«Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το 3ο αχρείαστο μνημόνιο, έφεραν και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο, με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Αυτό συνίσταται στην υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος -με ένα πρωτοφανή τρόπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- μέσω του SSM για 35 περίπου χρόνια και, βεβαίως, στην παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο μέχρι το 2115» υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής ΝΔ Β’ Αθηνών στο Βόρειο Τομέα, Κωστής Χατζηδάκης, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «tomanifesto.gr».

Ο πρώην υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση Τσίπρα εγκατέλειψε αυτό το αξιόπιστο σχέδιο και κατέληξε το 2015 στην απίστευτη συμφωνία με τους δανειστές, να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50%, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Από το 2015 και μετά, δηλαδή, τα στελέχη της επιχείρησης δουλεύουν για να χάσουν πελάτες! Απίστευτο και όμως αληθινό! Μία επίπτωση, βέβαια, ήταν να χάσει πάνω από το 90% της χρηματιστηριακής της αξίας. Στην κατάσταση, λοιπόν, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ, στρατηγικός επενδυτής δεν μπορεί να βρεθεί. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι κανείς δεν θα θέλει να μπλέξει με μία τέτοια κατάσταση. Πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να μαζευτούν τα χρεωστούμενα της επιχείρησης, διότι έφτασε να της χρωστάνε σχεδόν 3 δις. Με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπλήρωτές και παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών. Και στη συνέχεια, την υιοθέτηση ενός νέου business plan που θα αξιοποιεί καλύτερα το εργατικό δυναμικό και θα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της επιχείρησης».

Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Κύριε αντιπρόεδρε, ποιος κρίνετε πως είναι ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία και τι θα κάνετε με το Δημόσιο; Θα κάνετε απολύσεις όπως σας κατηγορεί η απερχόμενη κυβέρνηση;

Κατ’αρχάς, ξεκαθαρίζω, όπως επανηλειμμένα άλλωστε έχουμε πει, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κάνει απολύσεις. Παράλληλα, έχουμε πει ότι θα ασκήσουμε μία περιοριστική πολιτική στις προσλήψεις, στο πρώτο τουλάχιστον διάστημα, στη βάση της 1 πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις. Ώστε να εξοικονομήσουμε δαπάνες και να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για λιγότερους φόρους. Διότι, ποιος θα πληρώσει όλους αυτούς τους φόρους που απαιτούνται, για να διατηρηθούν οι προσλήψεις στο δημόσιο στα επίπεδα που τις έχει ανεβάσει ο ΣυΡιζΑ; Η υπερφορτωμένη επιχείρηση ή το νοικοκυριό που στενάζει από την υπερφορολόγηση; Σε σχέση με την ανεργία, η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε όλο τον ΟΟΣΑ. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, 1 στους 3 εργαζόμενους λαμβάνει μόλις 320 ευρώ καθαρά στην τσέπη -λόγω της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης. Δεν γνωρίζω αν η μείωση της ανεργίας με αυτό τον τρόπο ικανοποιεί το ΣυΡιζΑ. Δεν πιστεύω όμως ότι ικανοποιεί τους πολίτες. Για αυτό και εμείς παρουσιάσαμε ένα πρόγραμμα λιγότερων φόρων και περισσότερων επενδύσεων που μπορεί να πετύχει γρηγορότερη μείωση της ανεργίας με καλύτερα πληρωμένες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας. Σχετικά, τώρα με την αναφορά σας σε πιθανούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία, πιστεύουμε ότι μία καινούρια, σοβαρή και ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, θα είναι η καλύτερη ασπίδα της χώρας απέναντι σε τέτοιους πιθανούς κινδύνους. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους, για τους οποίους ζητάμε ισχυρή εντολή στις εκλογές. Φαίνεται ήδη, άλλωστε, στις αντιδράσεις του χρηματιστηρίου και των αγορών, μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές.

Ποια είναι τα διπλωματικά σας «όπλα» απέναντι στους δανειστές ώστε να τους πείστε πως η δική σας οικονομική πολιτική, με μειώσεις φόρων, επενδύσεις κ.λ.π. μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο δημόσιο και ταυτόχρονα να αποπληρώνεται το χρέος;

Θα τους πείσουμε με συγκεκριμένα δείγματα γραφής. Θα τους δείξουμε ότι είμαστε μία κανονική, ευρωπαϊκή κυβέρνηση, όπως αυτές της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου. Και θα ζητήσουμε ίδια αντιμετώπιση. Πιστεύω ότι έχοντας ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα και μία σοβαρή, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, τα ίδια τα αποτελέσματα είναι αυτά που θα πείσουν τους δανειστές, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις άλλες τρεις πρώην μνημονιακές χώρες. Αυτό ήταν το κόστος της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Η υποθήκη της χώρας μας, για 99 χρόνια, πρακτικά τι σημαίνει για την Ελλάδα, τους Έλληνες καθώς και για την πολιτική που θέλετε να εφαρμόστε ως αυριανή κυβέρνηση;

Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το 3ο αχρείαστο μνημόνιο, έφεραν και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο, με υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου. Αυτό συνίσταται στην υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060, στον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος -με ένα πρωτοφανή τρόπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- μέσω του SSM για 35 περίπου χρόνια και, βεβαίως, στην παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο μέχρι το 2115, στην οποία και αναφέρεστε. Αυτές οι υποχρεώσεις δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Το πρόγραμμά μας το έχουμε διαμορφώσει λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους περιορισμούς. Η δική μας προτεραιότητα, όπως έχουμε πει, είναι, σε συμφωνία με τους δανειστές, να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα που είναι αναγκασμένη να παράγει η χώρα. Ώστε να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ανάπτυξη. Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μέγιστο βαθμό ελευθερίας μόνο με μία σοβαρή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση.

Τι θα κάνετε με το φλέγον θέμα της ΔΕΗ;

Η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με ευθύνη του ΣυΡιζΑ. Μόνο το 2018, φέρεται να έχει καταγράψει ζημιές σχεδόν ενός δισ. ευρω. Εμείς είχαμε παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, ήδη από το 2014. Το σχέδιο, που βασιζόταν σε ό,τι έχει γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα οδηγούσε στην αποκρατικοποίηση του 1/3 της επιχείρησης, δημιουργώντας τη λεγόμενη “μικρή ΔΕΗ”. Τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση θα χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας, που επεκτάθηκαν τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσίπρα εγκατέλειψε αυτό το αξιόπιστο σχέδιο και κατέληξε το 2015 στην απίστευτη συμφωνία με τους δανειστές, να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50%, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Από το 2015 και μετά, δηλαδή, τα στελέχη της επιχείρησης δουλεύουν για να χάσουν πελάτες! Απίστευτο και όμως αληθινό! Μία επίπτωση, βέβαια, ήταν να χάσει πάνω από το 90% της χρηματιστηριακής της αξίας. Στην κατάσταση, λοιπόν, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ, στρατηγικός επενδυτής δεν μπορεί να βρεθεί. Από την εμπειρία μου σας λέω ότι κανείς δεν θα θέλει να μπλέξει με μία τέτοια κατάσταση. Πρέπει πρώτα από όλα να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια να μαζευτούν τα χρεωστούμενα της επιχείρησης, διότι έφτασε να της χρωστάνε σχεδόν 3 δις. Με έμφαση στους στρατηγικούς κακοπλήρωτές και παράλληλη προστασία των αδύναμων νοικοκυριών. Και στη συνέχεια, την υιοθέτηση ενός νέου business plan που θα αξιοποιεί καλύτερα το εργατικό δυναμικό και θα εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της επιχείρησης. Η ΔΕΗ μπορεί να ελπίζει σε μια βιώσιμη λύση μόνο με μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ποιες είναι οι πρώτες και άμεσες επενδύσεις στις οποίες στοχεύετε;

Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς που θα χρησιμοποιήσουμε ώστε να δημιουργηθούν νέες, καλά αμειβόμενες και ποιοτικές δουλειές. Το έχουμε αποδείξει: Με το λιμάνι του Πειραιά. Με τον ΟΤΕ. Με τα περιφερειακά αεροδρόμια. Έχω ζήσει αυτές τις υποθέσεις από κοντά. Όπως και τις υποθέσεις της Ολυμπιακής και του ΟΣΕ. Και ειδικά για την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, σημειώνω ότι ήταν δύο εταιρείες, όπου οι παρεμβάσεις μας οδήγησαν σε σημαντική ελάφρυνση του φορολογούμενου και σε ένα καλύτερο περιβάλλον στους συγκεκριμένους τομείς. Συνεχίζοντας με την ίδια αποφασιστικότητα, η Νέα Δημοκρατία θα επικεντρωθεί στην προώθηση των αναγκαίων αποκρατικοποιήσεων αλλά και στην προσέλκυση μικρών και μεγάλων επενδύσεων και, κατά προτεραιότητα, θα ασχοληθεί με το Ελληνικό και τις Σκουριές στην Χαλκιδική, δύο εμβληματικές περιπτώσεις.

Πως μπορεί να επιτευχθεί η ισόρροπη ανάπτυξη;

Να συμφωνήσουμε, κατ’αρχάς, ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με διατάγματα. Για να έρθει η ισχυρή ανάπτυξη, πρέπει να υπάρχουν κάποιες απαραίτητες προϋποθέσεις, που δεν υπάρχουν σήμερα. Το αντίθετο μάλιστα. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ: Είμαστε πρωταθλητές στην αύξηση της φορολογίας ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Έχουμε το παγκόσμιο ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια. Κατρακυλάμε σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας. Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, που είμαστε και τελευταίοι στην ΕΕ και στις επενδύσεις. Και μάλιστα με πτώση σχεδόν 2,8 δις το 2018 σε σχέση με το 2017. Που πάλι ο ΣυΡιζΑ κυβερνούσε! Παράλληλα, ο δογματισμός και η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, κρατούν κολλημένες ακόμη και εκείνες τις λίγες επενδύσεις, που πάνε να γίνουν, όπως αυτή του Ελληνικού, που θα μπορούσαν να φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Λοιπόν, τέρμα η πλάκα. Η χώρα δεν μπορεί να σέρνεται άλλο. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους προοπτική. Ιδιαίτερα για τη νεολαία. Να περάσουμε από το μοντέλο διανομής της φτώχειας, στο μοντέλο των ευκαιριών και παραγωγής του πλούτου. Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για αυτό: Με ένα φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον, μέσα από τη μείωση της φορολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων, όπως προβλέπει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές, αλλά και από τις αγορές, που αντέδρασαν στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας πολύ θετικά. Με μία σοβαρή και ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για ισχυρή ανάπτυξη, και πολλές και καλές νέες δουλειές για όλους. Για να συμβούν βέβαια όλα αυτά, θα απαιτηθεί κάτι ακόμα: Να πάνε όλοι στις κάλπες και να δώσουν ισχυρή εντολή εφαρμογής του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Κατεβαίνετε και ζητάτε την ψήφο των πολιτών της Β’ Αθηνών στον Βόρειο Τομέα. Γιατί πρέπει να σας εμπιστευτούν εκ νέου οι ψηφοφόροι και ποιες είναι οι προσωπικές σας δεσμεύσεις απέναντί τους;

Αν αναζητούν ένα υποψήφιο με πλούσια κόμη, ξανθό και γαλανομάτη ή που είναι καλός στις δημόσιες σχέσεις, τότε δεν είμαι αυτός ο υποψήφιος! Καλώς ή κακώς, από τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική προσπάθησα να υπηρετήσω κάποιες αξίες. Όπως η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, η αξιοκρατία, η Ευρώπη και ο υγιής πατριωτισμός. Και οι συγκρούσεις που χρειάστηκε να κάνω, όπως στην περίπτωση της Ολυμπιακής, του ΟΣΕ, της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, αυτές τις αξίες υπηρετούσαν. Για να συνεχίσω, λοιπόν, να υπηρετώ αυτές τις αξίες, θα χρειαστώ τη στήριξη των ψηφοφόρων του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθηνών για ακόμη μια φορά. Έτσι ώστε να μπορέσω στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη να συμβάλω και εγώ στην προσπάθεια για ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις που διαπνέονται από κοινή λογική. Για πολιτική με έργο και αποτέλεσμα. Για αυτά, δεσμεύομαι.