Μαχαίρι στο κόκκαλο. Η έκφραση περιγράφει καίρια το υπουργικό συμβούλιο του Μπόρις Τζόνσον. Δεν κράτησε σχεδόν κανέναν από τους υπουργούς πρώτης γραμμής που είναι οπαδοί του Remain ή όσους στήριξαν έως το τέλος την Τερέζα Μέι, όπως τον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, Αμύνης Πενι Μόρνταντ, Βιομηχανίας Γκρεγκ Κλαρκ. Ο υπουργός Οικονομικών Φιλιπ Χάμον, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντειβιντ Γκόκ και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρντ είχαν από πριν υποβάλει την παραίτησή τους, λέγοντας πως δεν μπορούν να υπηρετήσουν μία κυβέρνηση υπό τον Μπόρις Τζόνσον.

Ὀλοι οι προαναφερόμενοι, καθώς και πολλοί υφυπουργοί, (σύνολο 15) παίρνουν τον δρόμο για τα πίσω ἐδρανα απ’ όπου θα ασκήσουν πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Κι αν ο πρωθυπουργός ἐχαιρε της στήριξης της ομάδας European Reserch Group- όργανο των σκληρών ευρωφοβικών βουλευτών που οδήγησαν την Τερέζα Μέι σε πρόωρη παραίτηση- ήλθε η σειρά του να έχει κι εκείνος εσωτερικούς εχθρούς, την φορά αυτή με επιρροή και κυβερνητική θητεία. Μάλιστα οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι προήγγειλαν πως είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη “μη συμφωνία”.

Δηλώσεις εφ όλης της ύλης
Ολα όσα έχει πεί κατά καιρούς ο κ. Τζόνσον για ενότητα στο κόμμα και την κοινωνία διαψεύδονται από τις πρώτες του κινήσεις. Αποζημίωσε αδρά τους θαυμαστές του. Όσοι τἀχθηκαν με το μέρος του στην προεκλογική εκστρατεία και κάποιοι μέτριοι που είχαν δει την έξοδο από την προκάτοχό του- λόγω αναποτελεσματικότητας και σε μια περίπτωση σκανδάλου- έχουν θἐση στα πρώτα ἐδρανα της Βουλής.

Πριν τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης ο Μπόρις Τζόνσον πήρε την εντολή σχηματισμοιύ κυβέρνησης και αμέσως μετά έκανε δηλώσεις έξω από την Νταουνινγκ Στριτ. Αναφέρθηκε στα πάντα: στο Brexit, την ασφάλεια, την άμυνα, την παιδεία, την υγεία, την τεχνολογική καινοτομία. Όσον αφορά στο Brexit, επιμένει στην οριστική έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στο τέλος της παράτασης, την 31η Οκτωβρίου 2019. Θεωρεί πως 90 ημέρες είναι αρκετές για την επίτευξη ανανεωμένης συμφωνίας, που δεν θα περιλαμβάνει το backstop, δηλαδή την ασφάλεια των συνόρων στην Ιρλανδία, ζήτημα στο οποίο οι Βρυξέλλες είναι έως τώρα ανυποχώρητες. Δεσμεύτηκε να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, για πρώτη φορά επεσήμανε πως, αν και δεν το πιστεύει, δεν δύναται να απορρίψει εντελώς το ἐνδεχόμενο έξοδου δίχως συμφωνία.

Πατριωτικό φρόνημα στην πρώτη ομιλία
Η πρώτη ομιλία του πρωθυπουργού είχε πατριωτικό τόνο. Επικαλέστηκε την υπεροχή της Βρετανίας στο αξιόμαχο του στρατού, σε επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, τα πρώτης γραμμής πανεπιστήμια, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, την επιχειρηματικότητα των Βρετανών.
Αναφέρθηκε επίσης στα 3,2 εκατ. αλλοδαπών που ζούν και εργάζονται στη χώρα. Τους ευχαρίστησε, υπογραμμίζοντας με στόμφο πως δεν πρέπει να ανησυχούν, επειδή η κυβέρνηση του θα δώσει σε όλους άδεια μόνιμης παραμονής.
πηγή: Ντόιτσε Βέλε