Μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί τολμηρά στον τομέα του περιβάλλοντος, με αιχμή την «εμβληματική», όπως τη χαρακτήρισε, απόφασή της για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028, εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους 18 περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, καταδεικνύει, σύμφωνα με το Μαξίμου, την «πολύπλευρη» ατζέντα που προωθεί η κυβέρνηση, μέρος της οποίας είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με την προώθηση της πράσινης οικονομίας και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών. Την πράσινη αυτή ατζέντα ανέδειξε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης τόσο κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή όσο και στις συναντήσεις του στο Παρίσι και στο Βερολίνο με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Αγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως είπε και χθες στους εκπροσώπους των οργανώσεων, φιλοδοξία του είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής να μετατρέψουν την Ελλάδα σε πρωτοπόρο της Ε.Ε. στον συγκεκριμένο τομέα.

«Γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, από την εποχή που ήμουν πρόεδρος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Και χαίρομαι που διαπιστώνω ότι πια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για αποτελεσματικές και τολμηρές πολιτικές στα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ζητήματα τα οποία θα έχουν την έντονη προσωπική μου ανάμειξη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας ότι ο ίδιος «έβαλε» τη Ν.Δ. να ασχοληθεί με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, «όταν ίσως δεν είχαμε δείξει ιστορικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον».

Αναβάθμιση των ΑΠΕ

Στη συνάντηση συζητήθηκε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων, από τους στόχους της απολιγνιτοποίησης και της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης έως τον χωροταξικό σχεδιασμό με σεβασμό στη βιοποικιλότητα, τη διαμόρφωση ενός σταθερού και λειτουργικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών και την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα περιβαλλοντική διπλωματία. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η σημαντική αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ζήτημα που συζητήθηκε εκτενώς, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα να φτάσει το 35% το 2030 (έναντι προγενέστερου στόχου για 31%).

Η αναβάθμιση των ΑΠΕ συνοδεύεται από απεξάρτηση από τον λιγνίτη έως το τέλος του 2028 και από μέτρα τόνωσης, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, των τοπικών κοινωνιών που θα επηρεαστούν από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκονται επίσης πολιτικές που αφορούν την καθημερινότητα, όπως η απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης έως το τέλος του 2021 –σε ευθυγράμμιση με σχετική οδηγία της Ε.Ε.– και ένα νέο πλέγμα ενεργειών για αναμόρφωση του συστήματος αποκομιδής – διαχείρισης απορριμμάτων, αλλά και κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και για τη διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, η διαφαινόμενη συμφωνία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού κινητοποιεί και τη Ν.Δ., καθώς ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργος Στεργίου, απηύθυνε επιστολή προς όλα τα μέλη και τα στελέχη των οργανώσεων εξωτερικού της Ν.Δ., στην οποία ενημερώνει για τους όρους που θέτει η υπό επεξεργασία ρύθμιση. Στην επιστολή ο κ. Στεργίου υπογραμμίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί μια «διαχρονική δέσμευσή μας» και σημειώνει ότι «έπειτα από διαβούλευση με όλα τα κόμματα επετεύχθη μια μοναδική στη σύγχρονη ιστορία του τόπου συμφωνία, που οδηγεί στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου που φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Πηγή: kathimerini.gr