Η χώρα μας μετά από εννέα χρόνια σκληρής μνημονιακής λιτότητας που οδήγησε την οικονομία και την κοινωνία σε μια αρνητική κατάσταση (ύφεση, ανεργία, σοβαρή συρρίκνωση του εισοδήματος και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών), πολύ σύντομα ήλθε και πάλι αντιμέτωπη με νέα δυσάρεστη κατάσταση. Την παγκόσμια πανδημία, η οποία οδήγησε σε αλλεπάλληλα lockdowns. Έκλεισαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ανεργία αυξήθηκε, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μειώθηκε περαιτέρω και το δημόσιο χρέος αυξήθηκε.

του Δημήτρη Τσοβόλα

Δυστυχώς όμως από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τις νέες αρνητικές συνθήκες με συγκροτημένη, σχεδιασμένη και τολμηρή οικονομική πολιτική, για να προλάβει τις εξελίξεις. Αντί να εφαρμόσει εμπροσθοβαρή γενναία οικονομικά μέτρα ώστε να προλάβει το κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να επιδοτήσει την εργασία, εφάρμοσε μια άτολμη μικροπολιτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ύφεση το 2020 να υπερβεί το 10%, η ανεργία να αυξηθεί και να αποδιοργανωθεί η ταλαιπωρημένη από τα προηγούμενα προγράμματα λιτότητας παραγωγική βάση της χώρας κα να κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή.

Μετά από αυτή την αρνητική εξέλιξη το 2021 και το 2022 θα είναι χρόνια δύσκολα για την οικονομία και την κοινωνία. Η κυβέρνηση προσπαθεί με επικοινωνιακές πολιτικές να κρύψει αυτή την πραγματικότητα, αντί έστω και τώρα, να αλλάξει  την οικονομική πολιτική. Κάνει όμως μεγάλο λάθος, γιατί τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που θα υπάρξουν την επόμενη ημέρα θα είναι τόσο μεγάλα, που δεν θα αρκέσει η παραπληροφόρηση από κάποια ΜΜΕ να σταματήσει την οργή και την αγανάκτηση των πολιτών , καθώς και την αντίδρασή τους. Οι καιροί δεν περιμένουν. Τα προβλήματα θα διογκώνονται και θα απαιτούν περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπισθούν, όσο περνούν οι μέρες και οι μήνες.

Η κυβέρνηση θα πρέπει χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να αφήσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις για να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός σημαντικού αναπτυξιακού προγράμματος με επενδύσεις που φέρνουν απασχόληση και όχι μόνο υπερκέρδη στις πολυεθνικές εταιρείες.

Επίσης θα πρέπει να ενισχύσει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των μικρομεσαίων εισοδηματικά τάξεων ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις. Διαφορετικά όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνονται τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και θα περάσει αρκετός χρόνος για να επανακάμψει η οικονομία στο χρόνο πριν την πανδημία.


από το περιοδικό της Βουλής «Επί του Περιστυλίου»