Η ώρα της αστικής τάξης να πράξει το χρέος της

by theodosis

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για την αστική τάξη της πατρίδας μας, να δείξει και να αποδείξει τον ιστορικό της ρόλο στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στις δύσκολες περιόδους της ιστορίας ήταν αυτή που σφυρηλατούσε την ενότητα και την ομοψυχία του έθνους και αυτή που με τις ιδέες της ενέπνεε τις μεγάλες αλλαγές στο οικονομικό, στο πολιτικό και στο κοινωνικό πεδίο.

Η αστική τάξη στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, υπήρξε πρωτοπόρος των κινημάτων που επηρέασαν τον τρόπο της σκέψης και της ζωής των ανθρώπων και επέδρασε καταλυτικά στην ενίσχυση των θεσμών. Σημαντική η συμβολή της δεν υπήρξε μόνο στην ανάπτυξη της οικονομίας με τα μεγάλα έργα, αλλά και στη διαμόρφωση εθνικής συνείδησης η οποία γαλουχήθηκε με τα ιδανικά του φιλελευθερισμού την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα.

Οι μεγάλοι ευεργέτες, οι μεγάλοι στοχαστές, οι μεγάλοι πολιτικοί οραματιστές ήταν παιδιά της αστικής τάξης. Ήταν αυτοί που υποκίνησαν τις μεγάλες ιστορικές ανατροπές και καθοδήγησαν με τις ιδέες τους τα κινήματα για την ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα. Σ’ αυτούς η Ελλάδα οφείλει κατά κύριο λόγο τον πολιτισμό της, την φιλοπατρία, το φιλότιμο, τη δημοκρατία και την ευημερία της μεσαίας τάξης που δια μέσου αυτής διανεμήθηκε στην πλειονότητα της κοινωνίας.

Η ελληνική αστική τάξη κάποια στιγμή έχασε την ταυτότητα της. Έχασε τον εθνικό χαρακτήρα της και εγκαταλείποντας τις αρχές και τις αξίες της έχασε και τον ηγετικό της ρόλο στην κοινωνία. Μαζί κι ένα μεγάλο μέρος του κύρους της και της αξιοπιστίας της. Έγινε «υπάλληλος» συμφερόντων και χωρίς αφήγημα, εθνικό και κοινωνικό, έδωσε χώρο και χρόνο ώστε να αναπτυχθεί και να συγκροτηθεί ένα «κίνημα» απαξίωσης του έργου και της προσφοράς της.

Υπό τις παρούσες συνθήκες ήρθε η ώρα η αστική τάξη να πράξει το χρέος έναντι της πατρίδας και του λαού. Η πανδημική κρίση που είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στην οικονομία και συνακόλουθα στην κοινωνία δεν πρέπει να βρουν την αστική τάξη αμήχανη και χωρίς αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή που η αστική τάξη με πράξεις θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι είναι παρούσα και απολύτως ευθυγραμμισμένη με το κοινό αίσθημα.

Η ελληνική αστική τάξη πρέπει να τεθεί επικεφαλής της μεγάλης προσπάθειας που θα χρειαστεί η πατρίδα προκειμένου η επιστροφή στην κανονικότητα να επιτευχθεί με τις λιγότερες κατά το δυνατόν επιπτώσεις. Τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση η αναγέννηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ουσιαστική συμμμετοχή της αστικής τάξης, η οποία μέσα από αυτή την κρίση έχει την ιστορική ευκαιρία να διορθώνοντας τα σφάλματά της να κερδίσει τη θέση της στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

tomanifesto.gr

 

 

 

 

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα