν ένα ασφαλές περιβάλλον στους επενδυτές αυξάνοντας έτσι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω που αποκτά και ιδιαίτερη σημασία είναι ότι έρχονται στην Ελλάδα μεγάλοι παίκτες διαφορετικών κλάδων, όπως η Microsoft, η Pfizer, η Volkswagen στην Αστυπάλαια.

Παράλληλα βλέπουμε πλέον μεγάλες τουριστικές επενδύσεις σε συνδυασμό με funds που προέρχονται από τα Εμιράτα και όχι μόνο, τεχνολογικές επενδύσεις από το Ισραήλ και το ένα φέρνει το άλλο, ενισχύοντας έτσι το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Αυτό που προκύπτει όμως και αξίζει να σταθούμε είναι ότι αναπτύσσονται και οι υποδομές. Και βέβαια τα project τα μεγάλα δημιουργούν και ανάπτυξη γύρω τους, τα λεγόμενα οικοσυστήματα. Στην Ελλάδα, θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό cluster.

Το υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί πάρκα που προσελκύουν start ups, για ανθρώπους που υπήρχαν στην Ελλάδα, αλλά έπρεπε να φύγουν στο εξωτερικό για να υλοποιήσουν τις ιδέες τους. Δημιουργούμε, λοιπόν τις συνθήκες για να μένουν εδώ και να τις υλοποιούν, με αποτέλεσμα η γύρω περιοχή να ξέρει ότι η Ελλάδα, η οποία είναι σταθερός δημοκρατικός παίκτης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αλλά και μέρος του δυτικού κόσμου, είναι σε θέση να δημιουργεί τις συνθήκες να παραμένουν οι άνθρωποι αυτοί στη χώρα τους, αλλά πάνω από όλα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος ο ρόλος της Enterprise Greece στην εξωστρέφεια και την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην διαμόρφωση της νέας εικόνας της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Η Enterprise Greece, αποτελεί τον κρατικό οργανισμό προώθησης των ελληνικών εξαγωγών και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων προς τη χώρα μας και λειτουργεί πλέον ως αιχμή του δόρατος της οικονομικής διπλωματίας. Αποτελεί δε το ευέλικτο εργαλείο με το οποίο ο οποιοσδήποτε επενδυτής από όπου θέλει στον κόσμο, μέσω του δικτύου των Πρεσβειών μας και των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τα οποία είναι συνδεδεμένα αυτή τη στιγμή με την Enterprise Greece, έχει τη πραγματική πρόσβαση, πλέον, στο ελληνικό κράτος.

Η Ελλάδα απέκτησε ένα πρόσωπο προς τα έξω και είναι πολύ πιο εύκολο, και σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό που γίνεται και μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να υπάρχει ροή επενδυτών, οι οποίοι ενημερώνονται σωστά και αισθάνονται ασφάλεια.

Στο πλαίσιο αυτό ήδη πάνω από 1.000 ελληνικές επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές B2B συναντήσεις, ώστε να μπορούν να σταθούν ζωντανές μέσα στη δύσκολη περίοδο της COVID-19, ενώ πλέον με την κανονικότητα να επανέρχεται σταδιακά, τις εκθέσεις, τα ταξίδια, τις επιχειρηματικές αποστολές να επανεκκινούν και την συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων σε όλα τα δια ζώσης εργαλεία που υπάρχουν θα επιτείνει αυτή την εικόνα. Επιδιώκουμε δε να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάκαμψη των εξαγωγών σε ήδη εξωστρεφείς κλάδους, αλλά και να αποτελέσει την πύλη για την ενίσχυση των εξαγωγών και για άλλους τομείς που είχαν μείνει πίσω, διευρύνοντας έτσι την φαρέτρα των εξαγώγιμων ειδών και υπηρεσιών της χώρας μας.

Ιδιαίτερη έμφαση δε δίνεται στις εξαγωγές σε περιφερειακό επίπεδο, μέσω της συνεργασίας με τοπικούς φορείς, ώστε σε κάθε περιφέρεια να ξέρουμε τους εξαγωγείς μας και να μπορούμε να τους ενισχύσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο σημαντική για την περαιτέρω προώθηση της εξωστρέφειας της χώρας είναι η συγκρότηση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας, από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece);

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Η συγκρότηση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για την προώθηση της οικονομικής διπλωματίας. Όπως άλλωστε, έχει γίνει σαφές, σε συνέχεια και της μεταρρύθμισης και της νέας δομής του Υπουργείου Εξωτερικών, η οικονομική διπλωματία αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία στοχεύει στην εξομάλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και στην επιστροφή σε δυναμική ανάπτυξη.

Το «Συμβούλιο Εξωστρέφειας» αποτελεί τον επίσημο φορέα συνεργασίας μεταξύ κράτους και φορέων και έχει ως σκοπό όχι μόνο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, την αύξηση του εισοδήματος των πολιτών και της αγοραστικής τους δύναμης και κατ’ επέκταση την ευημερία της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποτελούν τα Βαλκάνια μια ισχυρή αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Tα Δυτικά Βαλκάνια είναι η γειτονιά μας. Το Ειδικό Σχέδιο Δράσης, στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβάνει τους επόμενους μήνες συγκεκριμένες δράσεις της ελληνικής οικονομικής Διπλωματίας με στόχο την προώθηση του σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων, καθώς η πλήρης ένταξή τους στην Ε.E. αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες αλλά και συνέργειες. Έτσι τον Σεπτέμβριο στην Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το Βαλκανικό Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία το οποίο θα καταστήσει την Θεσσαλονίκη πύλη της Ελλάδας σε ολόκληρη την περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος ο ρόλος το Σχεδίου Ανάκαμψης στην προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την ενίσχυση των εξαγωγών;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Το Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο εγκρίθηκε επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες ημέρες, είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι υπερήφανη, και θα βοηθήσει ώστε να πραγματοποιήσουμε «την πολιτική του ελατηρίου», στην οποία σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησή μας αποτελούν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές.

Έτσι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει εντάξει συγκεκριμένες δράσεις, τόσο για τους εξαγωγείς, όσο και τους επενδυτές. Για τους εξαγωγείς, συγκεκριμένα, έχουμε καταρτίσει ένα μεγάλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με σκοπό την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων, μέσω της εκπαίδευσής τους με νέα εργαλεία, τα οποία θα τους βοηθήσουν να ανοίξουν νέες αγορές. Στόχος μας είναι δηλαδή να είναι ανταγωνιστικοί και θέλουμε, σύμφωνα με τη νέα δομή του Υπουργείου Εξωτερικών, να έχουμε έτοιμους εξαγωγείς, τους οποίους θα τους οδηγήσουμε σε ξένες αγορές. Μιλάμε, παράλληλα , για τη ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών που παρέχονται στις επιχειρήσεις και τη μείωση του διοικητικού κόστους, με σκοπό να τους κάνουμε πιο ανταγωνιστικούς με αυτόν τον τρόπο, με τη βοήθεια του κράτους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να κλείσουμε με την αναφορά σας στις ενεργειακές επενδύσεις και πως αυτές μπορούν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο αλλά και ένα σχόλιο για την απολιγνιτοποίηση.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Η χώρα μας καλείται να υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ενέργειας, βασιζόμενη στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μία Πράσινη Χώρα με πολύ σημαντικά οφέλη.

Είναι εξαιρετικής σημασίας η απεξάρτηση της οικονομίας από το ρυπογόνο καύσιμο του λιγνίτη και συμβάλει στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση της χώρας μας, η οποία δεν αποτελεί πλέον ένα σχέδιο επί χάρτου, αλλά αποκτά «σάρκα και οστά», μέσω μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής που συμβαδίζει πλήρως με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μελετούν και υιοθετούν βέλτιστες πρακτικές, ώστε να επιτευχθεί η απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2025, και ήδη έχει δρομολογηθεί έως το 2023 η απόσυρση των μονάδων της Δυτικής Μακεδονίας και της κεντρικής Πελοποννήσου στην Μεγαλόπολη, που αντιπροσωπεύουν το 80% της τρέχουσας παραγωγικής δυναμικότητας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει πλέον έναν κομβικό και ουσιαστικό ρόλο σε αυτές τις εξελίξεις, μέσω των δύο αμιγώς εξωστρεφών οργανισμών, την Enterprise Greece και τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, καθώς επίσης και του δικτύου των Πρεσβειών και των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων. Συγκεκριμένα η Enterprise Greece, βασιζόμενη στις επιταγές της σύγχρονης εποχής για μία Κλιματικά ουδέτερη οικονομία, σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις προσέλκυσης επενδυτών που θα συμβάλουν στην μετατροπή της χώρας σε ένα ενεργειακό hub.