Η πολιτική αλλαγή ανοίγει το δρόμο στην αναγέννηση της Ελλάδας

102
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis Η πολιτική αλλαγή ανοίγει το δρόμο στην αναγέννηση της Ελλάδας ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα προετοιμασία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν ακόμα κλείσει μήνα, έχει αιφνιδιάσει ευχάριστα και τους πλέον αισιόδοξους υποστηρικτές της. Το στίγμα της κυβέρνησης ότι θα είναι δίπλα στον πολίτη και θα αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά βελτιώνοντας την καθημερινότητα του, εμπράκτως και όχι με βαρύγδουπες εξαγγελίες, το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν έχει σταματήσει να επισκέπτεται Υπουργεία και να παρεμβαίνει σηκώνοντας ο ίδιος προσωπικά το βάρος της ευθύνης.

Ειδικού Συνεργάτη
Το πρώτο δείγμα της πολιτικής αλλαγής έγινε αισθητό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αποδέσμευσε τα χρήματα από τις δωρεές και το καθάρισμα του οικοπέδου στο Μάτι, με την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, με την αισθητή αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στους δρόμους, με την αποφασιστική λύση που δόθηκε στο χρόνιο πρόβλημα για τα σκουπίδια της Κέρκυρας κα.
Αυτή η πρωτοφανής κινητικότητα που όμως έχει απτά αποτελέσματα έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα στην κοινωνία το οποίο έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Επιπροσθέτως δημιουργεί ένα ασφαλές πλαίσιο το οποίο επιδρά θετικά στο ψυχισμό των πολιτών συγκρινόμενο με τις συνθήκες που επικρατούσαν τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες πλέον εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις πρώτες εβδομάδες της νέας διακυβέρνησης αφού βλέπουν μια κυβέρνηση επιτέλους να λειτουργεί, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούν ότι ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιείται, όπως έδειξε η αντίδραση που υπήρξε σε όλες τις πρόσφατες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.
Σε νομοθετικό επίπεδο βλέπουν την άμεση προώθηση νομοσχεδίων που υλοποιούν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά δείχνουν με σαφήνεια ότι υπήρξε σοβαρή προετοιμασία. Ακόμα και το εμβληματικό νομοσχέδιο για το «Επιτελικό Κράτος» αποδεικνύει στο χρόνο που έρχεται για να γίνει νόμος του κράτους, ότι υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο που έχει αρχή, μέση και τέλος σε κάθε του πτυχή. Κι αυτό θα φανεί σε λίγες ημέρες στο «διυπουργικό» νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή και προγραμματίζεται να ψηφιστεί επίσης μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπου θα φανεί ο λαϊκός χαρακτήρας του φιλελεύθερου πραγματισμού, που έχει την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπου εκεί υλοποιείται η δέσμευσή του για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων, ώστε να επισπευστεί η απονομή τους. Και μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%. Επίσης αντιμετωπίζεται η αδυναμία λήψης αποφάσεων στις περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων. Τέλος σ’ αυτό το νομοσχέδιο κλείνει οριστικά ένα ταμπού που στο όνομα μιας επίπλαστης δημοκρατικότητας υπονόμευε τη δημοκρατία. Με την άρση του πανεπιστημιακού ασύλο, τερματίζεται το καθεστώς της ανομίας που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και, συνάμα, κατοχυρώνεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και η έρευνα στη διδασκαλία.
Αναλυτικότερα, με τις διατάξεις του διυπουργικού νομοσχεδίου προδιαγράφονται οι πρώτες κινήσεις του υπουργείου Υγείας με στόχο να μπει ένα «τέλος στις ουρές της ντροπής που παρατηρείται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ». Με βάση σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο θα υπογραφεί εντός των προσεχών ημερών, τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται άμεσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών.
Στο ίδιο νομοσχέδιο καθορίζεται και η επόμενη φάση υλοποίησης του κυβερνητικού σχεδίου, καθώς προβλέπεται ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ) που λαμβάνουν οι συμπολίτες μας και τα οποία μέχρι σήμερα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, θα αποστέλλονται στο ιδιωτικό φαρμακείο της επιλογής του ασφαλισμένου χωρίς επιβάρυνση. Η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και θα επεκταθεί σε δεύτερη φάση στο σύνολο των δικαιούχων. Μετά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση στην οποία θα καθορίζεται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Όσον αφορά στην κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, η κυβέρνηση βάζει οριστικό τέλος στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για ακυβερνησία μέσω της απλής αναλογικής. Θεσπίζεται δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην Επιτροπή Οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Και επίσης αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των περιφερειών έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.
Και όλα αυτά μόλις 2 ημέρες πριν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείσει ημερολογιακά 30 ημέρες από το σχηματισμό της μετά από τη νίκη της 7ης Ιουλίου. Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν έγιναν στη τύχη. Υπήρχε προετοιμασία και ένα μελετημένο σχέδιο απολύτως κοστολογημένο σε όλες του τις φάσεις. Και είναι εμφανές ότι η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στα 200 χρόνια από τη γέννηση του νέου ελληνικού κράτους, η νέα Ελλάδα να ζήσει τη δική της αναγέννηση σε όλα τα επίπεδα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr