Πολιτικούς τριγμούς σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα προκαλεί η κατάθεση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά σχετικά με την υπόθεση Καλογρίτσα και τις επιδιώξεις της τότε κυβέρνησης να αποκτήσει «SYR1ZA Channel».

Στο Μέγαρο Μαξίμου –σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Λάμπρου Σταυρόπουλου στο Βήμα της Κυριακής- κατέληξαν, έπειτα από αξιολόγηση του υλικού που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές του περασμένου μήνα, ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις ότι ο κ. Παππάς τέλεσε τα αδικήματα της «δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση» και «παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση», ενώ τυχόν άλλα αδικήματα που περιγράφονται στα στοιχεία του φακέλου – όπως της απάτης επί δικαστήρια», ψευδούς βεβαίωσης, υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, παραβίασης φορολογικής νομοθεσίας με τη μεταβίβαση ενεργητικού εταιρειών χωρίς να αποδίδονται οι ανάλογοι φόροι, αλλά και αυτά που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για όλες τις μεταβιβάσεις και διαδρομές του επίμαχου ποσού των 3 εκατ. ευρώ -διαπιστώθηκε ότι αφορούν φυσικά πρόσωπα και κρίθηκε ότι όπου εμφανίζεται να εμπλέκεται ο κ. Παππάς υπό μορφή αυτουργίας ή συνέργειας, αυτή δεν προκύπτει ότι σχετίζεται με τα καθήκοντά του ως υπουργού και άρα θα ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη) και όχι από τη Βουλή.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν έντονη, με την Κουμουνδούρου να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αφού απέτυχε παταγωδώς στα κρίσιμα μέτωπα της πανδημίας και της οικονομίας, αναζητεί σωσίβιο σε προανακριτικές επιτροπές», κάνοντας μάλιστα λόγο για «κίνηση πολιτικής απελπισίας» και για απόπειρα αντιπερισπασμού. Ενώ, σε μια πρώτη ένδειξη της υπερασπιστικής γραμμής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στήνει Προανακριτική για να δικάσει τον ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά εφάρμοσε το Σύνταγμα και υποχρέωσε τους καναλάρχες να βάλουν το χέρι στη τσέπη». Ωστόσο δεν είναι αυτό που χρήζει διερεύνησης από την προανακριτική επιτροπή, αλλά συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις του τότε (2016) υπουργού Επικράτειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του και οι οποίες είχαν να κάνουν με τους χειρισμούς του ως προς τη συμμετοχή του επιχειρηματία Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι λεπτομέρειες με τα 3 εκατ. ευρώ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επιχειρήματα που επικαλείται η πρόταση της ΝΔ, ο κ. Παππάς παραβίασε τους όρους του διαγωνισμού, καθώς, ενώ γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις συμμετοχής σε αυτόν («δεν είχε τα χρήματα και το πόθεν έσχες που απαιτούνταν»), διασφάλισε την παράνομη συμμετοχή του ζητώντας από τρίτους (τον όμιλο CCC) το ποσό των 3 εκατ. ευρώ για την έκδοση της απαιτούμενης εγγυητικής επιστολής μέσω μιας σύναψης σύμβασης υπεργολαβίας που καταγγέλλεται από τον εμπλεκόμενο επιχειρηματία ως «εικονική». Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού και ενώ η εγγυητική επιστολή είχε καταπέσει, φέρεται να επεστράφη στον κ. Καλογρίτσα το ποσό αυτό και με εντολή του κ. Παππά, όπως υποστηρίζει ο επιχειρηματίας, τα χρήματα κατευθύνθηκαν για την έκδοση της εφημερίδας «Documento», στον εκδότη της οποίας φέρεται να μεταφέρθηκε τελικά (κατά τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα), κατ’ εντολή του κ. Παππά, το σύνολο του ενεργητικού της εκδοτικής εταιρείας, χωρίς να καταβληθεί κάποιο τίμημα.

«Τουλάχιστον επαρκείς ενδείξεις»

Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό που περιγράφεται στην πρόταση της ΝΔ, τα παραπάνω αποτελούν τουλάχιστον επαρκείς ενδείξεις ότι ο κ. Παππάς αξιοποίησε τη θέση του ως υπουργού αρμόδιου για την εποπτεία των μέσων ενημέρωσης και ειδικότερα για τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να μεταφερθούν στον κ. Καλογρίτσα τα 3 εκατ. ευρώ χωρίς εκείνος να πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά και στη συνέχεια για τη μεταφορά του ποσού αυτού για την έκδοση φιλοκυβερνητικής εφημερίδας. Στη ΝΔ θεωρούν ότι οι πράξεις αυτές «δημιούργησαν όφελος τόσο άμεσα οικονομικό αλλά και έμμεσα πολιτικό». Οπως υποστηρίζεται στην πρόταση, υπήρξε συντονισμός της όλης διαδικασίας από τον κ. Παππά και ενδεχομένως και άλλων προσώπων τής τότε κυβέρνησης που ενδεχομένως να προκόψουν κατά τη διερεύνηση. Προς τούτο οι συντάκτες της πρότασης επικαλούνται τα emails που περιλαμβάνονται στα υπομνήματα Καλογρίτσα, σύμφωνα με τα οποία εμφανίζονται να εμπλέκονται στη μεταφορά των 3 εκατ. ευρώ ο «Λευκός Οίκος» και η « White Porscha» (χωρίς να διευκρινίζεται ποια/ος είναι αυτή/ ός), αλλά και« “φίλοι “στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», οι οποίοι θα ελάμβαναν τα χρήματα αυτά σε αριθμό λογαριασμού στην Κύπρο. Επρόκειτο για συναλλαγή η οποία εμφανίζεται, κατά τα emails, ότι δεν θα έπρεπε να αφήσει «ίχνος».