Η σημαία της ΕΕ παρελαύνει για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες

by MANIFESTO

Επιτέλους! Μετά από δεκαπέντε χρόνια προτάσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (μεταξύ αυτών και πρόταση τού υπογράφοντα ως ευρωβουλευτή με αφορμή τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στο Τορίνο το 2006) ή σημαία με τα δώδεκα αστέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης παίρνει την σωστή της θέση και αναγνώριση στον παγκόσμιο αθλητισμό!

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Το 2006 μεταφέρθηκε αίτημα πρότασης προς την Κομισιόν να κάνει γνωστή  την επιθυμία της  στην οργανωτική επιτροπή των χειμερινών ολυμπιακών και στο μέλος της ΔΟΕ Μάριο Πεσκάντε όπως μαζί με τις σημαίες των κρατών μελών της ΔΟΕ να αναρτηθεί και να παρελάσει με αθλητή, και η σημαία τής ΕΕ!

Το 2008 ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι προώθησε την ιδέα με δυναμική παρέμβαση στην ολυμπιακή επιτροπή με αφορμή και την σύνταξη τής Λευκής Βίβλου για τον αθλητισμό την ίδια περίοδο στις Βρυξέλλες.

Στο Τόκυο πραγματοποιήθηκε η 183η Συνοδός τής ΔΟΕ. Ο πρόεδρος Τόμας Μπαχ προχώρησε ακόμα πιο πολύ στην αναγνώριση των εμβληματικών δώδεκα αστέρων στο γαλάζιο φόντο τής σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι μόνο η σημαία θα “παρελάσει” αλλά και στην εναρκτήρια ομιλία του, ό Τόμας Μπαχ θα προφέρει την φράση Sitius Altius Fortius Communis. Στην ήδη γνωστή φράση στα λατινικά θα ακουστεί και η λέξη “Μαζί” που ανήκει οριστικά πλέον στην συμμετοχή των 27 κρατών μελών της ευρωπαϊκής ένωσης στα αθλητικά ολυμπιακά δρώμενα με την σημαία της ΕΕ!

Παράλληλα όμως στους γεμάτους εκπλήξεις και τις περιπέτειες αγώνες στο Τόκυο, η έναρξη θα έχει επιπλέον μια συμβολική σκηνή. Η έγχρωμη αθλήτρια του βόλεϊ με την εθνική ομάδα της Ιταλίας, Πάολα Εγκονού, 22 χρόνων,  επιλέχθηκε να παρελάσει κρατώντας την Ολυμπιακή σημαία,  εκπροσωπώντας όλους τους μετέχοντες αθλητές στους αγώνες!

Η συνέχεια με την ανάρτηση της σημαίας της ΕΕ και η παρουσία της στους Ολυμπιακούς ανοίγει το κεφάλαιο αναγνώρισης και συμμετοχής των αθλητικών εκδηλώσεων κάτω από μια κοινή ενωτική δύναμη χρησιμοποιώντας ως τέταρτη αξία το communis Μαζί, δίπλα στο sitius altius fortius!

Μια εξέλιξη σημαντική και η όποια ευτυχώς δεν έμεινε στα συρτάρια της Επιτροπής Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού της Κομισιόν αλλά έπεισε την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην Λοζάνη να κάνει μονιμότητα την ένταξη του αθλητισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με διεύρυνση του άρθρου της Συνθήκης της Λισαβώνας όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε στις τροπολογίες της Έκθεσης της Λευκής Βίβλου για τον Αθλητισμό το 2008! Μία προσωπική ηθική ικανοποίηση για την πρόταση μας στην ΔΟΕ μέσω της ΕΕ στην διάρκεια της συγγραφής της Έκθεσης για τον Αθλητισμό με την ένταξη του διευρυμένου άρθρου στην Συνθήκη της Λισαβώνας.

Συμπερασματικά προσθέτουμε στο άρθρο μας ότι, απέναντι στην πανδημία ο αθλητισμός με την διεξαγωγή των  Ολυμπιακών αγώνων θα κερδίσει  το χρυσό μετάλλιο στο Τόκυο!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και ειδικός σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκιεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα