Την εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης διατηρούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι η πανδημία και η συνεπακόλουθη από αυτή, διαφαινόμενη οικονομική κρίση έχουν αρχίσει να πλήττουν τη συγκεκριμένη κοινωνική κατηγορία.

Από την εποχή που ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε καταφέρει να οικοδομήσει μια ειλικρινή σχέση με τη μεσαία τάξη, που δεν περιοριζόταν μόνο στο «κίνημα της γραβάτας», τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή, και τους αυτοαπασχολούμενους, τους οποίους η κυβέρνηση Τσίπρα είχε «ζορίσει», κατά δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, γιατί, όπως είχε εξηγήσει χαρακτηριστικά, «είχαμε άλλες (σ.σ.: μνημονιακές) προτεραιότητες».

Περιελάμβανε και τους πολίτες των μεσαίων εισοδημάτων, που ήταν μακράν οι πιo αδικημένοι των τελευταίων πέντε ετών, καθώς σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του τρίτου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η κοινωνική ομάδα είναι, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις, που έδωσε στις εθνικές εκλογές του 2019 διευρυμένη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και ενώ η ιδιαίτερα δύσκολη υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τη θέση και τα δεδομένα της μεσαίας τάξης, αυτή φαίνεται να παραμένει κοντά στη «γαλάζια» παράταξη. κρατώντας αποστάσεις… ασφαλείας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κ. Τσίπρα. Ενδεικτικά είναι ορισμένα ποιοτικά στοιχεία της τελευταίας δημοσκόπησης της GPO. που διενεργήθηκε αμέσως μετά την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα «Π». Μεταξύ άλλων, από όσους δήλωσαν ότι έχουν μεσαία εισοδήματα το 72,9% κρίνει θετικά τη μέχρι τώρα πορεία του πρωθυπουργού, ενώ το 26,8% αρνητικά. Αντίστοιχα, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η άποψη του 33,1% από αυτούς είναι θετική και του 66,6% αρνητική.

Ιδια σχεδόν είναι η εικόνα και στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός». Το 63,8% επέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 21,7% τον Αλέξη Τσίπρα. Σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, το 68,9% από αυτούς που δηλώνουν μεσαία εισοδήματα τους βλέπουν θετικά, ενώ μόνο το 28,6% αρνητικά. Και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας το 63,7% τους βλέπουν θετικά και το 32,9% αρνητικά.

Μόνο στο Μεταναστευτικό η «γαλάζια» διακυβέρνηση δεν λαμβάνει την απόλυτη στήριξη της μεσαίας τάξης, καθώς οι χειρισμοί της στο σημαντικό αυτό ζήτημα κρίνονται από το 48,1% θετικά και από το 48,8% αρνητικά.

Σημαντικές για την εξαγωγή συμπερασμάτων είναι και οι απαντήσεις που προέκυψαν για τα αισθήματα που δημιούργησαν οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Το 58,1% όσων δηλώνουν μεσαία εισοδήματα αισθάνθηκαν αισιοδοξία, ενώ ανησυχία το 27.6%. Οσο για την εικόνα που έχουν διαμορφώσει για τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9,3% από αυτούς δήλωσαν ότι βελτιώθηκε μετά τον εσωκομματικό ανασχηματισμό, το 59,3% όχι παρέμεινε ίδια και το 21% όχι χειροτέρεψε.

Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν μια εικόνα εγγύτητας της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας με τη Νέα Δημοκρατία και αποστάσεων από το κόμμα της Αριστεράς, κάτι στο οποίο φαίνεται να έχει συμβάλει η πολιτική «διόρθωσης λαθών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» που είχε υιοθετήσει ήδη πριν από την πανδημία η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Αρχικά είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο του 2019 μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει από τη Βουλή όχι «4 εκατομμύρια συμπολίτες μας μπορούν να δουν τη μείωση στα εκκαθαριστικά τους», ενώ λίγους μήνες μετά, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020, είχε αναφέρει ότι «ο Προϋπολογισμός ανακουφίζει τη μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων».

Ενώ και κατά τη διάρκειά της πανδημίας η κυβέρνηση εξήγγειλε μια σειρά μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών στις επιχειρήσεις και των απωλειών στο εισόδημα των εργαζομένων. Παράλληλα, προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ένα πρώτο πλέγμα προστασίας για τη μεσαία τάξη και τον ιδιωτικό τομέα, που αναμένεται να πληγεί κι άλλο λόγω της ύφεσης που εκτιμάται ότι θα καταγραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι με τις 12 κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στο Thessaloniki Helexpo Forum απομείωσε κατά 5,5 δια ευρώ φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη από τη μεσαία τάξη, με τα οποία είχε επιβαρυνθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, «διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τις συνθήκες για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η εμπιστοσύνη της μεσαίας τάξης προς τη Νέα Δημοκρατία», σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν στα «Π» αναλυτές ερευνών της κοινής γνώμης, όσο εξελίσσεται το φθινόπωρο και στη συνέχεια θα βαδίζουμε προς τον χειμώνα οι συνθήκες, κοινωνικές και οικονομικές, θα επιβαρύνονται και θα μεταβάλλονται από τις εξελίξεις του COVID19, κάτι που θα επηρεάσει αυτόματα και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης συνολικά, αλλά και της μεσαίας τάξης ειδικά.

Πράγμα που σημαίνει ότι η σημερινή εικόνα είναι πολύ πιθανό να αλλάξει σε κάποιο ποσοστό, ανάλογα με τα κυβερνητικά αντανακλαστικά και τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν ή όχι στο επίπεδο επιπλέον στήριξης των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γενικά της αγοράς, του πεδίου στο οποίο δραστηριοποιείται ή απασχολείται η μεσαία τάξη.

*Του Δημήτρη Κούνια από τα Παραπολιτικά