Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πάπα στα Σκόπια

20
papas-skopia

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του πάπα Φραγκίσκου να πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια. Παράλληλα, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και μετάβαση στη Βουλγαρία. Δυο χώρες στις οποίες οι καθολικοί αποτελούν θρησκευτική μειονότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πάπας θα μεταβεί την Κυριακή στα Σκόπια και στη Βουλγαρία, με τις πληροφορίες ν’ αναφέρουν ότι ο σκοπός των επισκέψεων αυτών είναι για να τονώσει το ηθικό των καθολικών, καθώς αποτελούν μειονότητα στις δυο αυτές χώρες.

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, ο πάπας επιδιώκει ασφαλώς να ενθαρρύνει τις 44.000 των καθολικών της Βουλγαρίας (0,6% των 7 εκατομμυρίων κατοίκων) και τις 20.000 των καθολικών των Σκοπίων (0,4% των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων), όμως η συνάντησή του με τις ορθόδοξες εκκλησίες παραμένει ουσιαστικής σημασίας.

Οι σχέσεις με τις ορθόδοξες εκκλησίες

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η φημολογία ότι ένας από τους στόχους του τριήμερου ταξιδιού του είναι να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ορθόδοξες εκκλησίες.

Οι επικεφαλής της βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας έχουν δώσει εντολή στους κληρικούς να μην συμμετάσχουν σε προσευχές ούτε σε λειτουργίες με τον πάπα, λέγοντας πως οι νόμοι τους δεν τους το επιτρέπουν. Όμως ο πάπας θα συναντηθεί με τον ορθόδοξο πατριάρχη Νεόφυτο και θα επισκεφθεί τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό στη Σόφια.

Στα Σκόπια ωστόσο ο πάπας δεν θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον ορθόδοξο προκαθήμενο της ορθόδοξης εκκλησίας Στέφανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η δεύτερη επίσκεψη πάπα στη Βουλγαρία –ο πάπας Ιωάννης Παύλος είχε επισκεφθεί τη χώρα το 2002– και η πρώτη στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο πάπας Φραγκίσκος θα περάσει τη Δευτέρα στα Σκόπια, την πόλη όπου το 1910 γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, την οποία ο ίδιος αγιοποίησε το 2016.