Η ΝΔ κυρίαρχη δύναμη του πολιτικού κέντρου

by Manifesto

Σε όποιους αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε, είπε ο Πρωθυπουργός επαναφέροντας στην πραγματικότητα τους παραχαράκτρες των ιδεολογικών και πολιτικών αρχών που διέπουν τον χαρακτήρα του κέντρου.

του Χάρη Παυλίδη

Κλείνοντας την όποια χαραμάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να εμφανισθεί στην επόμενη βερσιόν του ΣΥΡΙΖΑ ως «κεντρώος», τόνισε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι οι κεντρώοι εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία.

«Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου». Μ’ αυτή την κατηγορηματική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε ένα διπλό μήνυμα στις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι, ο κεντρώος χώρος δεν είναι για… τα μέτρα του. Και στη Φώφη Γεννηματά ότι, το πολιτικό κέντρο ως κατ’ εξοχήν τόπος σύνθεσης και μετριοπάθειας δεν συνάδει με λοξές ματιές προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον ο Πρωθυπουργός απαντώντας στα περί «δεξιάς στροφής», είπε το αυτονόητο για μια μεγάλη παράταξη: «Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπάθειας, της κοινωνικής ευαισθησίας».

Και όπως συμβαίνει στις παρατάξεις, παντού και πάντα, τα στελέχη της έχουν διαφορετικές αφετηρίες. Όλοι, όμως, συντάσσονται με τις αρχές και τις διαχρονικές αξίες που καθορίζονται από την ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρώτος που σεβάστηκε και ακολούθησε με συνέπεια αυτό το δρόμο, είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και επικεφαλής της παράταξης. Έδωσε το δικό του πολιτικό στίγμα, αλλά απέφυγε να επιβάλλει τις πεποιθήσεις του δίνοντας έτσι ένα νέο περιεχόμενο στον ενδιάμεσο χώρο του πολιτικού φάσματος.

Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στο χώρο του πολιτικού κέντρου, δίνει διέξοδο σ’ ένα μεγάλο αριθμό πολιτών που μετά την εκλογική συρρίκνωση της κεντροαριστεράς πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη βούληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο.

Δίνει διέξοδο και σε πολιτικές δυνάμεις και προσωπικότητες από το χώρο της κεντροαριστεράς, υπερβαίνοντας διαφορές και αντιθέσεις του παρελθόντος, να προχωρήσουν σ’ έναν ιστορικό συμβιβασμό με το μέλλον. Προφανώς ενοχλεί κάποιους ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον το «βολικό» θύμα της ιστορίας.

Ασφαλώς και τους ξεβολεύει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ξαναγίνεται παράταξη και διευρύνει τα… κυριαρχικά της δικαιώματα, πέραν των ορίων που είχαν βάλει εκείνοι που την ήθελαν απομονωμένη στη γωνία ώστε να λυμαίνονται το χώρο του κέντρου.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο κυρίαρχη δύναμη στο χώρο του πολιτικού κέντρου, αλλά έχει πλέον τις προϋποθέσεις να καταστεί και πλειοψηφικό ρεύμα στη κοινωνία ως φορέας της αλλαγής και των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα