Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό θα γίνουν οι επίσης ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά με τις αποφάσεις να έχουν ήδη ληφθεί όπως άφησε να εννοηθεί ο Στέλιος Πέτσας ερωτώμενος σχετικά.

Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής, λίγες μέρες νωρίτερα – στις 10 Σεπτεμβρίου – αναμένεται να υπογραφεί η «αμυντική συμφωνία» Ελλάδας και Γαλλίας με τις λεπτομέρειες να κάνεις γνωστές ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο, όπως και η υποστήριξη του στόλου των Μιράζ 2000 και η τυποποίηση όλων των γαλλικών τύπου βλημάτων.

Παράλληλα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει συζητήσει και για μία φρεγάτα. Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με άλλες πλευρές, για την αναβάθμιση των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ, καθώς βασική προτεραιότητα του Μαξίμου είναι η αύξηση του μέσου όρου ζωής των υφισταμένων πλοίων. Στις συζητήσεις που γίνονται περιλαμβάνεται ακόμα η εξαγορά τορπιλών βαρέος τύπου, αλλά και τέσσερα ελικόπτερα ΜΗ-60.

Τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κάνοντας μάλιστα λόγο για «μενού επιλογών».

«Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Και συμπλήρωσε: «Ήδη έχουμε μενού επίλογων για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την προμήθεια (μαχητικών) Ραφάλ, αλλά στόχος μας είναι η αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και στον αριθμό, και στην επιχειρησιακή ικανότητα», διευκρίνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όπως τόνισε ο υπουργός, «βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, βασιζόμαστε σε δύο πυλώνες με πρώτο την επιχειρησιακή ετοιμότητα με ισχυρό σχέδιο ανάσχεσης από τις ένοπλες δυνάμεις που ξεκίνησε από την εμβληματική στιγμή του Έβρου, και δεύτερο τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας μας με την πίεση να ασκείται μονομερώς στην Τουρκία». «Η χώρα μας έχει παράσταση επιχειρησιακής ικανότητας και πραγματική ισχύ. Έχουμε ισχυρή ανάσχεση και σε θαλάσσιο και χερσαίο μέτωπο και ισχυρή διπλωματία. Ο χρόνος που περνάει καταδεικνύει την αποφασιστικότητα και την συνετή ελληνική στάση και την πειρατική τουρκική στάση κάτι που θα λειτουργήσει υπέρ μας στο εξωτερικό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι «δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να υπάρξουν, η Ελλάδα είναι υπέρ της καλής γειτονιάς, αλλά από την άλλη πλευρά ο δίαυλος για να είναι παραγωγικός προϋποθέτει καλή κατανόηση με οριοθετημένο διάλογο, όχι προσχηματικό, με συγκεκριμένα ζητήματα, και όχι ατελείωτο κατάλογο».

Επίσης, συνέχισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο διάλογο είναι αναγκαίο να απέχεις από οποιαδήποτε πράξη που επιδεινώνει και προκαταλαμβάνει τη συζήτηση. «Ναι στους διαύλους επικοινωνίας, είναι και δική μας στρατηγική επιθυμία όχι υπό καθεστώς πιέσεων και επιβολών» διεμήνυσε.