Το 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει μερικές από τις πιο δύσκολες προκλήσεις, εάν θέλει να γίνει ποτέ η γεωπολιτική δύναμη που θέλουν τόσο απεγνωσμένα οι ηγέτες της. Η πανδημία του Covid-19 άφησε για το μέλλον τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας πιο διεκδικητικής παγκόσμιας Ευρώπης – τη στιγμή ακριβώς που η παγκόσμια πολιτική των τελευταίων δύο ετών δημιούργησε μυριάδες προβλήματα στο μπλοκ. Αυτά θα επιδεινωθούν εάν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα.

του Luke McGee

Είτε πρόκειται για μεταναστευτική κρίση στα σύνορα του μπλοκ με τη Λευκορωσία – η ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στα σύνορα της Ουκρανίας και ο ανταγωνισμός κρατών μελών όπως η Λιθουανία και η Εσθονία- είτε κινεζικές εμπορικές απειλές, η ΕΕ χρειάζεται πολύ μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του κόσμου πέρα ​​από τα σύνορά της προτού αυτά τα ζητήματα κατακλύσουν και αποδυναμώσουν την Ένωση.

Η Επιτροπή έχει υποβάλει τολμηρές προτάσεις που θα μπορούσαν, θεωρητικά, να συμβάλουν στην επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Όσον αφορά τη ρωσική επιθετικότητα και άλλα στρατιωτικά ζητήματα, η ΕΕ έχει προτείνει μονάδες ταχείας ανάπτυξης προσαρμοσμένες σε συγκεκριμένες αποστολές, μειώνοντας την εξάρτηση από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για την προστασία της ηπείρου.

Όσον αφορά την Κίνα, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη γιγάντια παγκόσμια πρωτοβουλία του Πεκίνου για υποδομές, προσφέροντας εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ προσπάθησε να περπατήσει σε τεντωμένο σκοινί, διατηρώντας μια οικονομική εταιρική σχέση με την Κίνα, ενώ δεν αποξενώνει τις ΗΠΑ που στρέφονται ολοένα και περισσότερο κατά του Πεκίνου.

Τα χρόνια του Τραμπ έκαναν την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει πολύ καλά ότι δεν είχε την πολυτέλεια να βασίζεται εξ ολοκλήρου στην Αμερική. Η εξισορρόπηση αυτής της σχέσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, ίσως πίστευαν αφελώς οι Βρυξέλλες, θα εμπόδιζε την ΕΕ να συνθλιβεί μεταξύ των  δύο δυνάμεων.

Οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφωνούν ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά η πραγματικότητα της προσπάθειας επίτευξης μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής ήταν δύσκολη για ένα μπλοκ 27 χωρών με διαφορετικές εσωτερικές προτεραιότητες.

“Ενώ η ΕΕ λαμβάνει τις περισσότερες από τις μεγάλες αποφάσεις της σε βάση υπερπλειοψηφίας, τα κράτη μέλη ήταν πάντα πολύ απρόθυμα να παραδώσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους στην εξωτερική πολιτική”, δήλωσε ο R. Daniel Kelemen, από το Πανεπιστήμιο Rutgers.

Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ βρίσκεται στο έλεος μεμονωμένων κρατών μελών που ασκούν βέτο και εμποδίζουν την ομοφωνία με μεγάλη χαρά.

Χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, οι οποίες έχουν κάνει στροφή σε αντιδημοκρατικές, αντι-ΕΕ πολιτικές, έχουν τη δύναμη να μπλοκάρουν οποιαδήποτε ουσιαστική πολιτική της ΕΕ ως αντίποινα.

Αυτό δημιουργεί ένα νέο πρόβλημα για τις Βρυξέλλες, καθώς αντίπαλοι όπως η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να «συναλλάσσονται άμεσα με τις εθνικές κυβερνήσεις, καθιστώντας τις ουσιαστικά Δούρειο Ίππο εντός της ΕΕ, πράκτορες εχθρικών καθεστώτων», λέει ο Kelemen.

Ο Andrius Kubilius, πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας και νυν ευρωβουλευτής, σημειώνει ότι το Κρεμλίνο ειδικότερα το εκμεταλλεύεται αυτό επιδιώκοντας να “ενισχύει τις σχέσεις με μεμονωμένα κράτη μέλη” και όχι με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ – επειδή οι θεσμοί είναι σχεδόν πάντα πιο επιθετικοί από τις εθνικές πρωτεύουσες.

Ωστόσο, οι πονοκεφάλοι που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι μεγαλύτεροι από τις διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών.

«Ο τρόπος με τον οποίο είναι συγκροτημένη αυτή τη στιγμή η ΕΕ την εμποδίζει ουσιαστικά από το να αντιμετωπίσει τις κρίσεις που αντιμετωπίζουμε», είπε η Sophie in ‘t Veld, μια Ολλανδή φιλελεύθερη ευρωβουλευτής.

“Η Επιτροπή θα μπορούσε να αναλάβει την πρωτοβουλία, όπως έκανε με τον Covid, οδηγώντας σε θετικό αποτέλεσμα. Αλλά όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις, [είναι] αποκλειστικά ευθύνη των κρατών μελών που δεν έχουν καν την εντολή να καταλήξουν σε [ένα] πλαίσιο», πρόσθεσε.

Το θέμα της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα κράτη μέλη τίθεται συχνά όταν μιλά κανείς με νυν και πρώην αξιωματούχους. Επισημαίνουν ότι η σημερινή Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , ανέλαβε το ρόλο της ως αποτέλεσμα συμφωνίας.

«Δεν ήταν η πρώτη επιλογή του κόμματός της, κάτι που περιόρισε την ανεξαρτησία της από την αρχή», είπε ο Τζούλιαν Κινγκ, πρώην επίτροπος. “Εξαρτάται περισσότερο από τις πρωτεύουσες, ειδικά το Βερολίνο και το Παρίσι. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πολιτική σταθερότητα σε καμία από τις δύο, όπως προηγουμένως.”

Η Γερμανία μόλις πρόσφατα εγκατέστησε μια τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των φιλελεύθερων, Ελεύθερων Δημοκρατών. Και ενώ η συμφωνία τους φαίνεται, στα χαρτιά, να είναι κάτι σαν συνέχεια της εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, οι Πράσινοι – η ηγέτιδα των οποίων η Ανναλένα Μπάερμποκ διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών – είχαν προηγουμένως υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή για τη Ρωσία και την Κίνα από τους εταίρους τους στο συνασπισμό .

Εν τω μεταξύ στη Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, με τις προεδρικές εκλογές να διεξάγονται τον Απρίλιο. Ο Κινγκ σημειώνει ότι ακόμη και αν ο Μακρόν διατηρήσει την προεδρία, «θα πρέπει στη συνέχεια να αγωνιστεί και να κερδίσει βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο εάν θέλει να κυβερνήσει τη χώρα αποτελεσματικά, οι οποίες πιθανώς θα επικεντρωθούν σε εσωτερικά ζητήματα».

Αυτή η ημερομηνία έχει σημασία, επειδή η Γαλλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο Μακρόν υπήρξε μακράν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μιας πιο γεωπολιτικής Ευρώπης, υποστηρίζοντας ιδέες όπως ένας ευρωπαϊκός στρατός και μια εξωτερική πολιτική που δεν ακολουθεί απλώς το παράδειγμα της Αμερικής .

Πράγματι, ο Μακρόν ήλπιζε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των κρατών μελών θα υπέγραφε μια νέα φιλόδοξη διαδικασία που ονομάζεται «Στρατηγική Πυξίδα» σε μια σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο.

Η Στρατηγική Πυξίδα – ουσιαστικά ένας επιχειρησιακός οδηγός για τη λήψη αποφάσεων σε θέματα ασφάλειας και άμυνας – θα παρείχε στην ΕΕ μόνιμα στρατεύματα και μια κοινή στρατηγική πολιτική.

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη έχουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση, που κυμαίνονται από το κόστος της έως το γεγονός ότι δεν κατονομάζει επαρκώς τη Ρωσία. Και με τον Μακρόν να επικεντρώνεται στην εκστρατεία επανεκλογής του, οι πρωτεύουσες που είναι πιο ανθεκτικές σε αυτές τις πολιτικές θα μπορούν απλώς να αγνοήσουν τον άνθρωπο που θα έπρεπε, θεωρητικά, να είναι ο πιο ισχυρός ηγέτης της Ευρώπης – αντί να επιλέξει να παραιτηθεί από την προεδρία της ΕΕ.

Αλλά ενώ η Ευρώπη περιμένει, οι κρίσεις που αντιμετωπίζει δεν θα το κάνουν. Και οι εχθροί τους το ξέρουν αυτό.

«Πολλά πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα και η ΕΕ είναι ιστορικά πολύ κακή στο να αντιμετωπίζει ταυτόχρονες κρίσεις», δήλωσε η Κάθριν Κλάβερ Άσμπρουκ, διευθύντρια του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

«Δεν χρειάζονται πολλά για να συναντήσει ένα πρόβλημα ένα άλλο: Η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα της Λευκορωσίας και οι εντάσεις στην Ουκρανία ακολουθούν τον δρόμο της επιστροφής στη Μόσχα, σηκώνοντας το χέρι του Πούτιν σε οποιονδήποτε διάλογο», πρόσθεσε. «Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν τα πράγματα αν η Κίνα και η Ρωσία επέλεγαν να συντονιστούν».

Λοιπόν, ποια πιθανή πορεία προς τα εμπρός υπάρχει, δεδομένων όλων αυτών των εμποδίων;

Ένας ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ είπε στο CNN ότι δεν ήταν αισιόδοξος: “Ξέρουμε ποια είναι τα προβλήματα εδώ και χρόνια, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί: η Ρωσία και η Κίνα είναι πιο δυναμικές· οι ΗΠΑ είναι λιγότερο προβλέψιμες ως σύμμαχοι. Και είμαστε πιο διχασμένοι. Στο μεταξύ, γινόμαστε μικρότεροι και λιγότερο σημαντικοί στην παγκόσμια σκηνή».

Ο διπλωμάτης, ωστόσο, πρόσθεσε δύο επιφυλάξεις που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τόσο τις Βρυξέλλες όσο και τα κράτη μέλη να δράσουν τελικά: «Εάν οι ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ αυξήσουν την πραγματική προοπτική επιστροφής ενός Τραμπ ή κάποιου παρόμοιου στον Λευκό Οίκο και [εάν] η Ρωσία γίνει πιο δυναμική , μπορεί να αναγκαστούμε να λάβουμε δράση ή να νιώθουμε αβοήθητοι».

Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η ριζοσπαστική δράση θα έδινε πολύ περισσότερες δαπάνες και περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες.

«Στα ομοσπονδιακά κράτη, το πρώτο πράγμα που περνά στην κεντρική κυβέρνηση είναι η εξωτερική πολιτική, η ασφάλεια και η άμυνα», λέει ο Keleman.

Η διαπραγμάτευση όλων αυτών με τα κράτη μέλη που δεν εμπιστεύονται το ένα το άλλο – ή την Επιτροπή – θα διαρκέσει περισσότερο από 12 μήνες. Αλλά το 2022, εάν ο Covid αποχωρήσει αρκετά από την ατζέντα, θα μπορούσε να προσφέρει ένα παράθυρο για το ποια πρόοδος μπορεί να σημειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι πώς θα ενεργήσουν οι Βρυξέλλες ως απάντηση στην εχθρότητα, είτε από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, την Κίνα ή ακόμα και τις ΗΠΑ.

Θα αξίζει επίσης να παρακολουθούμε εάν – και πότε — η ΕΕ υποστηρίζει τα μέλη της έναντι αντιδημοκρατικών αντιπάλων με τους οποίους το μπλοκ έχει οικονομικές σχέσεις. Η Λιθουανία , για παράδειγμα, πρόσφατα αναγνώρισε την Ταϊβάν ως κυρίαρχη οντότητα – προκαλώντας οργή από την κινεζική κυβέρνηση – ενώ η Επιτροπή επανέλαβε στο CNN ότι επισήμως εξακολουθεί να διατηρεί την πολιτική της One China.

Το κόστος της αδράνειας, είπαν στο CNN πολλοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι, είναι ένα διαρκώς φθίνον καθεστώς στην παγκόσμια σκηνή για το έργο ενότητας που προέκυψε μετά από δεκαετίες πολέμου και διχασμού.

Ακόμη χειρότερα, εάν η Ευρώπη δεν υπερασπιστεί τις δημοκρατίες αμφισβητώντας τους εχθρούς της, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εγκρίνει σιωπηρά την άνοδο των αυταρχικών κρατών.

Το διακύβευμα είναι υψηλότερο από ό,τι πολλοί στις Βρυξέλλες, που τείνουν να επικεντρώνονται στη βραχυπρόθεσμη πολιτική, θα μπορούσαν να αντιληφθούν. Όμως, το 2022, η Ευρώπη έχει την ευκαιρία να περπατήσει επιτέλους και να πάρει τη θέση της ως μεγάλη παγκόσμια δύναμη, υπερασπιζόμενη την τάξη που βασίζεται σε κανόνες και τις δυτικές αξίες. Η αποτυχία να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία θα σημαίνει σχεδόν σίγουρα ότι όσοι αντιτίθενται σε αυτές τις αξίες θα συνεχίσουν να ακολουθούν έναν δρόμο χωρίς επιστροφή.

Το άρθρο δημοσιεύεται στο CNN